До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що насправді сталося в останню ніч принцеси Діани в Парижі?

Третій епізод останнього сезону "Корони" з назвою "Скажи мені "Так"" розповідає про глибоко трагічний момент в історії: смерть Діани, принцеси Вельської. Протягом 60 хвилин шоуранер Пітер Морган переосмислює останні години життя Діани та Доді аль-Файєда у Парижі. Куди б вони не подалися, їх оточують папараці — вони тікають із ресторану готелю Ritz, уникаючи уваги, яка до них прикута. Зрештою Діана та Доді ухвалюють рішення повернутися до квартири аль-Файєда через чорний вихід готелю. Далі відбувається найжахливіше: їхнє авто, яке переслідують фотографи, з нетверезим водієм за кермом розбивається в тунелі Пон-де-л’Альма.

Елізабет Дебікі в ролі принцеси Діани в серіалі
Елізабет Дебікі в ролі принцеси Діани в серіалі "Корона"

Реклама

Хоча приватні розмови між Діаною та Доді, звичайно, є продуктом уяви Моргана — і залишаються сумніви щодо того, чи справді Доді їй освідчився — більша частина епізоду точно відображає реальні події.

У 2004 році паризька поліція розпочала операцію Paget — офіційне розслідування смерті Діани та багатьох теорій змови, які оповили ці події. Батько Доді, Мохамед аль-Файєд, стверджував, що існувала змова з метою вбивства пари, припускаючи, що королівська родина "не могла змиритися з тим, що єгипетський мусульманин міг би врешті-решт стати вітчимом майбутнього короля Англії". За два роки ця операція врешті була задокументована у 871-сторінковому звіті. Поліція опублікувала свої висновки в межах судового розслідування між 2007 і 2008 роками, коли присяжні дійшли висновку, що Діана померла через "грубу недбалість за кермом" папараці та "водія Mercedes Анрі Поля". Мохамед аль-Файєд погодився з вироком.

Під час процесу розслідування поліція склала хронологію останньої ночі Діани в Парижі. 30 серпня 1997 року принцеса Вельська та аль-Файєд вилетіли з Сардинії в аеропорт Ле-Бурже поблизу Парижа. Вони приземлилися близько 15:30. На них вже чекали папараці.

Філіп Дорно, водій Доді, підібрав пару, а також їхнього охоронця та відвіз їх до будинку аль-Файєдів на Віллі Віндзор у 16-му окрузі. Однак їхній багаж повезли у квартиру аль-Файєда на вулиці Арсена Уссе. Після короткого візиту до квартири Діана та Доді вирушили до готелю Ritz, яким володів аль-Файєд, і прибули туди о 16:30. Вони зупинилися в номері Imperial Suite готелю.

О сьомій годині вечора вони повернулися до квартири на вулиці Арсена Уссе. Вони залишалися там приблизно до 21:30, а потім вирушили на вечерю в ресторан Chez Benoît, проте змінили свою думку щодо місця. "Існують різні свідчення про те, наскільки папараці докучали парі під час цієї поїздки", — йдеться у звіті, у якому стверджується, що Доді сказав Дорно відмовитися від початкового плану та "натомість поїхати в готель Ritz".

У готелі Ritz не очікували на їхнє прибуття, яке "пройшло не гладко", як йдеться у звіті. "Деякі папараці засмутили пару своєю настирливою поведінкою". Діана і Доді зайшли в ресторан готелю, але натомість вирішили повечеряти у своєму номері "через увагу", — згадував пізніше Пол Гендлі-Грівз, очільник служби безпеки аль-Файєда.

О 00:20 Діана і Доді вийшли з готелю Ritz із наміром повернутися до квартири на вулиці Арсена Уссе. Вони покинули готель через задній вихід на вулицю Камбон, де Анрі Поль супроводив пару в Mercedes, а Дорно чекав у машині біля головного входу, приваблюючи чималий натовп. "Щойно папараці зрозуміли, що пара пішла через задній вихід, вони швидко кинулися в погоню, — йдеться у звіті. — Невелика кількість папараці про всяк випадок пильнувала задній вихід". Перевищивши швидкість у підземному тунелі Пон-де-Л’Альма, Поль врізався у стовп, убивши Доді та себе на місці події. Діану та охоронця Тревора Ріс-Джонса доставили до лікарні, де о 4 ранку за місцевим часом принцеса померла. Токсикологічний звіт показав, що Поль був п’яний під час аварії.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.