До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

ONUKA та Repair Together презентують фільм-лекцію про народні інструменти

Ще рік тому Ната Жижченко (ONUKA) вирішила відновити родинний будинок — мальовниче місце в Чернігові за адресою Фабрична, 12. Там минуло дитинство Нати. Там жили чотири покоління її роду. І саме там розміщується майстерня її відомого дідуся Олександра Шльончика, що опікувався відродженням українських інструментів. У цій майстерні збереглися його креслення, проєкти, інструменти, книжки, тож Ната вирішила зробити з неї відкриту для відвідувань локацію — місце для етнографічних лекцій та музичних сесій. У березні поточного року її дім опинився на окупованій території.

Реклама

Чернігівщина перебувала під окупацією 21 день. Недовго, порівнюючи з іншими регіонами України. Але саме тут неймовірними зусиллями українського народу та воїнів було зупинену російську навалу. Місцеві селища стали епіцентром бойових дій і зазнали численних руйнувань. Утім, уже у квітні серед понівечених будинків зажевріло життя. Відновити його взялася команда волонтерів з-поміж київської молоді — креативники, диджеї, музиканти, менеджери з IT. Ті, кого заведено було вважати легковажними шанувальниками комфорту й гедонізму, раптом згуртувалися разом та почали прибирати й будувати. Спершу їх було зо два десятки. Далі — сотні. Потім просто під час роботи вони почали влаштовувати музичні виступи, які назвали толоками.

На початку літа про рух дізналися численні світові ЗМІ. Побачене унікальне явище вони назвали терміном clean up rave. Сам же рух дістав назву repair.together, та за лічені дні став відомим на весь світ. Про repair.together написали геть усі: The New York Times, Reuters, Euronews, BBC, Dazed, Mixmag та The Washington Post. Згодом repair.together перетворилися на потужну міжнародну волонтерську організацію, що повертає життя в окремі населені пункти й селища.

"Ще у квітні, після деокупації Чернігівщини, ми познайомилися з десятками людей, котрі втратили чи не все своє майно, і побачили, що багато хто з них вимушений жити в сараях чи літніх кухнях. Перше, про що ми тоді подумали: а як же їм бути взимку?" — згадує співкоординаторка repair.together Вікторія Афанасьєва.

Так народився проєкт "Зима близько". Концепт простий: відома постать створює лот — якийсь продукт чи контент, щоб зібрати кошти на допомогу окремій постраждалій сім’ї. Першим учасником проєкту стала саме ONUKA.

У майстерні свого дідуся Ната записала фільм-лекцію, який сама називає "глосарієм українських народних музичних інструментів". З відео можна дізнатися про історію цимбал, бандури, бугая, трембіти, сопілки, окарини, свищика, варгана, тилинки. А також побачити, як музиканти ONUKA вплітають їх звучання в сучасну музику.

"Я дуже переживала за це знімання, бо хотіла щоб це було не соромно, достойно, цікаво, не замшіло й візуально естетично. Знімальна команда почула мене на 100%. Врешті вийшло все саме так, як я собі уявляла. Кінематографічно, з настроєм, легко і пізнавально для тих, хто тільки знайомиться з темою. Це не глибинний аналіз, а введення у світ українських інструментів для всіх, хто хоче дізнатися, як вони можуть звучати в сучасному ракурсі", — каже ONUKA.

Для неї важливо, що знімання відбулося саме в майстерні дідуся за легендарною адресою Фабрична, 12: "Цей проєкт має стати стартом роботи нашого етнографічного простору. Він у повній мірі дає уявлення про те, що ми плануємо тут робити надалі. Я рада, що це ще й допоможе людям. І, звісно, я дуже рада можливості попрацювати разом з repair.together, які власне для мене стали "кейсом року" в Україні", — резюмує Ната.

Відео вже доступне за цим посиланням на офіційній сторінці repair.together у Patreon. Згодом також очікується реліз на офіційному YouTube-каналі ONUKA.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.