До VOGUE UKRAINE LEADERS 2024 залишилось:
КУПИТИ КВИТКИ

Іван Франко: що любив великий український письменник

27 серпня, в день народження українського каменяра Івана Яковича Франка, розповідаємо про вподобання та захоплення великого письменника.

Іван Франко
Іван Франко

Реклама

Кава

Іван Франко любив пити триповерхову каву. У Львові так називали каву з вершками. Перший поверх — кава, другий — вершки або сметанка і третій — домашнє печиво чи випічка.

Літературна праця

Іван Франко був дуже плідним письменником, безмежно закоханим у своє ремесло. За 40 років творчого життя кожні два дні виходив його новий твір (вірш, новела, повість, роман, монографія тощо), щороку видавав 5-6 нових книг. Цікавий факт — він став першим українським літератором, якому вдалося заробляти на життя виключно своїм письменницьким талантом.

Його знакові цитати — читайте за посиланням.

Іван Франко диктує свої твори
Іван Франко диктує свої твори

Книги

Франко був одержимий книгами. Свою бібліотеку почав збирати в Дрогобицькій гімназії, заробляючи на нові книжки тим, що писав творчі роботи для однокласників. Так чином назбирав аж 500 томів. Згодом особиста бібліотека Франка налічувала близько 12 тисяч книг.

Іноземні мови

Івана Франка сміливо можна назвати поліглотом, адже він володів 19 іноземними мовами. Його творчий доробок представлений українською (більшість текстів), польською, німецькою, болгарською, чеською тощо.

Спорт

У родині Франка гасло "У здоровому тілі — здоровий дух" мало важливе значення. Сам письменник щоранку виконував руханку, вправлявся з гантелями, любив довгі піші прогулянки.

Діти

Діти Івана Франка займалися гімнастикою, фехтуванням, грали у футбол і теніс. Сини Тарас і Петро викладали руханку в гімназіях, написали низку праць із тіловиховання та спорту.

Собаки

У підвалі свого особняка на вул. Понінського Франко тримав кроликів, але найбільше любив собак, яких у нього було кілька. Франкові собаки любили гавкати, коли їм заманеться. Сусід літератора, Михайло Грушевський, неодноразово скаржився письменникові на його невгамовних домашніх улюбленців, які не давали ночами ані спати, ані працювати поважному професору.

Риболовля і гриби

З дитинства у Франка були дві великі пристрасті: рибальство та збирання грибів. Грибництво часто поєднувалося з його тривалими пішими мандрівками. Довгий час Іван Якович мріяв купити велосипед, але так і не склалося. Дочка Ганна згадувала: "Тато був завзятим рибалкою. Він ловив рибу спеціально для нього плетеним саком, так званим в’ятерем, рідше на вудку, також дуже часто ловив руками. Ідучи попри берег, він зупинявся і витягав рибу просто з нори".

Криворівня

Село, де, за словами письменника, „менше шуму, грому, біганини, яке напувало душу спокоєм, тихою красою", сподобалося Франкові, і він проводив тут літо упродовж 1901—1914 рр., за винятком 1905 і 1908-го. У Криворівні Франко не тільки відпочивав, але й зустрічався з українською інтелігенцією та систематично працював. Як і у Львові, він тримав свій режим дня. Вставав рано і йшов у ліс збирати гриби, потім сідав за роботу. Після обіду знову працював або поспішав на рибалку.

Вишиванки

Іван Франко любив носити вишиванки і в будні, і в свята. Мав велику колекцію й дуже любив бойківські візерунки. Він часто отримував вишиванки в подарунок. Як відомо, письменник був першим чоловіком, який одягнув вишиту сорочку з класичним європейським костюмом, таким чином започаткувавши модний тренд. Це сталося, коли він читав відкриту лекцію на право викладання в Львівському університеті.

Текст: Оксана Багрій

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.