До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що таке надчутливість і як з нею жити

Як ви почуватиметися, будучи людиною з підвищеною чутливістю? Як це допомагає в житті? І на що потрібно звернути увагу, щоб не страждати через зовнішні подразники?

Photo: Getty Images

Уперше я усвідомила свою чутливість, коли подивилася "Титанік". Мені було 11, і коли я побачила людей, що задихалися на потопаючому кораблі, я теж почала задихатися, сидячи на безпечному дивані у вітальні. З віком моя чутливість посилилася і стала водночас моєю перевагою і бідою: донині я ретельно модерую контент, я кий споживаю, бо мене легко зачіпають яуісь картинки і слова. Мої органи чуття настільки розвинені, що я відчула запах газу, коли ніхто інший не помітив витоку, і половини порції еспресо досить, щоб підтримувати в мені почуття енергії упродовж дня.

Реклама

Я вкрай чутлива людина (highly sensitive person — HSP) — цей термін в 1991 році створила клінічна психологиня Елейн Арон, щоб описати рису особистості, властиву 15-30 відсоткам населення, розвинену приблизно у 80 мільйонів жінок в США. Велика чутливість проявляється у людей із чутливою центральною нервовою системою і, відповідно, тісно переплітається з підвищеною пильністю до фізичних, емоційних і соціальних стимулів в оточенні.

Арон почала досліджувати мозок, щоб з'ясувати, чи дійсно висока чутливість є рисою особистості. Результати дослідження були абсолютно конкретними: ті, хто набрав більше балів у тесті на HSP, вирізнялися глибшою чутливістю до сенсорної інформації при скануванні мозку, ніж ті, хто набрав менше балів. Сім книг і 20 досліджень Арон допомогли мільйонам людей у ​​всьому світі зрозуміти, чому вони чутливіші до різноманітних подразників, ніж їх однолітки. (Хоча Елейн Арон найбільш відома своїм вивченням високої чутливості, ви також можете знати Арон з "36 питань, щоб закохатися", які стали популярними після публікації в The New York Times — ті запитання, відповідаючи на які дві людини формують більш глибокий зв'язок).

Через тридцять років після появи терміна HSP стало зрозуміло, що він актуальний як ніколи, адже ми дедалі більше перебуваємо під впливом зовнішніх стимулів. На цю тему було написано понад 25 книг, заснованих на дослідженнях Арон, а ще до неї постійно зверталися по допомогу під час пандемії. Не дивно, що її роботу підтримують художники і креативні уми, чия чутливість є засобом для існування. Ніколь Кідман, Каньє Вест і Аланіс Моріссетт — з тих, хто вважають себе вкрай чутливими людьми. "Коли я вперше прочитала її книжку, я плакала і плакала. Це було визнанням себе після визнання. Я тут же зв'язалася з Елейн і сказала: "Мені треба зустрітися з вами, ми можемо поговорити?" — розповідала Моріссетт, яка з'явилася у фільмі Арон Sensitive: The Untold Story в 2015 році.

Попри те, що вкрай чутливі люди мають безліч сильних сторін, найголовніша з них — креативність. Позяк люди з HSP, як правило, відрізняються багатим і різноманітним внутрішнім світом, який може виражатися в різних сферах. "Я повністю використовую свою чутливість на сцені, — каже Моріссетт. — Це музика, яку я написала і яку хочу виконувати". Інша яскрава риса людей з HSP — адаптивність; люди з підвищеною чутливістю настільки тонко відчувають те, що їх оточує, що легко можуть адаптуватися до будь-якої кімнати, середовища й оточення, де вони перпебувають. У людей з HSP дуже виражена емпатія, адже вони швидко чутливо реагують на те, що думають та відчувають інші люди, створюючи міцні глибокі зв'язки з іншими. Нарешті, як зазначає сама Арон, найнесподіваніша надздібність людей з HSP —це їхній дар інтуїції. Завдяки своїй чутливості до подій, люди з HSP можуть "підключитися" до себе й отримати доступ до своїх внутрішніх інстинктів і несвідомого.

Одна з помилок, яку Арон хоче заперечити, пов'язана з тим, що багато хто прирівнює підвищену чутливість до інтроверсії. Хоча це і може бути правдою, Арон стверджує, що це в жодному разі не є правилом. Багато чутливих екстравертів вимагають нових вражень від людей з HSP, які процвітають в енергійних соціальних ситуаціях. "Я хочу більше контрасту, більше інформації, більше краси, а потім — бум! Мені вже цього забагато. Слід пригальмувати, бо я більше не можу цього робити", — пояснює Моріссетт. Таке врівноваження є ключовим для надчутливих людей, які потребують свідомих зусиль, щоб виділити час затишшя, для відновлення і перетравлення пережитих емоцій.

Друга помилка пов'язана зі стигмою, і вона помилково позначає зв'язок між чутливістю і ментальною чи фізичною слабкістю. "Чим довше люди з підвищеною чутливістю розмірковують, тим більше тонкощів вони помічають і тим більше відчувають", — пояснює Арон. Також емоції часто сприймаються як слабкість. "Коли в групі люди мовчать, ми думаємо, що вони дурні, соромливі або налякані. Люди відразу отримують ярлик". Як наслідок, багато людей з підвищеною чутливістю не хочуть цього визнавати через передбачуваний страх визнати свою слабкість..

Людям з підвищеною чутливістю Арон рекомендує навчитися належним чином відстоювати свої інтереси. "Нам варто відпочивати раніше за інших", — говорить вона. "Коли наша нервова система надмірно стимулюється, ми фактично стаємо нечутливими до людей — ми хочемо, щоб нам дали спокій". Через свою схильність до сенсорного перевантаження, люди з підвищеною чутливістю повинні викроювати час для детоксикації, навіть якщо це всього лише 10 хвилин із заплющеними очима. "Під час туру мені доводилося трохи довше ховатися в своєму готельному номері і проходити два або три сеанси психотерапії на тиждень", — розповідає Моріссетт. "Ні керівництва з управління рок-н-рольний стилем життя, який не призначений для надчутливих людей. Але поки у мене є ілюзія усамітнення, я можу дуже швидко перезарядитися".

Я надчутлива людина! Що далі?

"Ви швидко зрозумієте, що було неминучим, враховуючи Арон радить поглянути на свої колишні взсаємини і рішення під новим кутом зору. Роздуми про свої так звані невдачі і розуміння того, наскільки вони залежні від вашої чутливості, є терапевтичним та інформативнимвашу вроджену чутливість. Люди з підвищеною чутливістю отримують величезну користь від будь-якого виду самопідтримки і терапії ", — говорить Арон. "Пристосовуйтеся до свого способу життя, встановлюйте кордони і працюйте так, щоб якнайкраще використовувати вашу чутливість і мінізувати стимуляцію нервової системи".

Офіційний тест на HSP від Елейн Аронн

Якщо ви скажете "так" на більш ніж на 14 тверджень, то ви, радше за все, людина з підвищеною чутливістю

  • Мене легко пригнічують сильні сенсорні сигнали.

  • Обычно я тонко чувствую особенности своего окружения.Зазвичай я тонко відчуваю особливості свого оточення.

  • На меня влияет чужое настроение.

  • На мене впливає чужий настрій.

  • Я дуже чутливий до болю.

  • Я помічаю, що в напружені дні мені треба усамітнитися — в ліжку, затемненій кімнаті чи в будь-якому іншому місці, де я можу побути на самоті, щоб відчути спокій.

  • Я особливо чутливий до впливу кофеїну.

  • На мене сильно впливають такі речі, як яскраве світло, різкі запахи, грубі тканини, гучні звуки.

  • У мене насичене, складне внутрішнє життя..

  • Я почуваюся незатишно через гучні звуки.

  • Мене глибоко зворушує мистецтво і музика.

  • Моя нервова система іноді настільки виснажена, що я потребую побути на самоті.

  • Я свідомий.

  • Я легко здригаюся.

  • Я нервую, коли мені потрібно багато чого зробити за короткий час.

  • Коли людям фізично некомфортно, я намагаюся дізнатися, що можна зробити, щоб їм стало комфортніше (до прикладу, змінити освітлення чи поміняти крісло).

  • Я дратуюся, коли люди намагаються змусити мене робити занадто багато справ одночасно.

  • Я дуже стараюся не робити помилок і нічого не забувати.

  • Я намагаюся уникати жорстоких фільмів, серіалів і шоу.

  • Я відчуваю неприємне збудження, коли занадто багато всього відбувається навколо мене.

  • Сильний голод порушує мою концентрацію і впливає на настрій.

  • Зміни в житті турбують мене.

  • Я помічаю і насолоджуюся тонкими або приємними запахами, смаками, звуками або творами мистецтва.

  • Мені неприємно, якщо багато чого відбувається одночасно.

  • Мені важливо влаштовувати своє життя так, щоб уникати неприємних і пригнічуючих ситуацій.

  • Коли мені треба змагатися або робити щось перед глядачем, я почуваюся настільки нервово і хитко, що роблю все набагато гірше, ніж було б за інших обставин.

  • У дитинстві мої батьки або вчителі вважали мене чутливим або сором'язливим.

Текст: Gillian Sagansky

За матеріалами vogue.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.