До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 фактів про Юрія Кульчицького, який винайшов ту саму "каву по-віденськи"

13 серпня 1684 року на вулиці Domgasse, 6 у Відні відкрилася кав’ярня "Під синьою пляшкою" — перша у Центральній Європі. Її власником та ідейним натхненником став український козак Юрій Кульчицький.

Юрій Кульчицький
  • Юрій-Франц Кульчицький народився 1640 року у селі Кульчиці на Самбірщині — у тому самому, що дало Україні й відомого гетьмана Петра Сагайдачного.
  • У 20 років молодий Кульчицький рушив на Січ, де опановував серед іншого і дипломатичні хитрощі. За легендою, саме він склав відповідь Мегмеду IV і став прототипом писаря на відомій картині Рєпіна "Запорожці пишуть листа турецькому султану".
  • Був військовим аташе й перекладачем короля Речі Посполитої Яна ІІІ Собеського. Бездоганно володів турецькою, угорською, сербською, румунською, німецькою мовами.
  • За воєнну операцію, пов’язану з проникненням в османський табір, і порятунок Відня від турецької навали, обрав собі в нагороду 300 мішків кавових зерен, які мали при собі турки.
  • Пропагуючи вживання кави, вдавався до піаракцій — ходив містом вбраний у східний одяг і пропонував перехожим скуштувати напій безкоштовно, наливаючи його з турецького кавника.
Юрій Кульчицький
  • Коли чорна гірка кава не знайшла шанувальників, Кульчицький придумав додавати до неї цукор і молоко — і так винайшов рецепт "кави по-віденськи".
  • Назва найпопулярнішої кав’ярні Кульчицького "Під синьою пляшкою", за легендою, походить від синіх пуделечок, у яких були ліки, що колись врятували життя пораненому Кульчицькому.
  • Кавовар підмовив сусіду-булочника випікати до кави рогалики-круасани, що нагадували формою турецький півмісяць, — відтак віденці, кавуючи, вповні насолоджувалися перемогою над османами.
  • Кав’ярня Кульчицького стала чи не найвідвідуванішим закладом міста: дивовижею був не лише міцний напій українського козака, а й він сам — розкішно вбраний господар особисто зустрічав гостей незмінним вітанням "братчику серденько".
  • Вже друге століття на вулиці Kolschitzkygasse у Відні гостей міста вітає скульптура українця Юрія-Франца Кульчицького: біля його ніг османські ятагани й бунчуки, у руці таця з філіжанками кави, а обличчя прикрашають пишні козацькі вуса.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.