До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Корисний ресурс для дітей та літніх людей за підтримки Першої леді Олени Зеленської

Звичне життя українців кардинально змінилося 24 лютого, коли росія розпочала широкомасштабне вторгнення в Україну. З першого дня війни українці шукають відповіді на запитання, у які ніколи не вдавалися раніше. Що робити? Як захиститися? Як захистити дітей? Як отримати допомогу? Куди їхати? Як переконати стареньких батьків залишити свій дім, щоб урятуватися? – В електронному "Довіднику безбар’єрності" з’явився спеціальний розділ "У воєнний час".

Фото: архів VOGUE

Тема безбар’єрності — створення однакових можливостей для всіх українців – один з напрямів, яким опікується перша леді Олена Зеленська. "Гостре почуття несправедливості спонукає мене діяти", – зізнавалася дружина Президента в інтервю VOGUE UA. Нині вона займає активну соціальну позицію, залишається в Україні та допомагає найвразливішим: дітям, людям з інвалідністю, людям старшого віку. Портал БЕЗ БАР’ЄРІВ, створений за ініціативи та підтримки Зеленської, поповнився новим розділом "У воєнний час". Він оновлюватиметься відповідно до поточних реалій, та вже тепер у ньому зібрані прості й доладні поради щодо ситуацій, які можуть трапитися з кожним під час війни.

Реклама
Діти і батьки з дітьми

У розділі "Діти і батьки з дітьми" можна знайти прості та дієві поради:

Як допомогти дитині в тривожній ситуації. "У ситуації, коли вас охоплює паніка, згадайте, що поруч – дитина, яка просто не розуміє, що відбувається. Намагайтеся опанувати себе".

Як подбати про дитину в укритті. "Чесно й дуже короткими фразами відповідайте на запитання дитини, навіть на найтривожніші. Поясніть, що зараз в Україні війна, але наша армія зупиняє всі сили ворога. Робіть акцент: Наша армія дуже сильна"".

Як діяти, якщо дитина побачила щось жахливе й налякана. "Не сваріть і не соромте дитину за її переляк. Страх – природне й нормальне почуття, частина інстинктивної програми самозбереження. Він не піддається контролю в дітей, проявляється на фізичному рівні – здригання, плаксивість, порушення сну й апетиту, нервові тіки, заїкання".

Як розповісти й пояснити дитині втрату рідної людини. "Якщо дитина розпитує про померлу людину, намагайтеся не блокувати спогадів про неї. Запитайте, що б вона хотіла сказати людині, якої вже немає. Якою б, на її думку, була відповідь. Можна подивитися її фото, відео. Перетворіть спогади про втрачену близьку людину на казки перед сном. Розкажіть історію. Пригадайте приємні, веселі, теплі випадки про того, хто пішов".

Як підтримати дитину в дорозі. "Розкажіть дитині про дорогу та причину подорожі. Якщо можна, розкажіть, куди ви їдете та чому, навіть якщо ви самі ще точно не знаєте. Наприклад: Ми їдемо шукати укриття й місце, де буде безпечніше". Говоріть про напрям руху, міста, які проїжджаєте, – це допоможе дитині відчути, що ситуація має визначена й керована".

Як перетнути кордон з дитиною до 18 років.

Як допомогти дитині адаптуватися в тимчасовому житлі. "Дитині важливо сказати: Ми робимо все можливе, щоби ти був у безпеці. Щоби ми були в безпеці. Наразі ми перебуваємо саме в такому місці. Зараз познайомимося з нашим новим будинком. Він не схожий на той, у якому ми жили. Я не знаю, чи сподобається він нам. Але ми зможемо зробити його нашим"".

Що робити, якщо ви побачили протиправні дії щодо іншої людини. "Якщо подія відбувається в громадському місці, доцільно почати голосно та впевнено викликати поліцію, звертати увагу інших людей, знімати правопорушника на відео, закликати зробити це оточення".

Як зареєструвати новонародженого під час війни.

Як отримати "пакунок малюка" або грошову компенсацію за нього

Куди звертатися батькам дітей з важкими захворюваннями

Люди з інвалідністю

Як вберегти людину з аутизмом від сенсорного перенавантаження. "Варто індивідуально працювати з особливостями кожної окремої людини з РАС. Комусь потрібні шумопоглинальні навушники, а комусь навпаки – увімкнена музика, улюблені речі, кольори, їжа (по змозі), окуляри, обтяжувальні жилети".

Як батькам налаштувати на дорогу дитину з аутизмом. "Дитину важливо попередити про все, що відбуватиметься. В ідеалі – зробити соціальну історію про подорож, з усіма етапами, світлинами й описом правил поведінки".

Як налагодити комфортний побут дитини з аутизмом на новому місці. "Постарайтеся взяти із собою улюблену знайому річ для кожного приміщення: іграшку й подушку – для спальні, чашку – для кухні, улюблений одяг".

Як поводитися з людьми, які мають психічні порушення. "Встановіть контакт з людиною або з членами її сім’ї, опікунами, особами, які її супроводжують. Запропонуйте відійти в безпечне місце та поговорити. Будьте спокійними та готовими забезпечити конфіденційність розмови, якщо про це попросять. Розпитайте про симптоми психічного порушення та запропонуйте варіанти підтримки й допомоги. З’ясуйте, чи отримує людина професійну медичну допомогу".

Якщо в людини з психічними порушеннями стрес. "Ви можете викликати швидку або самостійно доправити людину до лікарні. З інших варіантів – звернутися до соціальних працівників або до поліційників (вони мають інструкції, як діяти і куди доправляти таких пацієнтів)".

Що робити, якщо людина з психічними порушеннями не реагує на небезпеку. "Треба під чіткими інструкціями вивести таку людину в безпечне місце, наприклад, у бомбосховище. Водночас спокійно пояснити, що ви хочете зробити, куди відвести, з якою метою".

Як надати першу допомогу людині, у якої стався напад епілепсії.

Що робити, якщо ви зустріли дезорієнтовану людину. "Підтримайте людину / дитину. Покажіть, що вона не сама, що вона впорається і ви їй допомагатимете. Використовуйте фрази: Я тут", Я поруч", Ми разом" тощо".

Що робити, якщо ви побачили протиправні дії щодо іншої людини. "Якщо є можливість, негайно зателефонуйте в поліцію на спецлінію 102". Назвіть правоохоронцям своє прізвище, ім’я, по батькові, дату, місяць, рік народження, місце проживання, номер мобільного телефону (щоб працівники поліції могли зв’язатися з вами) та адресу місця події".

Люди старшого віку

Як заспокоїти людину старшого віку під час обстрілів. "Нервові процеси з віком стають повільнішими, через що літні люди мають спершу звикнути до якоїсь інформації, сприйняти її. Тому навіть якщо у вашому населеному пункті спокійно – обговоріть деталі. Для більшого заспокоєння під час обстрілу людина старшого віку, як і будь-яка інша, повинна мати завдання, які вона виконує: взяти неважкі речі чи ковдру, подивитися за онуком чи переноскою з котом у сховищі. Завдання мають бути нескладними, проте досить відповідальними. У такий спосіб у людини буде зона її контролю й відповідальності, і вона зможе відчувати більше безпеки".

Як переконати людину старшого віку спуститися в укриття. "У декого спостерігається певний захисний механізм – мені вже нічого не треба", я своє пожив/пожила" – це в жодному разі не означає, що людина здалася чи справді так вважає. Це прикриття болю, тривоги й інших важких переживань, тому невпинно й далі давайте людині одяг, наприклад, щоб вона могла пройти вулицею і не змерзнути, підводьте легенько під руку. Дайте зрозуміти, що її ніхто не кине. Вмовляння й логічні доводи тут не діють, тому м’яко, але рішуче продовжуйте дії щодо переміщення в укриття".

Як налаштувати людину старшого віку на переїзд у безпечне місце. "Залишайте людині вибір. Ваш тон не має бути зі звинуваченням чи викликом: Хочеш, щоб я постійно непокоївся/-лася про тебе?". Плануйте діалог, в якому ваша позиція буде переконливою, але не тиснутиме на близьких".

Як розповісти людині старшого віку про втрату близького. "Не тягніть довго з розмовою, бо більшість однаково відчуває, коли щось негаразд. Що довше не буде звістки про втрату, то більше тривожності, розпачу чи страхів з’явиться в людини. Оптимальний період – коли ви вже досить спокійні, щоб говорити, проте не пізніше ніж за 12-24 години".

Що робити, якщо ви зустріли дезорієнтовану людину. "Встановіть контакт. Зокрема, переконайтеся, що на вашу присутність якось реагують, вас бачать і чують. Для цього треба залучити людину до взаємодії. Скажіть, наприклад: Кивніть, якщо мене чуєте", Мене звати (назвати своє ім’я). Як звуть вас?". До дитини: Як звати твою маму, тата, сестричку, брата?", Я зараз стискаю твою руку, стисни у відповідь мою"".

Як і де дістати ліки для людини старшого віку. "Якщо маєте доступ до інтернету, ви можете перевірити наявність потрібних ліків на сайті tabletki.ua та знайти найближчу аптеку, де такі ліки є".

Як отримати пенсію та грошові виплати.

Як отримати пенсію, субсидію, соціальну допомогу після евакуації.

Що робити, якщо ви побачили протиправні дії щодо іншої людини.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.