До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

"Я поїв і в шапці": як бути в теплі, у добрі та при здоровому глузді під час блекaуту

Раптом виявилося, що навички виживання в екстремальних умовах треба мати навіть міським жителям. Звернулися за порадами до експертки Наталії Лусти, яка ходить у гори та веде захопливий блог в інстаграмі

Наталія приїхала в Київ з Естонії 14 років тому, зараз ідентифікує себе українкою. Вона працює стилісткою, проте закохана в гори, походи й альпінізм. "До блекауту готова, бо туристичне спорядження й навички тепер стають у пригоді не тільки в горах", — каже вона.

Реклама

одяг

Стає в пригоді туристичний досвід, і це, якщо чесно, рятує мене вже не першу зиму. Я готова до важкої зими, наскільки це взагалі можливо, — ми навіть майже нічого спеціально не купували, все давно є. Отже, почнемо з базового принципу трьох шарів.

Якщо спростити, це має такий вигляд:


1. Перший шар — відводить вологу від тіла до наступних шарів одягу (термобілизна).

2. Другий шар — утеплює (фліс).

Тут також може бути ще проміжний, пуховий шар, який можна вдягати між флісом і мембраною або поверх мембрани, залежно від умов. Це додаткове утеплення.

3. Третій шар — захищає від вітру й вологи (мембрана).


Усі ці шари працюють разом як єдина система, і відбувається це завдяки природному функціонуванню нашого тіла під час руху. Головні завдання — не перегрітися й дуже не спітніти, бо спітнів = змерз.

Їжа

Їжа, що потребує мінімального оброблення, – це ковбаса, сосиски, хамон, балик, тушонка, консерви, вермішель швидкого приготування тощо. Але, звісно, це не дуже здоровий раціон, якщо говорити про вживання на постійній основі.

Раджу звернути увагу також на бринзу — тільки не із супермаркету, а справжню гуцульську чи закарпатську, яку консервують у банки (шукайте маленькі фермерські сироварні). Така бринза зберігається впродовж року, нею дуже смачно посипати страви, додавати до каш, овочів, відвареного або консервованого буряку, адже вона суха, солона й розсипчаста. Що бринза, що будз (підкопчений сир) чудово смакують до будь-якого гарніру; на Гуцульщині їх додають буквально до всього. Так роблять і туристи: ідеш у літній похід Карпатами, плануєш собі маршрут повз полонини, де, ти знаєш, стоять пастуші колиби, і дорогою купуєш у господарів трохи сиру. Похід стає набагато смачнішим. Це ще й можливість підтримати український бізнес.

Без сала не обходиться жоден тривалий похід чи сходження. Якщо не зловживати, це корисний поживний продукт, який виконує відразу дві функції: на ньому можна смажити та його можна різати на бутерброди чи додавати до каш. В умовах, коли навколо холодрига, і до того ж витрачаєш величезну кількість калорій на переходи, сходження, важкий наплічник та інші гірські втіхи, сало — просто незамінна штука, яка ще й тривалий час не псується, як і карпатський сир.

У походах часто вживають і кус-кус — його треба лише залити окропом. Також на пальнику доволі швидко вариться гречка, макарони. Це поширені варіанти вечері, а на сніданок часто беруть вівсяні або гречані пластівці, гранола тощо.

Це все згодиться й для квартирних умов у разі блекауту.

Блекаут та здоровий спосіб життя

Окрім згаданих кус-кусу, гречки, пластівців та сирів, до концепту ЗСЖ цілком впишуться сублімовані страви наших українських виробників — Їdlo, James Cook, Харчі тощо.

Це може бути сублімований борщ, різото, грибна юшка, бананова вівсянка чи гранола з горіхами, гаспачо з яловичиною, гречка з м’ясом або білими грибами, пюре або суп з нуту, бобів, гороху тощо. Варіантів купа, є й вегетаріанські страви, більшість з них — доволі здорові. До того ж приготування субліматів потребує лише окропу. Тарілка взагалі не потрібна — все заливаємо в спеціальне паковання та з нього і їмо.

Також порівняно здоровим перекусом в умовах блекауту можна назвати "джерки" — сушене м’ясо, нарізане скибками: курятина, індичка, кролятина тощо.

Консерви з тунця у власному соку теж згодяться.

Горіхи, насіння, курага без додавання цукрового сиропу.

Приготування без електрики

Інтегрована пальна система — найефективніша та найенергономічніша штука. Найвідоміший сучасний бренд — Jetboil. Використовую щоразу, як іду в гори. Здорово заощаджує газ, адже вода закипає швидше, ніж на звичайному пальнику.

Рекомендую купити термос українського бренду Tramp. Це найкращий термос, який я коли-небудь використовувала. Він тримає гарячу воду впродовж двох з половиною днів — перевірено на морозі, в умовах зимового походу.

Сухий спирт і гелеве паливо ефективні для розведення вогню на подвір’ї, це заощадить сили та час.

Чайні свічки для приготування їжі не є ефективними, хоча за великого бажання або браку інших інструментів можна нагріти чашку води, зварити яйце чи сосиску.

Краще купити згаданий Jetboil або звичайний туристичний газовий пальник і газовий балон та готувати чай/їжу на них, але важливо не забувати провітрювати приміщення.

Світло

Я маю компактну сонячну панель Suaoki на 25W з двома виводами для USB. Це невеликий пристрій на чотири панелі, тому що купувався саме для гір. Але можна взяти більший — на 60W, цей уже згодиться для ноутбуку. Так, взимку небагато сонця, але якусь енергію можна отримати й у хмарну погоду.

Кемпінгові ліхтарики на акумуляторах добрі для загального освітлення, туристичні налобні — для точкового. Їх переваги, окрім зручності та тривалості використання, — у наявності різних режимів освітлення, зокрема й економ-режиму, нічного червоного освітлення та системи блокування, щоб уникнути випадкового натиснення. Добре, якщо ліхтар може працювати і на батарейках ААА, і на акумуляторі, який заряджається від USB. Рекомендую дивитися Petzl, Nitecore.

Тепло

Є джерела тепла, які дають змогу ефективно зігрітися:

Хімічні устілки та грілки, які продаються в будь-якій туристичній крамниці. Зазвичай для активації їх треба струснути або стиснути.

Каталітична грілка — це грілка, яку заправляють бензином. Звучить так собі, але насправді це безпечно.

Спальник і намет

Але зігрітися без основної речі — спальника — не вийде. Найкращі — пухові, але вони і найдорожчі. Синтетичний, втім, також згодиться для квартири.

Щоб вибрати потрібний, окрім прийнятної для вас ціни, дивіться на два показники:

  • температура комфорту: вам комфортно спати в спальнику в термобілизні й шкарпетках за вказаної температури;
  • температура ліміту: за вказаної температури ви спите в спальнику в термобілизні й шкарпетках в енергоощадній позі ембріона — тобто вам уже потрібні додаткові шари одягу, щоб почуватися в теплі.

Водночас зауважте, що жінки мерзнуть більше за чоловіків. Це фізіологічна норма, але не всі виробники вказують температурні показники для жінок. Зазвичай вказані параметри ґрунтуються на знаннях про терморегуляцію чоловіків.

У разі нетривалих вимкнень лише спальника, найімовірніше, буде достатньо. Але в разі тривалого блекауту варто подбати про повну систему: намет + каремат + спальник.

Намет

Для чого потрібен намет у квартирі? Обігріти маленький простір набагато простіше. Сенсу купувати дорогий технологічний намет немає, згодиться простенький дво- або трисезонний і двошаровий.

Доступні за ціною спальник і намет можна подивитись в асортименті українських брендів Terra Incognita й Red Point або в Decathlon.

У крайньому разі можна збудувати і звичайну халабуду — це менш ефективно за намет, але краще, ніж нічого.

Каремат

Каремат (туристичний килимок) також важливий, адже він створений для ізоляції тіла від холодної поверхні, на якій лежить людина. А підлога у квартирі за кілька днів без опалення стане дуже холодною. Просто килимок для йоги тут не впорається. Під час купівлі варто звернути увагу на показник R-value та температурний режим, для якого призначений килимок.

Найзручніше спати на надувних карематах, але якісні коштують чимало (дешеві можуть здуватись уночі). Я використовую недорогий, але невмирущий трисезонний килимок Therm-A-Rest Ridge Rest Solid Regular — він достатньо товстий, щоб на ньому було комфортно спати. Килимки цього бренду використовує армія США — це говорить про мікс простоти й ефективності. Для максимального комфорту можна використовувати два килимки — обидва надувні, обидва звичайні, або їхнє поєднання.

Звязок

Павербанк. Я використовую Pineng від 20 000 mAh, маю кілька, вони відчутно важкі. В умовах походу мені вистачає заряду приблизно на чотири дні активного використання (взимку — на три).

Також корисна штука — чохол-павербанк. Звісно, його також треба заряджати, але він набагато подовжує заряд телефона без використання інших павербанків на холоді. Можна замовити на aliexpress.

Головне

Панікувати точно не варто, бо за будь-яких розкладів ми залишаємось в умовах, коли навколо нас купа інструментів, які ми можемо використати для виживання й покращення побуту. У нас є ми.

Повністю помитися можна однією 1,5-літровою пляшкою, якщо не до кінця відкрутити кришку. Це дуже заощаджує витрату води.

Щоб довше зберігати телефон зарядженим у холодній квартирі, тримайте його біля тіла. Я кладу в рукав термобілизни, яка щільно притискає телефон до шкіри. Також не варто розряджувати нижче від 15—20%. Заряджаємо до 80—90%. Так можна зберегти заряд павербанку на триваліший час.

Обухівський папір — геніальний винахід людства: по-перше, він більш-менш екологічний і розкладається, а по-друге, ним зручно протерти посуд після вжитку. Тоді доведеться витратити набагато менше води на миття.

Рекомендую мати спортивні рушники з мікрофібри — вони швидко сохнуть.

В умовах спрощеного догляду мене рятує гарне, але делікатне очищення за допомогою гелю з кислотами (у мене Medik8 Surface Radiance Cleanse, що дбає про ліпідний бар’єр і водночас добре очищує пори й допомагає відлущенню) та звичайний аптечний фізіогель (також захищає шкіру від агресивних зовнішніх чинників, запобігає зневодненню) — це мінімум, який беру в гори взимку.

І останнє — ми з усім впораємося. Нас не зламати. Це лише тимчасові незручності. З водою чи без, зі світлом чи без нього, ми — вільні. Мораль, правда, історія на нашому боці. Майбутнє — за нами, а тяжке сьогодення — лише мить, яку ми переживемо й станемо сильнішими.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.