До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Сила материнства: що насправді означає День матері

Кожну другу неділю травня більша частина світу святкує День матері. Ця традиція відновилася в Україні в 1990 році, хоча оспівувати силу материнства почали ще стародавні греки і римляни. Про те, як святкування материнства розвивалося з давніх часів до наших днів, розповідає vogue.ua.

Photo: @bellahadid

Початок

Хоча зараз ми сприймаємо День матері як одне з сімейних свят, коли можна провести час з близькими і вшанувати роль матерів у нашому житті, історія зародження свята тісно переплітається з релігійними і навіть язичницькими звичаями. Все почалося ще за часів Стародавньої Греції та Стародавнього Риму, де проводили фестивалі на честь богині материнства Реї, також відомої, як богиня Кібела. Згідно з давньогрецькою міфологією, Рея є матір'ю Зевса, якого їй вдалося врятувати від Кроноса, що, за легендою, пожирав своїх дітей через страх, що вони виявляться сильнішими за нього. Для стародавніх греків і римлян особистість Реї була втіленням материнської сили і мудрості, які буквально вважалися надздібностями жінок. В язичництві материнство також перепліталося зі значенням родючості і оспівувалося навесні, щоб вшанувати мати-землю на початку сезону посіву для отримання багатого врожаю.

Реклама
Богиня Рея

І якщо зародження Дня матері в Стародавній Греції відрізняється міфологічністю і через це асоціюється з казкою, то християнське свято "Материнська неділя" теж має релігійне коріння, вважається основним зачатком святкування Дня матері в тому вигляді, в якому ми знайомі з ним сьогодні. Справа в тому, що травень вважається місяцем Діви Марії, матері Ісуса Христа. Звідси походить традиція оспівування матерів у другу неділю травня, а також сприйняття материнства, як праці, наділеної особливою силою. Тому раз на рік ми дякуємо своїм матерям за подароване нам життя і підкреслюємо значення материнства як першоджерела всього живого на Землі.

Ікона Діви Марії

День матері у світі

День матері в усьому світі святкується по-різному, проте більшість країн дотримуються американських канонів. Сучасне втілення Дня матері зародилося в США в 1908 році з подачі Енн Джарвіс, ставши державним святом у 1914 році.

Енн Джарвіс

Святкування Дня матері в США майже ніяк не пов'язане з релігійним значенням свята. Все почалося під час Громадянської війни, коли Енн Рівз Джарвіс організовувала "материнські дні", навчаючи жінок правильній турботі про дітей. У 1868 році Джарвіс організувала День дружби матерів, коли матері збиралися з колишніми солдатами, щоб сприяти примиренню. Об'єднання матерів для просування миру в усьому світі в різний час в 1870-х роках також ініціювали суфражистка Джулія Ворд Хоу, активістка Джульєт Келхун Блейклі і дружній дует Мері Тавлз Сассін і Френка Херінга.

Проте найбільше мотивації для створення Дня матері все ж було у Енн Рівз Джарвіс, яка навіть поділилася зі своєю донькою Енн бажанням створити свято, яке б уся країна святкувала з року в рік. Так, вже після смерті матері, Енн Джарвіс ініціювала святкування Дня Матері в 1908 році, а через шість років свято отримало статус державного.

Енн Рівз Джарвіс

Але і тут не обійшлося без підводних каменів. Справа в тому, що Енн Джарвіс задумувала День матері як свято в колі сім'ї. Її ідея святкування цього дня передбачала носіння значка з білою гвоздикою [символу свята], відвідування церкви і прояв уваги до своїх мам. До 1920-го року Джарвіс навіть співпрацювала з квітковою індустрією, щоб привернути увагу до свята. Проте разом з тим, як День матері ставав популярним національним святом, розвивалися і комерційні кампанії, присвячені продажу подарунків на честь свята. Це призвело до того, що Джарвіс відчула огиду до комерціалізації свята і навіть подавала в суд на компанії, які напередодні свята використовували у своїй рекламі різні варіації словосполучення "день матері". Так, перед своєю смертю в 1948 році Енн Джарвіс навіть відреклася від свята і просила уряд позбавити День матері національного статусу.

День матері в Україні

В Україну свято оспівування материнства прийшло в 1928 році, коли Союз українок Канади організував святкування Дня матері серед української діаспори, а в 1929 році День матері вперше святкували у Львові.

Зародження Дня матері в Україні пов'язане з 1928-м, 1929-м, 1939-м, 1990-м, 1999-м і 2000-м роками. Так, в 1928-му році почалася просвіта українців про існування і значення Дня матері. Потім у 1929-му році почалися перші оспівування материнства на території України. У 1939-му році святкування Дня матері заборонила радянська влада, а через 50 років, завдяки зусиллям громадських організацій, свято повернулося в Україну. У 1999 році було прийнято Указ Президента України "Про День Матері", і в 2000 році українці почали святкувати День матері з року в рік у кожну другу неділю травня.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.