До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Гід по молодому вину: як вибирати та з чим подавати

Щорічно в третій четвер листопада (цього року це 19 листопада) у Франції офіційно представляють вино свіжого врожаю — божоле нуво. Як вибирати молоде вино, що до нього подавати й у яких келихах ліпше дегустувати — про все це читайте у великому спільному гіді Vogue.ua і мережі салонів сучасного сервування TWLV.

Що таке молоде вино

"Найвідоміше у світі молоде вино — це, звісно ж, божоле нуво з Франції, — розповідає Костянтин Відоборенко, бренд-амбасадор компанії Riedel, яка ось уже понад 250 років виробляє найпопулярніші келихи для вина у світі. — Аналогічні вина виробляють і в інших країнах, вказуючи на етикетці, що це молоде вино. Такі вина надходять у продаж невдовзі після збирання врожаю (у середньому за два місяці), їх виробляють за певною технологією: ферментація відбувається безпосередньо в кожній ягоді без доступу кисню, тому вина мають яскравий фруктовий букет і смак. Не варто шукати в них складності й глибини, ці вина виробляють для споживання в найближчі кілька місяців, бажано — до весни наступного року". Вибираючи молоде вино, звертайте увагу на рік врожаю і дату розлиття. Зазвичай розливають у листопаді, тому молоде вино краще купувати до березня-квітня наступного року; пізніше не варто, бо вся його принадність саме в молодості. Ці вина не призначені для тривалої витримки й швидко вмирають навіть у пляшці. Дегустувати миттєво й насолоджуватися життям — ось головна ідея молодого вина!

Реклама
Як подавати молоде вино: келихи й декантери

"Молоді вина бажано подавати трохи більше охолодженими, порівнюючи з витриманими: наприклад, для червоного молодого вина оптимальна температура подання 10—12 °C, — пояснює Костянтин Відоборенко. — Оптимальним для таких вин буде келих об’ємом 350—400 мл, звужений догори, наприклад, келих для рислінгу з колекції легендарного австрійського бренду Riedel ідеально згодиться".

Також зверніть увагу на келихи німецького бренду Eisch. Їхня особливість у тому, що вони виготовлені з ексклюзивного "повітропроникного кришталю", який розкриває смак вина. Молоде вино матиме ефектний вигляд у вишуканих, на тонкій ніжці келихах LSA. Не завадить такому вину й декантація, яка ще більше розкриє його фруктовий характер і трохи пом’якшить молодий зухвалий смак. Для цього можна використовувати декантери всіляких форм — оптимальним буде декантер класичної форми з великою поверхнею взаємодії вина з повітрям. Великий вибір декантерів, класичних і нестандартних, у Riedel; також зверніть увагу на кришталеві декантери Schott Zwiesel.

<b>бокалы и декантеры</b>

З чим поєднувати

Молоде вино має кілька ознак. Це яскрава фруктовість, гарна кислотність, м’яка танінність — завдяки цьому вони дуже гастрономічні й легко поєднуються з різноманітними стравами. Чудовими будуть овочеві та м’ясні закуски, паштети, ковбаси на грилі, печеня, копчення, молоді сири. Ножі й дошки для сиру, до речі, можна знайти у Georg Jensen і Lenox. Молоде вино призначене для простої їжі, не варто поєднувати його з вишуканою кухнею, яка потребує оригінальних винних акцентів. Божоле Нуво — ідеальне вино для демократичних веселощів і невимушених домашніх свят.

<b>аксессуары для божоле нуво</b>

Аксесуари для молодого вина

Щонайменше вам знадобиться штопор і охолоджувач. Все, що потрібно, має французька компанія L’Atelier du Vin, яка ось уже майже 100 років виготовляє винні аксесуари: штопори, корки, аератори, лійки, декантери. Якщо захочеться дізнатися більше про культуру молодого вина, погортайте розкішне видання про 100 найкращих сортів бургундського вина видавництва Assouline.

<b>акссессуары и книги о божоле нуво</b>

Для цінителів молодого вина мережа салонів TWLV підготувала подарунок: з 1 по 19 листопада активна знижка до -40% на товари брендів Riedel, Eisch, LSA, Schott, Zwiesel, L'atelier du Vin.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.