До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Все, що слід знати про ліпосакцію

Інтерес до пластичної хірургії залишається незмінно високим, але тема, як і раніше, – табуйована. У цьому матеріалі впливові пластичні хірурги США розвіюють міфи про ліпосакцію і розповідають, як все відбувається насправді. Без міркувань і оцінок, лише факти.

Той, хто думає про ліпосакцію, не є самотнім: згідно зі звітом, опублікованим Американською спільнотою пластичних хірургів, понад 250 тисяч пацієнтів торік зробили ліпосакцію. Це на 5% більше, ніж 2017-го. З огляду на розвиток технологій, ліпосакція не така агресивна, болюча і трудомістка, як було раніше. Часто вона навіть ефективніша, ніж неінвазивні маніпуляції. Від першої консультації до результату – тут описано все, чого слід очікувати від процедури.

Реклама
Консультація

За словами Адама Колкера, дипломованого пластичного хірурга з Нью-Йорка, найважливіший момент хорошої консультації – те, що людина "висловлює свої побажання ідеального результату", а хірург виносить вердикт, чи досяжною є мета.

Фізичний огляд, зокрема оцінку еластичності шкіри, проводять тому, що ліпосакція робить лише одне – видаляє жир, – пояснює сертифікований пластичний хірург з Нью-Йорка, Норман Роу. Тому дуже важливо, аби пацієнт розумів, яким буде результат у межах обмежень його тіла. Це означає, що з в'ялою шкірою або слабкими м'язами, – ліпосакція марна.

Після огляду необхідно відверто поговорити про реальні очікування і результати, каже Колкер. Пацієнти мають знати про особливості процедури, зокрема про варіанти анестезії, відновлення і післяопераційний догляд.

Ідеальний пацієнт

Метью Нікіель, сертифікований пластичний хірург з Каліфорнії, каже, що будь-який пацієнт з добрим здоров'ям і бажанням видалити жир з певних ділянок тіла, – хороший кандидат на ліпосакцію. Але важливо пояснити пацієнтові, що операція не замінить дієти і вправ. За словами Колкера, її слід проводити тільки тоді, коли пацієнт перебуває на рівні своєї ідеальної ваги або близький до неї, а проблемна ділянка тіла просто не реагує на дієту і фізичні вправи.

Найефективніше видаляти жир з ділянки живота і зовнішньої поверхні стегон, але найбільш "вдячними" є задній куприк і талія. "Ми справді здатні створити вигини в тілі", – каже Нікіель. Зате є і проблемні зони. Так, на верхній частині рук або внутрішній поверхні стегон шкіра є тонкою. На обличчі і щоках багато нервових закінчень, тому зазначені зони – не найкращі кандидати на ліпосакцію. З передньої частини стегон і сідниць також рідко вдається прибрати зайвий жир. "Найчастіше повні сідниці, – каже Роу, – це не жир, а м'язи. Ліпосакція не видаляє м'язи".

Підготовка

Хоча ліпосакція стала звичайною амбулаторною процедурою, вона все ж потребує поміркованої підготовки, що дає змогу організму швидко прийти в норму. Нікіель просить своїх пацієнтів не курити принаймні за чотири тижні до операції. Необхідно зробити паузу на алкоголь і продукти, що містять його, за тиждень до. Крім цього, два тижні перед операцією слід уникати продуктів, які розріджують кров: аспірину, ібупрофену, деяких інших ліків, а також червоного вина і часнику.

"Також важливо підтримувати звичний спосіб життя, а не набирати чи втрачати вагу заздалегідь, оскільки лікарі хочуть працювати з вашою справжньою вагою, – каже Нікіель. – Це своєрідне мистецтво – скульптура, ліплення. Це означає, що хірург формулює індивідуальний план операції і виконує його. Ось чому перед операцією не потрібно швидко набирати вагу чи худнути. Це просто зведе нанівець всі наші зусилля – і може вплинути на результат", – пояснює лікар.

Процедура

Ліпосакцію проводять під місцевою або загальною анестезією залежно від кількості зон, розміщення жиру та індивідуальних особливостей кожного пацієнта. "Коли ми говоримо про декілька ділянок або великі обсяги, то хочемо враховувати комфорт людини, – каже Колкер. – Деякі люди просто не хочуть спати під час процедури".

Місцеву анестезію роблять за допомогою ін'єкцій лідокаїну або закису азоту, такі зазвичай використовують стоматологи. Обидві форми анестезії, як правило, доречні для невеликих локалізованих ділянок як-от бічні сторони або верхня частина стегон, тоді як загальну анестезію роблять пацієнтам, яким потрібна ліпосакція більше ніж у двох ділянках або видалення більше п'яти літрів жиру, каже Каролін Чанг, сертифікований пластичний хірург з Сан-Франциско.

Перед операцією проблемну ділянку обробляють антисептиком, а пацієнта переодягають у хірургічний одяг. Адреналін, препарат для зменшення кровотеч і розрідження жиру, вводять у ділянки для ліпосакції, що дає змогу хірургам провести процедуру з меншими травмами та синцями, і швидким одужанням, – пояснює Чанг.

За словами Колкера, два або більше крихітні розрізи, близько п'яти або шести міліметрів кожен, дадуть змогу рівніше моделювати ту чи іншу ділянку. "Це зводить до мінімуму ймовірність появи плям, вм'ятин, нерівностей шкіри або м'яких тканин".

Щоб виконати процедуру, хірурги вставляють у розрізи канюлю (довгу тонку трубку, прикріплену до вакуумної машини, – уточнює Чанг), і через неї висмоктують жир. Потім розрізи закривають, пацієнта негайно одягають у компресійний одяг, що нагадує білизну для корекції тіла, тільки медичного призначення. Він допомагає швидко позбутися набряків. Після ліпосакції тіла доведеться носити компресійний корсет на липучках протягом двох тижнів.

Тоді пацієнти залишаються ще на годину чи дві у палаті, аби закінчилася анестезія, і повертаються додому.

Ризики

Всі операції з анестезією є ризикованими, хоча ускладнення, пов'язані з нею, як правило, дуже малі. Ліпосакцію прийнято вважати безпечною процедурою, але нерівності контурів є найбільш поширеним розчаруванням для пацієнтів.

"Люди схильні розглядати як ризик не так реальні медичні проблеми як-от кровотечу або інфекцію, як невідповідність очікуванням", – каже Колкер.

Іноді у пацієнтів, які перенесли надлишкову ліпосакцію, можуть з'явитися ямочки, вм'ятини і нерівності, і, за словами Колкера, найкраще профілактичне рішення для хірурга – зробити процедуру максимально безпечним і консервативним способом.

Тимчасові побічні ефекти, в тому числі оніміння і синці, трапляються рідше, адже поліпшуються медичні технології, пристрої та зростає майстерність лікарів. Хоч під час консультації лікар оцінює еластичність шкіри, її поведінка після маніпуляції може виявитися непередбачуваною. Іноді вона раптово втрачає пружність, стає в'ялою. Все тому, що обсяг жиру під нею різко зменшився, а обсяг шкіри залишився колишнім. "Важливо пам'ятати, що ви виводите жир з-під шкіри, – пояснює Чанг, – і те, як зменшується тіло, залежить тільки від її еластичності".

Після розрізів залишаться невеликі шрами; хірурги зазвичай ховають розрізи в непомітних місцях – лінії бікіні або пупку, – каже Нікіель.

Відновлення

Тривалість та інтенсивність одужання залежать від кількох факторів: типу введеної анестезії, площі оброблених ділянок і кількості видаленого жиру. За словами Колкера, пацієнти, які отримали невелику локалізовану ліпосакцію, можуть повернутися до роботи і більшості занять досить швидко, через дві-три доби.

Відновлення після ліпосакції завжди прогнозоване, запевняє Роу. За його словами, відчуття можна порівняти з найстрашнішою крепатурою після тренування. Однак, якщо працювали над великою площею, знадобиться більше часу на відновлення: від чотирьох до семи днів. Цілодобові таблетки від болю при цьому знадобляться всього кілька днів, а далі можна обійтися без них.

Синці рідкісні, але можливі. За словами Колкера, слід очікувати набряку, який може посилюватися протягом 7-14 днів. Його можна зменшити завдяки компресійному одягу. Остаточний набряк спадає, як правило, через три-шість місяців.

Пацієнти можуть повернутися до легких фізичних навантажень через 7-10 днів (неодмінно в компресійному одязі), але кардіотренувань з високим навантаженням доведеться уникати до закінчення післяопераційних прийомів у лікаря.

Додаткові переваги ліпосакції

"Що ми поєднуємо з ліпосакцією, так це ліпофілинг, пересадку жирової тканини", – каже Роу. Тому багато пацієнтів воліють робити пересадку в руки, обличчя, пеніс і сідниці. Для пацієнтів, які розглядають природне омолодження в майбутньому, ліпосакція є ідеальною можливістю взяти жир, очистити його, зберегти, а коли знадобиться – застосувати як філер і заповнити відсутні об’єми там, де це потрібно.

Ще однією перевагою ліпосакції є її ефективність, особливо в порівнянні з популярними неінвазивними методами зменшення жиру, які вимагають кількох сеансів і довгих місяців для отримання видимих результатів. За словами Роу, ліпосакція – це, як правило, одноразова процедура. А легкі процедури з коротким періодом відновлення дають незначні результати.

Вартість

Згідно з даними Американського товариства пластичних хірургів за 2018 рік, середня вартість ліпосакції в США становить 3,5 тис. доларів США. В Україні пацієнтам слід пам’ятати, що ціна може серйозно відрізнятися з поправками на локацію, кваліфікацію і гонорар хірурга, витрати на анестезію, перебування в клініці, аналізи, одяг після операції, ліки. Ну і, зрозуміло, в більшості випадків ліпосакцію не покриває страхування.

За матеріалами allure.com (Кейтлін Кларк)

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.