До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

"Зараз Україна в центрі уваги всього світу, але насправді він дивиться не тільки на нас": інтервʼю з Ігорем Лаченковим

Волонтер, блогер, автор Telegram-каналу "Лачен пише" Ігор Лаченков — про волонтерство, благодійні ініціативи та плани на майбутнє.

У послужному списку 23-річного блогера та волонтера з Дніпра — десятки реалізованих збирань коштів і кілька гучних проєктів: "Ловець шахедів", "Народний Байрактар" і Black Box. Telegram-канал "Лачен пише", аудиторія якого вже перетнула позначку в один мільйон підписників, Ігор створив у січні минулого року — щоб коментувати економічні та політичні новини світу. Однак повідомлення про можливий наступ Росії змусили Лаченкова кардинально змінити робочий вектор.

Реклама

Ігор Лаченков
Ігор Лаченков

"Лачен пише" швидко здобув довіру читачів — насамперед тому, що група неанонімна, має реального творця. Автори (над наповненням каналу зараз працюють три людини) проводять ретельний фактчекінг новин і не відмовляються визнавати власні помилки. Стрімку популярність каналу Ігор пояснює тим, що опинився у правильному місці у правильний час: "Люди шукали оперативні новини, їм хотілося мати надійне джерело інформації".

Через куратора дніпровського штабу Благодійного фонду Сергія Притули блогер познайомився із самим Сергієм. Ідея "Народного Байрактара" літала в повітрі — потрібна була лише нагода її реалізувати. У червні минулого року Притула та Лаченков ініціювали проєкт для збору 600 млн гривень на придбання турецьких безпілотників. За словами Ігоря, в досягнення такої амбітної мети він вірив від початку, але і припустити не міг, що гроші зберуть лише за три дні. Наступним гучним збором став "Ловець шахедів" — проєкт, розроблений спільно з Monobank і фандрейзинговою платформою United24 та спрямований на залучення 100 млн гривень для закупівлі системи протидії іранським дронам Shahed Saeghen. За перші 20 хвилин акції українці надіслали близько 3 млн, а зібрати всю суму вдалося за рекордні 8 годин.

Одним з недавніх масштабних проєктів Лаченкова став Black Box — ініціатива, створена спільно з Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України та Благодійним фондом "Повернись живим". Її особливість — повна секретність: наповнення "боксу" ГУР МО обіцяє оприлюднити тільки після перемоги. На збір необхідних 230 млн гривень знадобилося більше часу, ніж на реалізацію попередніх проєктів, тому Ігор зазначає: "Зібрати таку суму на щось невідоме ще треба зуміти".

Станом на січень цього року команді Лаченкова вдалося отримати пожертв на понад 1 млрд гривень. Тепер на сторінках соціальних мереж блогера можна знайти більш "точкові" збори — на потреби конкретної людини чи формування. "Дивимося, де зараз "пекло", спрямовуємо допомогу саме туди", — каже Ігор.

На запитання про прийдешнє Лаченков відповідає стримано: "Як і більшість українців, сьогодні я не будую жодних планів, дивлюся максимум на місяць уперед. Тому що таке життя". Але над майбутнім контентом "Лачен пише" замислюється: "Можливо, повернуся до економічної та політичної аналітики. Зараз Україна в центрі уваги всього світу, але насправді він дивиться не тільки на нас. У світі ще багато чого відбувається".

Фото: Lesha Lich

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.