До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Захисні маски для обличчя: все, що потрібно знати

Чи варто носити маску для обличчя, щоб захистити себе й інших від коронавірусу? Це просте запитання, відповідь на яке набагато складніша. Оскільки експерти в галузі охорони здоров’я категорично не згодні з ефективністю масок у питанні обмеження поширення вірусу, суперечливі поради різних країн тільки погіршують ситуацію. І тоді постають інші питання про те, чи варто носити маску, як правильно її носити та чи можна зробити маску самостійно. Даємо відповіді на найчастіші запитання.

Photo: © Hollie Adams
Чи всім потрібно носити захисні маски?

Ну, це запитання на мільйон доларів. Центри з контролю й профілактики захворювань США нині радять американцям носити тканинні покриття, що прикривають обличчя, як добровільний захід безпеки, тоді як у Чехії, Словаччині та Австрії носіння масок зробили обов’язковим у публічних місцях. Тим часом Public Health England (PHE), відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), не радить носити маски день у день, якщо тільки ви не медичний працівник, хворієте на коронавірус або піклуєтеся про людей з відповідними симптомами. Погляди на цю тему розрізняються навіть між епідеміологами та іншими експертами в галузі охорони здоров’я через брак надійних фактичних даних і постійно мінливі рекомендації. А ось що із цього приводу сказав заступник очільника служби з питань охорони здоров’я Великої Британії Джонатан Ван Тем: "З погляду вагомих доказів і того, що рекомендує уряд Великої Британії, ми не рекомендуємо носити захисні маски постійно".

Реклама
У чому користь?

Звісно, багато хто дотримує цілком зрозумілої думки "захищений, значить озброєний" — зрештою відсутність доказів не обов’язково означає відсутність ефективності. Якщо ВООЗ рекомендує носити маски, то це насамперед стосується тих, хто доглядає за людьми із симптомами коронавірусу. Також вважається, що є ймовірність бути носієм, але не знати про це, становлячи в такий спосіб небезпеку для оточення, а особливо для тих, хто не захищений маскою. Джеремі Ховард, науковий співробітник Університету Сан-Франциско й засновник компанії # Masks4All, сказав The Guardian: "Якщо під час спілкування з кимось ви прикриваєте рот декількома шарами бавовняного або паперового рушника, то краплі з рота вбираються тканиною, не потрапляючи на обличчя співрозмовника". Взагалі-то маски й створені насамперед для того, щоб захищати оточення від можливого зараження, вбираючи мікрокраплі під час кашлю, чхання або розмови. "Є певний захист і для того, хто носить маску, але він далеко не ідеальний. Добра справа подумати над тим, щоб носити маску як захист цілої групи людей, які також носитимуть маску для захисту вас від зараження", — додає Ховард.

У чому мінуси?

Однією з ключових проблем повсюдного носіння масок є те, що їхнє неправильне використання й утилізація можуть фактично погіршити поширення вірусу. У лікарнях маски ефективні, тому що їх правильно надягають, часто змінюють і правильно обробляють, тоді як ті, що продаються гуртом, майже завжди навіть не мають інструкції щодо експлуатації. "Якщо ви носите маску, то маєте знати, як правильно її використовувати й утилізувати", — йдеться на офіційному сайті ВООЗ і додається, що "маски ефективні тільки в тому разі, коли вони використовуються в поєднанні із частим миттям рук з використанням спиртовмісних засобів або мила й води". По суті, одноразові маски хірургічного типу призначені для використання тільки впродовж декількох годин, а тривале носіння (або, що ще гірше, повторне носіння) масок може зробити їх марними. Є також побоювання, що маски можуть дати помилкове відчуття безпеки, унаслідок якого у власників масок знижується рівень відповідальності щодо важливих профілактичних заходів, як-от миття рук і дистанціювання. Саме тому чіткі урядові рекомендації з використання масок знадобилися б, якби маски були рекомендовані до постійного використання.

Чи може купівля масок позбавити медичних працівників потрібних ресурсів безпеки?

Це складне питання. У кінцевому підсумку так, це можливо. Небажання чиновників охорони здоров’я рекомендувати маски для постійного використання, здається, пов’язане з побоюваннями можливого бажання запастися масками надовго вперед, що, як у разі з туалетним папером, може стати великою проблемою. Через різкий стрибок попиту на маски, новинні сайти були заповнені інформацією про те, що медичні працівники змушені звертатися до господарських крамниць, щоб отримати потрібні матеріали для створення захисних масок. Маски респіраторного типу, відомі як маски N95, FFP3 і FFP2, є найефективнішими. Маски N95 відфільтровують не менш як 95 відсотків частинок, що потрапляють у повітря, але їх не вистачає в усьому світі й на цей момент вони мають бути зарезервовані для медичних працівників. Хірургічні маски — складені прямокутники з тканини з еластичними вушними петлями для фіксації — захищають тільки від великих крапель, але такі маски доступніші. Їх як і раніше використовують працівники NHS (національної служби охорони здоров’я) у ситуаціях з низьким ризиком, тому попит на них високий як серед медичних працівників, так і серед населення, але саме ці маски ВООЗ рекомендує тим, хто доглядає за пацієнтами з підозрою на коронавірус.

Чи можна зробити маску самостійно?

Опинившись між вибором захистити себе або залишити маски лікарям, багато хто почав робити свої власні маски вдома. Кампанія # Masks4All рекомендує надягати маску, якщо ви перебуваєте в людному місці, і на своєму сайті пропонує кілька відеороликів, які демонструють процес створення маски з різних підручних матеріалів (найкоротший і найразючіший метод — з використанням бандани й двох гумок — потребує менш як 40 секунд. І це має досить цікавий вигляд). Головне — дотримувати гігієни: ретельно прати маску перед кожним використанням; знімаючи маску тримати її за вушні петлі, а не за тканину; ретельно мити руки до і після носіння маски. Дослідження того, наскільки насправді ефективні такі маски, досить обмежені, але якщо ви будете дотримувати правил, то ця спроба не принесе шкоди — плюс, це єдиний варіант, який гарантує, що ви не скоротите потрібні медичним працівникам запаси.

Як правильно використовувати маску?

Якщо ви носите маску, то, по-перше, важливо дотримувати інших запобіжних заходів, як-от соціальне дистанціювання й ретельне миття рук. ВООЗ підкреслює важливість правильного миття рук безпосередньо перед дотиканням до маски, а також надягання маски з мінімальною кількістю зазорів. "Не торкайтеся маски, коли вона на вашому обличчі або вимийте перед тим руки за допомогою води й мила або спиртовмісного засобу для рук", — ідеться на сайті ВООЗ. Маску треба замінити, щойно вона стане вологою (зазвичай не більш як через кілька годин). Знімати її потрібно, тримаючись за вушні петлі, а не за тканинну частину. Відтак треба добре помити руки. Одноразові маски хірургічного типу повторно використовувати не можна, їх відразу утилізують у відро для сміття. Якщо ви носите тканинну маску — куплена вона онлайн чи зроблена самостійно — важливо випрати її перед першим використанням, а потім щоразу, коли знімаєте її. Потім, як ви вже, напевно, зрозуміли, варто ретельно помити руки.

Текст: Lisa Niven-Phillips

За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.