До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що робити в Берліні: гід від Яни Кензіровської

Диджейка й модель Яна Кензіровська вже впродовж кількох місяців живе в Берліні — місті, яке стало новим домом для багатьох українців. Німецька столиця славиться своїм мультикультурним насиченим життям, адже знайти в цьому місті щось собі до вподоби зможе абсолютно кожен. Аби краще зорієнтуватися в місті, дивіться гід Яни, яка ділиться улюбленими місцями Берліна: від кафе та музеїв до парків і фестивалів.

Яна Кензіровська
Яна Кензіровська

Реклама

Музеї та галереї

Як і в будь-якій європейській столиці, в Берліні багате й насичене культурне життя. Від колекцій робіт світових художників до сучасного мистецтва — берлінські експозиції зваблять як справжніх поціновувачів, так і тих, хто вважає, що мистецтво не для нього.

JewishMuseum — найбільший єврейський музей у Європі й, без перебільшень, один з найважливіших музеїв у Берліні. Тут ви зможете дізнатися історію євреїв у Німеччині від Середньовіччя до сучасності. HelmutNewtonFoundation — обов’язковий для відвідування для всіх модних ентузіастів та прихильників фотографії. У цій локації можна ближче познайомитися з життям і методами роботи легендарного фотографа. В NeueNationalgalerie ви знайдете витвори мистецтва XX століття. До того ж будівля музею вважається іконою класичного модернізму, а спроєктовано її під керівництвом Людвіга Місаван дер Рое.

Bode-Museum — художній музей у складі ансамблю Музейного острова в Берліні, в якому розміщуються скульптурні експозиції та зібрання візантійського мистецтва. AltenNationalgalerie — художня галерея, що також розташована на Музейному острові. Тут демонструються роботи в стилі класицизму, романтизму, імпресіонізму й модерну. GropiusBau — великі виставкові простори, вишукана архітектура, не кажучи вже про якість виставок, які допомогли цьому місцю стати одним з головних культурних об’єктів у Берліні. KÖNIGGALERIE — галерея з чудовими виставками, що розташована в незвичному місці — в бетонній будівлі колишньої церкви Святої Агнеси в стилі бруталізму. FilmmuseumPotsdam — найстаріший музей кіно в Німеччині. У розкішній бароковій будівлі презентовано довгу історію кіностудії Бабельсберг — найстарішої кінофабрики у світі.

Гастрономія

У Берліні, на подив, є чимало різноманітних кафе, ресторанів, кав’ярень чи барів на будь-який смак. Серед моїх улюблених — GreenTeaCaféMAMECHA, де можна випити смачну, правильно зроблену матчу. У Kasuteria — нереальні десерти й шоколад з якісних сортів матчі з Японії. Власниця закладу — українка, яка знає про цей напій все та вміє готувати найкращі десерти із зеленим чаєм. У мережі Bonanza вас ніколи не розчарують кавою — тут її правильно обсмажують і готують. До того ж ця компанія працевлаштувала багато українців, яким довелося покинути країну через повномасштабне вторгнення. За смачною випічкою йдіть до LaMaison — чудове місце на французький мотив.

До Annelies та TwoTrickPony вирушайте за ідеальними сніданками. ClubKitchen — моє улюблене місце для обіду. Тут для вас приготують здорову просту їжу й здивують розмірами порцій. Аби смачно повечеряти й випити органічного вина, рекомендую відвідати CafeFrieda, Jaja, BeusterBar. Також неодмінно зазирніть до японського бістро NovemberBrasserie. Від початку повномасштабної війни половину персоналу бістро становлять українці. Якщо в Берліні вам бракує українського привітного й уважного до деталей сервісу та справді смачної їжі, то обов’язково завітайте до цих закладів.

Стильні, затишні та, звісно, з розкішними коктейлями бари — KINK і BrasserieTorbar. Якщо якийсь вечір вам захочеться скрасити французькою атмосферою — сходіть у ParisBar. Це один з найстаріших барів Берліна, де збиралася вся богема міста.

Дозвілля

Влітку я багато ходила пішки й намагалася відвідати всі парки Берліна. Особливо полюбила Märchenbrunnen ("Фонтан Казок"), що розташований у парку Фрідріхсхайн. Щоразу я знаходжу там нові місця. Влітку, коли спекотно, рекомендую поїхати до озера Obersee, у межах міста в районі Lichtenberg. Там на відміну від багатьох пляжів дуже чисті пісок і вода, не так багато людей та чудовий парк навкруги.

Книгарня KulturkaufhausDussmann — це рай! Тут надзвичайно великий вибір літератури й дуже затишна атмосфера. В цьому місці можна легко провести весь день. Берлінська філармонія — один з найвідоміших концертних залів світу за проєктом архітектора Ганса Шаруна. Сюди дуже складно купити квиток — потрібно обов’язково подбати про це наперед.

Фестивалі

Хочу відзначити два класні фестивалі, організаторами яких є українці. FoodMate — це благодійний фестиваль, де можна придбати українську крафтову їжу, кераміку, одяг. Організаторка Юля вже успішно провела фестиваль у Мюнхені, Берліні та Лондоні. Другий фестиваль — VisionaryFestival. Його творці — молоді українські хлопці, які неодноразово організовували фестиваль у Берліні на різних локаціях — у вигляді pop-up-store з дизайнерським одягом, аксесуарами, тату-митцями, вуличною їжею та книгами.

BODY CARE

Я довго шукала хорошого лікаря-косметолога, ще в Україні. І знайшла його саме тут, у Берліні. Мене абсолютно не збентежило, що лікар німець, я довірилася йому з першої зустрічі. Такого професіоналізму й уваги я не бачила ніде. Клініка YOUSTHETICS викликає захват — тут піклуються про комфорт клієнтів, надають правильний сервіс. Бонус до професійних послуг — стильний і лаконічний дизайн клініки. Засновник і головний лікар робить вітамінні крапельниці — це те, чого дуже бракує нашому організмові після стресу. Така процедура корисна для підвищення імунітету, поповнення дефіцитів і підтримання краси шкіри. Щиро рекомендую YOUSTHETICS усім, хто не може знайти свого фахівця в Берліні.

І, як усім нам відомо, найкращий спосіб подбати про себе — фізична активність. Найкомфортніші спортзали, де я була, — це мережа фітнес-клубів EVOFitness. Там ви знайдете найкраще обладнання та уважних тренерів. До того ж сама атмосфера в цих залах надихає на заняття спортом.

Photo: Anna Daki

Styling: Tim Tobias Zimmermann

Beauty: The Baligan’s

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.