До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Секс і майбутнє: як технології змінюють особисте життя

Діджитал-ера поглинає весь час і здається, що люди тепер спілкуються частіше. З одного боку, так і є. З іншого вони рідше займаються сексом (про це свідчать дані Міжнародної академії сексуальних досліджень). Онлайн-залежність стає проблемою, та чом би не зробити її союзником?

Робокопія живої людини для сексу і обіймів у культовому серіалі "Чорне дзеркало", роман з дівчиною-програмою в оскарівському фільмі Спайка Джонса "Вона", роботи-синтетики з функціоналом 18+ в науково-фантастичному серіалі "Люди". У цьому вже немає нічого дивовижного: технології усе частіше переплітаються з сексом.

Реклама

Ми майже не буваємо офлайн і реагуємо на повідомлення зі швидкістю звуку. Ми завжди на зв'язку, навіть у відпустці на другому кінці світу. Впіймати в мережі потрібну людину набагато простіше, аніж домовитися про зустріч. Вчені в сфері сексуального здоров'я переживають про перспективи такої комунікації. Вони схожі до феномену діджитал-амнезії, коли в більш ніж половині випадків люди схильні погуглити й забути, але не запам'ятовувати навіть елементарну інформацію. Те ж саме й зі спілкуванням: субститут у вигляді онлайн-листування і "лайків" у соцмережах перемагає реальний контакт. Як мінімум через те, що на нього не потрібно витрачати час, сили й енергію, а заразом – витягати себе з мушлі інтроверсії, в якій сьогодні модно сповідатися (онлайн, звичайно). Життя в онлайні стало повноцінною частиною реальності й компенсує відчуття самотності.

Секс по телефону став чимось на кшталт листів від руки й засушених пуп'янків у книгах. За часом, коли за телефонні секс-забави можна було отримати космічний рахунок (надрукований на папері й надісланий поштою в конверті з маркою), тепер можна тільки ностальгувати. Зате з'явилися платні онлайн-чати з webcam-моделями, діями яких можна управляти дистанційно. Моделі мають розкішний вигляд, облаштовують у кадрі знімальні сцени, не шкодують сил й засобів на декорації та драматургію. Глядач може не тільки командувати діями порнозірки, але й приносити їй задоволення за допомогою девайсів, керованих додатками.

Епоха класичних порнофільмів відійшла у забуття, а з нею, схоже, скоро закінчиться й ера звичайного відео для дорослих. Замість них Pornhub розміщує преміум-контент: 360° відео, де можна в деталях розглянути локацію (та інші подробиці), ролики для Playstation, в яких з героями можна грати в дорослі ігри, та фільми, що дають ілюзію присутності на знімальному майданчику. Це ще не все. Творці іграшок для дорослих придумали Vstroker для чоловіків. Він працює у парі з мастурбатором – спеціальним пристроєм, що імітує тиск й ковзання. Вбудовані датчики реєструють швидкість, тиск, глибину й ритм рухів користувача – й передають дані на USB-порт комп'ютера. А вже в комп'ютері вони синхронізуються з відео так, що модель в ньому починає рухатися в ритмі, заданому користувачем. Повний ефект занурення в реальність – й жодних побічних ефектів у вигляді зойків, поту, зім'ятих простирадл – все технологічно, стерильно, на умовах анонімності.

Перш ніж зробити висновок, що такі розваги вбивають здорові інстинкти, треба ознайомитися з результатами досліджень. А вони показують, що 20 хвилин перегляду порно онлайн двічі на тиждень викликають стійке бажання й навіть потребу займатися сексом у реальному житті. І якщо вже існує порно навіть для людей з вадами зору, то іншим стимулювати лібідо просто рекомендовано – тим більше, що існують докази: чим частіше люди займаються сексом, тим легше вони долають стрес.

Світ змінюється, й припущення про те, яким буде сексуальне життя у новій цифровій реальності, виникають одне за іншим: "до 2033 року з'являться робокопії знаменитостей другого ешелону для різних розваг"; "до 2045 року одна з десяти осіб матиме за плечима сексуальний досвід з роботом-гуманоїдом", "до 2025 року можна буде робити суперреалістичні 3D-копії геніталій свого партнера, що здатні відгукуватися на дотики", "2027-го спеціальні стимулятори допоможуть доводити до оргазму безконтактно, через імпульси до мозку", "до 2028-го понад чверть людей активно використовуватимуть секс з фізичними відчуттями на відстані".

Власне, секс на відстані – реальність сьогодення. Спеціально для тих, хто не розстається зі смартфонами (тобто майже для всіх), один за одним вигадують додатки для сексу й секс-іграшки з діджитал-акцентами. Додатки на кшталт MysteryVibe або We-Vibe дають змогу управляти однойменними вібраторами на відстані (ба більше, ніжний на дотик, футуристичний прилад без телефону й application запустити неможливо). Вони допомагають не просто оживити секс, але й підтримувати почуття пари на відстані. І це неоціненно для сучасних людей, які не сидять на місці, а переміщуються світом. Їм немає потреби шукати гострі відчуття (й партнера на одну ніч у Tinder, Grinder або Pure): MysteryVibe і його "однокласники" We-Vibe, Kiiro Pearl, Onyx, Vibiase дозволяють провести час з коханою людиною, зняти сексуальну напругу, довести партнера до оргазму – нехай навіть він перебуває за тисячі кілометрів.

Один за одним з'являються пристрої, що імітують дотик. Романтичні японські подушки Hugvie, обладнані віброприладами, передають серцебиття співрозмовника на відстані (бере участь додаток для смартфона). Мінігаджет для пари Kissenger допомагає телепортувати поцілунки (поки без мови). Костюм віртуальної реальності Teslasuit дає відчуття присутності, обіймів і дотиків: він оснащений сенсорами й пристроями, що дозволяють стимулювати м'язи, передавати вібрацію й мікроелектричні імпульси.

Jacqueline Jing Lin

Сексчатам, месенджерам й Skype користувачі більше не довіряють своїх оголених відео: при бажанні їх легко перехопити. Але смішно, що в світі, де бурхливе сексуальне життя вважається показником здоров'я й гараздів, люди більше переймаються не тим, що їхні фотографії стануть надбанням сторонніх, а тим, що на цих фото вони не так ідеально виглядають, як після обробки фільтрами VSCO й Instagram.

Зате онлайн 3D секс-ігри на зразок 3DX Chat й Red Lights Center, в яких можна створювати персонажа й керувати ним, вибудовуючи навколо нього віртуальний світ, все частіше дозволяють підключати до гри реальні секс-іграшки. Це означає, що можна не просто познайомитися з мультперсонажем (яким керує реальна жива людина), але й зайнятися з ним сексом, тільки еротичні відчуття будуть справжніми, а хмизу до вогню додадуть непередбачувані дії партнера.

Майбутнє ближче, ніж це могло б здатися. Так, компанія Abyss Creations запустила виробництво ляльок-партнерів RealDoll, неймовірно реалістичних на вигляд і дотик. Вони вміють розпізнавати обличчя, реагувати на дотик і ними можна керувати за допомогою програми на смартфоні. Ціна коливається в межах десяти тисяч доларів. Втім, людиноподібні леді й джентльмени – не завжди символ високих доходів. Вони продаються й на aliexpress, де власники навіть залишають свої відгуки (щоправда, досить скупі – мабуть, їм достатньо того, що агрегат просто працює). TV-канали знімають шоу про тих, хто пов'язав своє майбутнє з секс-лялькою й уявляє її досконалою половиною, з якою неможливо посваритися або не знайти спільної мови. До речі, кажуть, що роботи, здатні підтримати дискусію, вже створені – просто не надійшли в масовий продаж.

Текст: Олександра Камінська

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.