До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Говоримо українською правильно: як швидко збагатити словниковий запас

21 лютого у світі відзначають Міжнародний день рідної мови. Це свято було започатковано Генеральною Асамблеєю ООН 1999 року, а його передумовою стали трагічні події: 1952 року в Бангладеші було розстріляно мітингувальників, які виступали проти заборони використання в Пакистані їхньої рідної мови — бенгальської. Суть цього свята особливо близька українцям, які століттями боролися та продовжують боротися за право розмовляти українською мовою.

Сьогодні пропонуємо поміркувати над тим, як збагатити свій словниковий запас – адже це питання хвилює кожного, хто прагне розмовляти українською вишукано та гарно. Коли ми читаємо якісну літературу, то завжди зупиняємося на цікавих і незвичних словах, що їх використовує автор. Але як робити це самим? Як поповнювати свій словниковий арсенал, щоб мова лилася, мов річечка?

Реклама

Як це зробити, розповідає філологиня та письменниця Марина Герасименко, яка веде телеграм-канал "Українська з Марусею". До речі, час від часу Марина проводить у Zoom безплатні заняття з української мови — стежте за повідомленнями в телеграмі.

"Для того, щоб нові слова запам’ятовувалися, важливо перевести їх зі свого пасивного словника в активний, — радить Марина. — Зробити це можна за допомогою читання якісної літератури, але, читаючи її, треба робити певні "вправи". Я називаю це "усвідомлене читання".

План дій

– Берете книжку (українського автора або хороший якісний переклад).

– Читаєте її повільно, свідомо звертаючи увагу не лише на зміст, а й на мову: які слова вжив автор, які порівняння, метафори тощо.

– Ті слова/висловлювання, що найбільше подобаються, виписуєте в окремий файл. Нехай це буде 2–3 слова на день.

– Пробуєте вжити ці слова чи то в усному, чи то в письмовому мовленні.

Як це працює

Це хороший спосіб швидко поповнити та врізноманітнити свій словниковий запас. Мені він дуже допоміг у той час, коли я писала сценарії та книжки для дітей. Тоді я перечитала всього Всеволода Нестайка та ще купу дитячої літератури. Вибирайте тему, актуальну саме для вас.

Приклади

Ось, наприклад, слова, які я виписала з 5–7 сторінок книжки К. Щоткіної "Любомир Гузар. Хочу бути людиною": узятися до справи, заходитися щось робити, занехаяти себе, мавпувати, даватися взнаки, тяжіти до чогось, триматися купи тощо. Звісно, я і раніше знала ці слова, але не вживала.

І моя остання знахідка, як не дивно, з інтернету: ВИПРОЗОРИТИСЯ. Гарно, правда? Беріть собі в скарбничку, якщо подобається!

P. S.

Книжка "Любомир Гузар. Хочу бути Людиною" вийшла у 2017 році в харківському видавництві Vivat. Це історія життя великої людини – патріарха Української Греко-католицької церкви (2001–2011), мислителя й гуманіста Любомира Гузара. Блаженніший Любомир Гузар, пише авторка Катерина Щоткіна, майже пів століття жив поза Україною, багато подорожував з місіями, і тепер він став прикладом — яким може бути українець, сформований в умовах вільного світу. Очоливши Українську Греко-католицьку церкву на етапі, коли її називали "регіональною", і довівши до статусу церкви для всієї країни, патріарх Гузар добровільно передав владу молодому наступникові, щоб мати ще час бути корисним державі. Книга варта вашої уваги не тільки заради поповнення словникового запасу, а й щоб більше дізнатися про цю непересічну особистість та гордість України.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.