До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Блокадний щоденник: жінка, що вижила. Маріуполь. Продовження

Надія Сухорукова – журналістка з Маріуполя. З перших днів війни вона публікувала на власній сторінці у фейсбуці дописи, де фільмувала пронизливу хроніку подій. Цей документ, подібний до записів Анни Франк та Віктора Франкла, може слугувати доказом злочинів росії проти мирного українського населення. Щоденник написаний російською. І далі викладаємо його двома мовами.

Надія Сухорукова
1 березня. 09:30

З офіційного телеграм-каналу Маріупольської міськради. Виклали о 9:25.

Реклама

Працюємо! Енергетики й комунальники ведуть відновлювальні роботи, щоб забезпечити місто світлом, теплом та водою. Пріоритет – лікарні, які відучора працюють на резервних генераторах. Далі – все інше. На деяких ділянках вже вдалося відновити електропостачання. Маріупольці, тримаймося!

1 березня. 10:48

З офіційного телеграм-каналу Маріупольської міськради. Терміново! Окупанти готують провокації!

Інформація про коридори так званої днр для евакуації жителів Маріуполя може бути підготовкою до великої диверсії. Вже фіксувалися факти, коли російсько-фашистські війська використовували мирних жителів як живий щит аби прорватися до українських міст.

Не виключене й навмисне завдання ударів по мирних колонах для створення пропагандистської картинки на російському телебаченні.

Путін шукає будь-яких способів піднести бойовий дух демотивованих військовиків.

Їх тут не чекають і клянуть. Український народ та армія чинять жорсткий опір та завдають російським фашистам втрат.

Будьте обережні!

Довіряйте тільки офіційним каналам.

Ми опублікуємо інформацію про гуманітарні коридори для населення в разі їхнього створення.

1 березня. 11:24

З офіційного телеграм-каналу Маріупольської міськради. Виклали об 11:23.

Великий бізнес Ріната Ахметова допомагає захистити український Маріуполь. Підприємства Групи Метінвест допомагають українським захисникам з паливом та оборонними спорудами. Водночас ремонтні бригади ДТЕК під обстрілами відновлюють електромережі після бомбардування російських окупантів.

"Українські військові захищають нас на фронті, а ми працюємо в тилу. Велику підтримку відчуваємо від бізнесу. Підприємства Групи Метінвест з першого дня війни допомагають захищати наше місто. Коли почалися перебої з енергопостачанням, працівники ДТЕК, ризикуючи власним життям, вийшли на місця пошкоджень і намагаються якомога швидше виконати ремонті роботи", – повідомив мер Маріуполя Вадим Бойченко.

Також завдяки бізнесу Маріуполь отримав зерно, з якого зробили борошно й почали випікати хліб. За добу зроблено 26 тонн хліба.

"Харвест та інший бізнес надав місту 150 тонн борошна, щоб у Маріуполі був хліб. Ось такою сьогодні є консолідація всіх зусиль заради однієї мети – захистити Маріуполь від російських фашистів. Вдячний власникові підприємств за таку чітку позицію й таку дуже важливу зараз допомогу. Впевнений, разом ми переможемо", – підкреслив Вадим Бойченко.

1 березня. 12:27

Хлопці, ми не маємо світла, перебої зі зв’язком, Київстар взагалі не ловить, закінчується заряд на телефоні. Обстріли не припиняються.

Задовбали вже мерзенні окупанти. Які все-таки тварюки нав’язливі. Їх у кожному місті посилають на*уй. Вже послані по кілька разів і однаково пруться, як таргани.

Маріуполь – прекрасний! Тому що сильний і відважний. За нього борються найкращі на світі воїни.

А в місті звичайні люди, комунальники під обстрілами усувають те, що російські окупанти руйнують і громлять. Наші комунальники просто працюють. Тому що треба, щоб місто вистояло.

Я ненавиджу це російське х*йло. Я не знала, що можу так когось ненавидіти. Ці тварюки самі не живуть і не дають жити іншим. Сподіваюся, наше спільне людське прокляття почує Всесвіт і воно лавиною впаде на голови цих виродків. І так, нехай путін здохне. Це моя заповітна мрія. Якщо дуже захотіти, то це обов’язково здійсниться. А я хочу цього шалено. Пропоную хотіти цього всім.

І трохи позитиву. Гуляли із собакою під обстрілами й сфоткали мамині проліски у дворі. Весна прийшла. Любуйтеся, кохані! Все буде Україна!

1 березня. 12:30

З офіційного телеграм-каналу Маріупольської міськради. Виклали о 12:22.

Екстрені новини читайте в телеграм-каналі Маріупольської міської ради!

Через перебої зі зв’язком та інтернетом ми не завжди можемо виставляти новини на офіційному сайті Маріупольської міської ради. Проте ми робитимемо все можливе, щоб оперативно інформувати вас про всі новини через наші соцмережі – це телеграм і фейсбук. Але телеграм-канал – пріоритетне джерело інформації. Перші й термінові новини там – https://t.me/mariupolrada

Ми робимо все, щоб ви отримували вірогідну інформацію щодо подій у нашому місті. Залишайтеся з нами та стежте за публікаціями!

У жодному разі не довіряйте сумнівним повідомленням. Під час війни ворог сіє фейки, дезінформацію – усе, щоб спричинити паніку серед населення, через яку можуть загинути мирні люди.

Тримаймося! Разом переможемо!

1 березня.13:43

З офіційного телеграм-каналу Маріупольської міськради. Виклали о 13:43.

Російські фашисти після обстрілів мирного населення просто зараз вдарили по комунальних підприємствах Маріуполя. Під ворожим вогнем опинився "Комунальник". Рашисти намагаються паралізувати місто й не дати повністю відновити електро-, тепло- та водопостачання. Це черговий злочин росіян проти цивільних.

Українська армія завдає важких втрат супротивнику. Маємо надію, що окупантів виб’ють з підступів до міста.

Маріупольці, тримаймося!

1 березня. 20:11

З офіційного телеграм-каналу Маріупольської міськради. Виклали о 20:02.

Люди! Просимо тимчасово обмежити використання електроенергії. По змозі не вмикайте бойлери, електропечі, чайники, кондиціонери, опалювальні прилади та інші енергоємні пристрої.

ДТЕК відновлює енергоживлення Маріуполя. Допоможімо хлопцям зробити свою роботу швидше!

Любі енергетики, ДТЕК – ви прекрасні! Ви теж герої, як і наші воїни. Під страшними обстрілами ви змогли відремонтувати електромережі й дати людям світло. Я навіть не можу уявити, як це працювати під обстрілами. Ми б зрозуміли, якби ви не пішли, тому що це дуже страшно. Але ви вийшли і працювали, щоб допомогти місту вистояти. Я схиляюся перед Вами. Спасибі вам до неба!!! Всі наші комунальники – герої. Маріуполь – найкраще, найсильніше, найсміливіше місто на землі.

2 березня. 00:35

Під обстрілами якось не дуже легко налагодити життя. Прислухаєшся до кожного звуку й поділяєш їх на радісні та страшні.

Раніше, наприклад, я дуже злилася, коли сусіди зверху влаштовували танці й пісні народів світу після одинадцятої ночі. Тепер я люблю кожен їхній крок над головою. Вони гупають, як поні середніх розмірів.

Але я не злюся, а навпаки – тішуся. Вони мої рідні сусіди. Вони не поїхали з дорогого Маріуполя, вони тут, зі мною, їм непросто, але вони сильні й справжні. І нехай гупають скільки завгодно. Нехай переставляють меблі, хоч день і ніч. Головне, щоб з ними все було добре.

А звук рідних голосів, які ти чуєш телефоном... Так важливо запитати: "Як ти?". Одна моя знайома завжди відповідає: "Як і все місто". Подружка запевняє "Не всремося", і повідомляє, що вона зараз у коридорі перечікує обстріл. Мені стає спокійніше, тому що я теж у коридорі й ми ніби разом.

Я намагаюся вигулювати собаку до комендантської години й між обстрілами. Щоправда, ніколи не виходить погуляти саме в затишшя. Поки ми спустимося зі свого п’ятого, без ліфта, починає страшно бахкати. Мало не забула. Я завжди хрещуся перед виходом. Тому що мені трохи страшно.

Я й Енджі летимо на улюблену галявинку під мерзенні звуки. Їх не переплутаєш ні з чим. Враження, ніби б’ють величезним молотом по залізному даху, або, якщо летять ГРАДи, то відчуття, що наближається величезний потяг-вбивця, від якого труситься земля й холоне кров у жилах.

Ми з Енджі знаємо, що відбувається. Моє улюблене місто вбивають прокляті російські окупанти. Ми їх ненавидимо, і бажаємо їм смерті. Я не знаю, як пояснити собаці, якого хріна вони до нас приперлися. І чому вбивають наших українських людей.

Енджі здогадується, що звуки, які ми чуємо на прогулянці, – це звуки смерті. Тому робить усе швидко. А мій клопіт потім – зібрати какавельки й викинути в сміття. Війна – не привід забруднювати місто. Його й так споганюють снарядами мерзенні покидьки із сусідньої країни.

Ще я люблю звуки дощу та звуки надії. Це коли хтось приносить добрі звістки. "Наші знищили аж колону танків, знаєш? Збили літак, який чотири рази бомбив Сартану". А ще є звуки впевненості в тому, що ми переможемо. Коли в кожному місті вбивцям кричать, що вони виродки і що міста, в які вони прийшли, – це Україна. Їх сюди ніхто не кликав. Вони тут зайві. А потім кидаються на танки голими руками й не пускають колону БМП у своє село.

Так, нам важко і страшно, але оркам ще важче. Їх голови накриває така ненависть, такі прокляття, які можуть убити без зброї і снарядів.

Для чого ви нас розлютили, камікадзе недороблені?

А на фото Енджі і Йосик перечікують обстріл у спільному коридорі.

2 березня. 12:29

Маріуполь! Офіційне повідомлення від ДТЕК! Наразі ремонтні бригади не можуть оперативно відновити електропостачання або через складність поломів, або через брак можливості до них дістатися. Фахівці ДТЕК Донецькі електромережі оперативно відновлять електропостачання, щойно отримають потрібні дозволи на проведення робіт від Збройних Сил України.

Працюють 24/7

2 березня. 13:46

З офіційного телеграм-каналу Маріупольської міськради інфа.

Народ, тут є соціальний хліб.

Щирий кум:

- бул. Шевченка, 89/105,

- проспект Металургів, 211,

- вул. Пилипа Орлика, 120

- проспект Будівельників, 125

- вулиця Бахчиванджи, 24а

- вул. Троїцька, 77

АТБ:

- проспект Миру, 4

- проспект Нахімова, 106

- вул. Соборна, 15,

- проспект Будівельників, 147,

- вул. Карпінського, 69.

Також хліб можна придбати на ринках на 17-му мікрорайоні та Космос (бульвар Шевченка).

Крім того, є на вулиці Зелінського.

Тримаймося!

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.