За Аюрведою: 5 безалкогольних індійських коктейлів, які наблизять літо
Від корисних соків до коктейлів і холодного чаю — ці традиційні індійські коктейлі не залишать вас байдужими.
Кожен регіон Індії вирізняється своїм традиційним напоєм. Найчастіше це здатні тамувати спрагу безалкогольні коктейлі з сезонними фруктами, травами і спеціями. Розповідаємо про 5 із них.
Сандал, що має природні охолоджувальні, протизапальні та антимікробні властивості, ідеально підходить для боротьби з посушливою літньою спекою Раджастану. Завдяки своїм заспокійливим властивостям і освіжаючому смаку, холодний чай з сандалом є ідеальним літнім напоєм. Шеф-кухар Café Kothi Сварджіт Барман в Джайпурі поділився своїм рецептом чаю, який допомагає при головних болях, сонячних ударах і сприяє здоровому травленню.
Інгредієнти:
Для чаю:
⅓ ч. л. чорного або зеленого чаю;
паличка кориці;
1 склянка води.
Для напою:
4 ст. л. сиропу чандан шарбат (можна замовити онлайн);
1 ст. л. лимонного соку;
кубики льоду;
зерна граната і подрібнена м'ята для прикрашання.
Приготування:
- Заваріть чай, настоюючи чай з корицею в окропі упродовж 5 хвилин. Потім процідіть чай і дайте йому охолонути.
- Змішайте чай з сиропом і лимонним соком.
- Вилийте чай на кубики льоду, прикрасьте зернами граната і подрібненою м'ятою. За бажанням ви можете додати одну чайну ложку насіння базиліка і прикрасити гілочкою м'яти.
Dilli Banta — це відповідь Делі на його сухі і спекотні літні місяці. Цей вид лимонаду продається в придорожніх барах у скляних важких пляшках з запечатаною шийкою. Спробуйте приготувати "банту" вдома за рецептом Діпака Корангі з бару The Bombay Canteen.
Інгредієнти:
120 мл соку лайма;
240 мл цукрового сиропу;
порошок кмину за смаком;
чорна сіль за смаком;
1 л води;
кубики льоду;
500 мл содової.
Приготування:
- Змішайте всі інгредієнти, крім содової, і дайте ароматам настоятися.
- Залийте змішані інгредієнти содовою і подавайте.
Кам'яне яблуко або баїль — поширений фрукт, який вирощують у всій Індії. Він багатий на клітковину, вітамін С і, як кажуть, сприяє травленню. "Сік Bela Pana також діє як протиотрута від сонячного удару і зберігає прохолоду в шлунку", — говорить фуд-фотограф і блогерка Алка Джена з Бхубанешвара. Вона ділиться своїм рецептом цього здорового соку.
Інгредієнти:
1 середній баїль;
сік половини лайма;
1 ч. л. меленого чорного перцю;
гілочка свіжої м'яти;
4 склянки охолодженої води;
кубики льоду.
Приготування:
- Розріжте баїль навпіл і ложкою зберіть його м'якоть у глибоку ємність. Залийте м'якоть двома склянками охолодженої води. Накрийте і залиште на 1-2 години.
- Густий яблучний сік процідіть в іншу ємність з допомогою сита. Придавіть м'якоть лопаткою, щоб повністю вичавити сік. Насіння і м'якоть, що залишилися в ситі, викиньте.
- Додайте до соку воду, що залишилася, і добре перемішайте. Додайте сік лайма і чорний перець.
- Подавайте сік з гілочкою свіжої м'яти.
Сарсапарілла, також відома як наннарі або анантамул — це освіжаюча трава, яка широко застосовується в Аюрведі. З коренів цієї трави роблять сироп, який змішують з лаймом і великою кількістю льоду для приготування пікантного напою, популярного в південній Індії. Спробуйте цей рецепт від Avartana, ITC Grand Chola. Готовий сироп можна знайти в спеціалізованих аюрведичних крамницях.
Інгредієнти:
150 мл сиропу сарсапарілли;
50 мл лимонного фрешу;
6-8 кубиків льоду.
Приготування:
- Змішайте всі інгредієнти до однорідної консистенції і подавайте в склянці Tom Collins.
- Прикрасьте часточкою сушеного ананаса і насінням базиліку.
На всьому узбережжі Конкан теплу пору року означає рясне вживання цього коктейлю, солодкого і гострого пурпурно-червоного напою, приготованого з різновиду мангостину. Цей фрукт багатий на вітаміни і допомагає налагодити травлення і впоратися із запальними процесами. Рахул Рагхав, менеджер з напоїв у Hunger Inc Hospitality, надав цьому традиційному напою індивідуального смаку.
Інгредієнти:
60 мл сиропу кокум;
45 мл журавлинного соку;
20 мл фрешу лайма;
щіпка чорної солі;
содова і Sprite.
Приготування:
Змішайте всі інгредієнти, крім содової і спрайту.
Перелийте змішані інгредієнти у високу склянку і залийте газованою водою.
Для подачі прикрасьте часточкою лайма.
Текст: Prachi Joshi
За матеріалами vogue.in