До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Шляхетна кухня Галичини: як приготувати дьяблотки

У "Видавництві Старого Лева" вийшла розкішна книжка "Шляхетна кухня Галичини". Її автори Ігор Лильо і Маріанна Душар досліджують гастрономічні вподобання найвідоміших аристократичних родів Галичини наприкінці ХІХ — початку ХХ століть. Що ж, трохи відчути себе шляхетним галичанином та частиною тієї неймовірної епохи пропонуємо і вам. Публікуємо рецепт простої, але вишуканої страви — дьяблоток с пармезаном.

Реклама

Страва, про яку ви прочитаєте нижче, на початку XX століття була в меню ресторану готелю "Жорж", який і нині працює у Львові. "Ресторан одного з найстаріших і досі діючих готелів Східної Європи, знаменитого "Жоржа", повсякчас належав до найпрестижніших локацій міста. На початку ХХ ст. його ресторан позиціонував себе як заклад польсько-французької кухні. Вважалося великим успіхом відсвяткувати тут весілля, день народження чи влаштувати урочисте прийняття". В меню дьяблотки йшли разом з борщем у філіжанках.

Готель "Жорж", історичні світлини
Готель "Жорж", історичні світлини

До консоме, борщу у філіжанках, а також будь-яких інших прозорих зуп та росолів зазвичай подають додатки — паштетики, грінки, хлібні палички тощо. Одним із таких додатків є дьяблотки.

У французькій кухні вони відомі як Diablotins. Наприклад, Diablotins d’Épicure — це невеликі гарячі круглі грінки, намащені сумішшю з двох частин сиру рокфор, однієї частини масла та однієї частини посічених волоських горіхів. Для пікантності їх приправляють каєнським перцем. Деякі джерела називають дьяблотки "грінками з пармезаном" і радять готувати їх із булок; згідно з іншими, дьяблотки — це хлібні палички з додаванням сиру

ДЬЯБЛОТКИ, АБО ГРІНКИ З ПАРМЕЗАНОМ

• 130 г тертого пармезану

• 2 сирі жовтки

• 1 столова ложка масла

• 1/5 чайної ложки паприки

• 10 скибок хліба для тостів, зрізати шкірку

Приготувати масу з пармезану, жовтків, масла та паприки — добре розтерти, щоб запінилася. Намазати хліб масою, за потреби розрізати квадрати навскіс на дві рівні частини. Викласти на деко та зарум’янити у духовій шафі до золотистого кольору.

Одразу подавати.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.