До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Ода трюфелю: 18 фактів про найдорожчий гриб у світі

Непривабливий гриб з пікантним ароматом, що ховається у землі, здається, зробив все можливе, щоб залишитися непоміченим людьми. Але гурмани легких шляхів не шукають. Сьогодні найкращі екземпляри білого трюфеля продаються за ціною золота. У той час як чорні, не червоніючи, називаються "чорними діамантами". 18 фактів про трюфелі зібрав Vogue UA.

@tryffelskafferiet

Навколо трюфеля завжди панувала містична атмосфера: стародавні римляни вважали, що настільки екзотичний продукт з'являється при ударі блискавки у грунт, а середньовічні алхіміки і зовсім наділяли гриб чаклунськими властивостями.

Реклама
@wiltshire_truffles
Ціна за 1 грам трюфеля стартує у середньому від 5 доларів.
@thetrufflehuntress

Різновидів трюфеля багато, але найпопулярніші і найдорожчі – це чорний з французького Перигора і білий з італійської Умбрії. Білий трюфель – більш рідкісний вид, тому коштує дорожче і цінований вище. Його аромат більш яскравий, мускусний, з терпкою горіховою ноткою.

@chefsisca
Лише 10% зібраних трюфелів йдуть на продаж поштучно. Ті, що не пройшли відбір відправляють на виробництво масел, соусів, кремів.
@thetrufflehuntress

Життя трюфеля триває під землею і залежить від коренів дерева-сусіда, які насичують гриб поживними речовинами. У свою чергу трюфель захищає дерево від деяких захворювань.

@thetrufflehuntress
Сезон білих трюфелів триває з жовтня до грудня, а чорних – з листопада до березня.
@tryffelskafferiet

Міжнародний ярмарок білого трюфеля вже 88-ий раз проходить у світовій трюфельній столиці – містечку Альба, що у італійському П'ємонті. Функціонує з 6 жовтня до 25 листопада 2018 року. А у січні (з 18 до 21) 2019 року має відбутися 9-й Трюфельний фестиваль у долині Напа, що у Каліфорнії, США.

@urbanitruffles
Найкомфортніші природні умови для трюфелів – у Італії, Іспанії, Франції, Німеччині, Україні.
@br1ankw0k

Інтенсивний стійкий аромат, за який і цінується трюфель, ні що інше як данина законам природи. Щоб розмножуватися, гриб повинен залучити тварин, які розпушать грунт і рознесуть спори трюфеля.

@cafefiorellonyc
Трюфель занесений до Червоної книги України, а це означає заборону на продаж навіть штучно вирощеного на території країни гриба.
@wiltshire_truffles
50% світового врожаю трюфелів з'їдають у Франції. А найбільшим постачальником у світі є Китай, де трюфелі вирощують у штучних умовах.
@avondissanayake

На заході України трюфель відомий давно під назвою "волове серце". Цей гриб у минулому столітті українці оцінювали на одному рівні з білим: смажили його, гасили і навіть готували з делікатесом вареники.

@shazamn
У 100 г трюфеля – всього 31 ккал, 4,5 г білка, 2 г жиру, 0,3 г вуглеводів і 8 г клітковини.
@tryffelskafferiet

Раніше для пошуку трюфелів використовували свиней, але оскільки ті часто одразу з'їдали "улов" і до того ж дуже пошкоджували коріння дерева, їх згодом замінили спеціально навченими собаками, які можуть відчути аромат гриба навіть на відстані 1 км.

@urbanitruffles
2007 року китайський мільярдер Стенлі Хо купив білий трюфель вагою 500 г за $ 330 тис.
@trufflelabnyc

Трюфель вважається афродизіаком. Також йому приписують властивість зміцнювати імунітет і покращувати процеси травлення. У той же час трюфель може викликати алергічну реакцію.

@trufflelabnyc

Яйця вважаються однією з найкращих гастрономічних "пар" для трюфеля. Класичним є і поєднання трюфеля з різотто і пастою. Але якщо взяти до уваги ресторанні меню, немає страви, у якій трюфель був би недоречним: додають ароматний гриб і у азіатські страви, і у вегетаріанські, і навіть у десерти, алкоголь і каву.

@bacchusbrisbane
2017 року під час Міжнародного ярмарку у Альбі за 75 000 євро був проданий білий трюфель вагою 850 г.
@tomoko.kiri.m

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.