До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Мікаела Демарія: "Дівчата повинні цінувати себе і не боятися йти за мрією"

В Україну приїхала Мікаела Демарія, директор по комерційних операціях у Східній Європі та Центральній Азії, Туреччині та Кавказі у Procter & Gamble, яка активно займається вирішенням питань гендерної рівності та жіночого лідерства. Vogue.ua дізнався в неї, як знайти баланс між кар'єрою та особистим життям, чому в її компанії так багато часу виділяють на саморозвиток та що відбувається із дрес-кодом великого бізнесу.

Микаэла Демария
Про жінок у великому бізнесі

За останні роки корпоративний світ дуже змінився та жінки у великому бізнесі більше нікого не дивують. У P&G більше третини складу топ-менеджменту – це жінки, до того ж у секторі STEM. Навіть голова технічого відділу – у нас жінка, що іще раз доводить, що стать не важлива, важливі – професіоналізм, досвід, знання.

Реклама

Для мене головними у питанні гендерної рівності є два аспекти, у яких ми працюємо.

Перший – наполегливий "чоловічий" стиль перестав бути єдиним можливим стилем лідерства. Відбувся перехід від культури "підлаштування", коли твій успіх залежить від того, як ти підлаштувався – до інклюзивності, коли робітника приймають з його унікальними характеристиками та стилем роботи. Тільки в такому випадку він чи вона зможе повністю розкрити свій потенціал та досягнути кращих результатів. Сьогодні, для досягнення успіху, особливо важливий високий рівень емоційного інтелекту, часто притаманний жінкам – він дозволяє адаптуватися до різних ситуацій на роботі та досягати найкращих результатів.

Микаэла Демария

Другий – завдяки дослідженню споживачів ми багато знаємо про існуючі гендерні стереотипи та упередження. Рекламні кампанії мають можливість створювати та змінювати звички і поведінку людини. Ми віримо, що завдяки нашим рекламним кампаніям ми беремо на себе відповідальність за прискорення позитивних змін у суспільстві, у тому числі і за питання гендерної рівності та жіночого лідерства.

Наприклад, кампанії одного з наших брендів ALWAYS спрямовані на те, щоб підтримувати юних дівчат, допомагати їм під час перехідного віку, коли багато людей втрачають впевненість у собі, і деякі з них так ніколи і не знаходять її знову. У цей період їм особливо не вистачає інформації про фізичні зміни, які відбуваються з ними, тому ми розробили спеціальну освітню програму. Її пройшли вже 70 мільйонів дівчаток по всьому світу. Що цікаво, у ній також беруть участь батьки – вони повинні вміти розмовляти з дівчатками-підлітками в цей складний період. Однак є ще одна, більш глибока проблема – емоційні та психологічні зміни. Дівчата вперше починають порівнювати себе з іншими, замислюватися про те, чого від них очікує суспільство. У цей час багато дівчаток припиняють займатися спортом, а також – стикаються зі страхом потерпіти невдачу. Кампанія #likeagirl спрямована на те, щоб змінити негативне сприйняття порівняння "як дівчисько". І через ролики ми прагнемо вплинути на цю проблему і допомогти дівчаткам повернути впевненість у собі.

Про баланс між кар'єрою та сім'єю

Це мій щоденний виклик. Сучасний світ ставить жінкам занадто багато вимог – ми повинні бути професіоналами, матерями, дружинами, доньками, партнерами, друзями, добрими господинями, при цьому займатися спортом, встигати стежити за зовнішнім виглядом і здоров'ям, мати хобі і допомагати іншим. І багато хто з нас постійно відчуває себе нещасною і напруженою через те, що не може бути ідеальним в кожній з ролей і не відповідає очікуванням суспільства або рідних.

Я вважаю, що жінка повинна бути чесною з собою і мати мужність розставити пріоритети. Кожен день запитуйте у себе: у що я хочу вкладати свій час і що для мене зараз найважливіше? Пам'ятайте, що з часом ці пріоритети можуть мінятися, ви можете адаптуватися до різних життєвих ситуацій. Тоді ви зможете бути успішною у більш ніж трьох, навіть п'яти ролях.

Микаэла Демария

Також, прийміть те, що завжди будуть соціальні упередження, і будуть люди, готові вас засудити і змусити відчувати себе недостатньо вправною у чомусь. Наприклад, кілька років тому мій чоловік узяв творчу відпустку, щоб собі на втіху більше часу проводити з дітьми, знаючи про кількість моїх поїздок по роботі. І коли він пішов на батьківські збори в школі, саме інші мами були обурені, що прийшла не я, а мій чоловік. Хоча цей час я провела поруч з дітьми, перевіряючи домашнє завдання і готуючи вечерю. Потрібно чітко усвідомлювати свої пріоритети і не відчувати себе винною через те, що говорять люди навколо.

У нас в компанії розуміють, наскільки важливий баланс між кар'єрою і сім'єю, тому співробітникам надається можливість іноді працювати віддалено, мати гнучкий графік і брати творчу відпустку.

Про дрес-код

Я пам'ятаю часи, коли дрес-код був суворим: і для жінок, і для чоловіків допускався лише жакет і брюки, не було прийнято підкреслювати жіночність. Зараз в P & G діє дрес-код business casual – він менш формальний, але при цьому повинен відповідати ситуації. Звичайно, якщо співробітника чекають ділові зустрічі, він одягається більш формально.

Для мене головне – відчувати себе професійно, комфортно, і при цьому залишатися собою.

Мені подобається робити акцент на своїй жіночності, тому найчастіше ношу сукні та спідниці. Я надаю перевагу різним брендам, серед улюблених – Dolce & Gabbana і Burberry.

Про догляд за собою

Попри те, що я працюю в компанії P&G із доступом до найкращих продуктів, я обмежуюся лише декількома улюбленими засобами – anti-age кремом та сивороткою OLAY Regenerist, про яку мені розповіли колеги з R&D-департаменту. Окрім того, у догляді за собою мені допомагає йога – 15 хвилин вранці задають потрібний настрій, роблять мене більш гнучкою, енергійною та допомагають впоратись зі стресом. На жаль, я зараз не відвідую спортивні клуби, перестала купувати річну карточку і не ходжу взагалі. (сміється)

Микаэла Демария

Також я вірю, що харчування – це джерело нашої енергії і завдяки правильному харчуванню ми можемо стати сильнішими, здоровішими і красивішими. В Італії всі люблять їсти і готувати, і для мене їжа – одне з найголовніших задоволень в житті! На жаль, моя алергія на глютен, виявлена ​​13 років тому, після народження дочки, змусила мене повністю переглянути раціон. Я навчилася використовувати альтернативні злаки, і їм свою улюблену їжу – тільки зараз вона тепер більш здорова. Тепер я навіть хліб печу сама. Згодом я помітила зміни у здоров'ї – у мене більше немає астми, волосся стало краще. Це доводить, що я на правильному шляху. Також я активно використовую добавки – мінерали, вітаміни і антиоксиданти.

Про коучинг

Коучинг – дуже важлива складова корпоративної культури P & G. Кожен з наших співробітників сильний в чомусь своєму, і він готовий ділитися знаннями з колегами – це і технічні навички, і лідерство. Для нас важливо – створювати і зберігати особливу атмосферу постійного навчання та довіри всередині компанії.

Для нас також важливо наставництво – щоденна спільна робота над проектами, навчання спеціальним навичкам, виявлення ключових сильних сторін співробітника і спільний пошук можливостей для подальшого розвитку. Крім того, тренер і наставник повинен бути відвертим у всьому. Занадто часто ми боїмося говорити правду, але без усвідомлення себе зростання неможливе.

Микаэла Демария

Бути тренером і наставником, розкривати потенціал людей – це моя пристрасть. У P&G я займаюся розвитком функціональних навичок у переговорах, стратегії пошуку, управлінні відносинами, розвитком лідерських навичок, наприклад, керування змінами, дизайн-мислення. Також я займаюся тематикою особистого зростання – визначення типу особистості співробітника, для того, щоб люди краще розуміли себе, і більш ефективно взаємодіяли з колегами та керівниками, які дотримуються різних стилів у керуванні. Я також читаю тренінги про гендерну рівність, нав'язані стереотипи, відповідність власному бренду, про баланс між кар'єрою і сім'єю, а також про правильне харчування та здоровий образ життя. Я активно виступаю у ролі ментора як для жінок, так і для чоловіків, і ділюся з ними своїми знаннями.

Про жінок, які надихають

У кожної жінки є своя історія. Особливо у тих, які залишаються вірними собі, які можуть піднятися вище упереджень, і дозволити собі бути жінками, якими хочуть бути, а не намагаються виправдати очікування суспільства. Вони підтримують інших жінок без засудження, і готові допомагати або просто слухати, коли необхідно. У складні моменти вони можуть бути вашим надійним плечем.

Серед відомих жінок мене надихає Мішель Обама. Її життєвий шлях доводить, що все можливо, головне – вірити у свої сили, але при цьому завжди залишатися чесним із самим собою. Не зважаючи на свій високий статус, вона дуже відкрита і, до того ж, багато часу приділяє наставництву, ділиться своїм досвідом та знаннями з іншими жінками.

Фото: Юрій Яцкулич

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.