До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Колекція де Рібе на Sotheby’s: що слід знати про "останню паризьку королеву"

Аукціонний будинок Sotheby's присвятить колекції маєтку де Рібе кілька дат в 2019 та 2020 роках.

Жаклін де Рібе

Графиню Жаклін де Рібе називають "останньою паризькою королевою". Цікавість до моди та haute couture, зокрема, у Жаклін була завжди: де Рібе була улюбленою клієнткою Оскара де ла Рента, Крістіана Діора, Іва Сен-Лорана. У 25 років Жаклін потрапила в список найстильніших жінок того часу. Вона завжди прагнула бути не лише клієнтом, але й співавтором — уважно й критично ставилася до деталей і завжди вносила свої корективи в дизайн. За це де Рібе її друзі-модельєри поважали і завжди давали простір для маневру. Відомий випадок, коли Марк Боан, який тоді працював з модним Будинком Dior, буквально перевернув догори дриґом власне ательє, аби втілити бачення де Рібе в дизайні своєї сукні. "Жаклін є есенцією елегантності", — так свого часу висловлювався Жан Поль Готьє, який 1999 року присвятив їй цілу колекцію. Готьє вважав Жаклін однією з небагатьох, хто має хист, аби однаково добре одягнути себе й інших.

Реклама

Проте, власний бренд Жаклін заснувала лише 1982 року — на той момент де Рібе вже мала авторитет та серйозну підтримку з боку своїх друзів-модельєрів, зокрема Ів Сен-Лорана. І попри те, що сім'я довго пручалась її вибору, протягом 12 років, з 1982 до 1995, де Рібе створювала власні колекції, клієнтами яких були Джоан Коллінз, Шер, Олімпія та Марі-Елен де Ротшильд. Протягом двох сезонів де Рібе працювала з Еміліо Пуччі, створювала сукні для його однойменного бренду. Пуччі захоплювався її тендітними рисами й ласкаво називав "жирафіною", так підкреслював довгу шию та витончені кінцівки. Трумен Капоте вважав Жаклін однією з так званих "лебедів" — так письменник називав заможніх та світських персонажів, стиль та поведінка яких формувала модні тенденції на початку 60-х років.

2010 року Жаклін де Рібе нагородили орденом Почесного легіону — це найвища нагорода за цивільні заслуги у Франції.

"Жаклін де Рібе: мистецтво стилю" — експозиція нью-йоркського музею Метрополітен, що відбулася 2015 року, включала близько сотні вбрань "останньої паризької королеви". На виставці були представлені сукні, які створила як Жаклін, так і легендарні дизайнери для неї. Так, гардероб Жаклін де Рібе став живою ілюстрацією моди другої половини ХХ століття.

Колекція, яку представлять на Sotheby's, включатиме речі вжитку з маєтку де Рібе — зокрема, живопис XVII-XIX століть, скульптуру та меблі. Й вже сьогодні її називають однією з найбільш розкішних колекцій за останні роки.

Рішення поділитись колекцією власних речей є спільним — графів Жаклін та Едуарда де Рібе. Відомий філантроп, колекціонер й поціновувач літератури та історії, Едуард де Рібе навіки спочив 2013 року, але залишив дружині настанову поділитись речами власного маєтку з колекціонерами всього світу.

Перші торги відбудуться 11 та 12 грудня й присвячені вони будуть найбільш цінним речам дому де Рібе, зокрема, легендарній колекції книг. А вже навесні 2020 Sotheby's представить інші речі маєтку. Частину вторгованих коштів спрямують на благодійність і підтримку культурних організацій.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.