До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Правда і факти: 7 достовірних книг про королівську сім'ю

Останній сезон серіалу "Корона", здається, спричинив більшу, ніж будь-який попередній сезон, одержимість з'ясувати, які саме ситуації на екрані правдиві, а які прикрашені — особливо, коли йдеться про взаємини принца і принцеси Уельських. Звісно, у цій конкретній історії є багато сторін — і безліч різноманітних оповідей про життя королівської сім'ї в цілому, — але книги дають можливість заглибитися у факти і допомагають дізнатися, як усе було насправді. Звертайтеся до цих 7 біографій, якщо хочете перевірити правдивість одного з найпопулярніших серіалів Netflix.

Photo: Des Willie/Netflix
The Diana Chronicles, Тіна Браун (2007)

Гарну роботу виконав Ендрю Мортон у своїй книзі Diana: Her True Story (1992), яка повністю заснована на реальних фактах. Попри неодноразові заперечення з боку палацу, Діана дійсно співпрацювала з Мортоном для написання біографії, хоча так жодного разу і не зустрілася з ним особисто. Їхній спільний друг доктор Джеймс Колтерст виступав за посередника, передаючи записані на плівку відповіді Діани на заздалегідь підготовлені запитання Мортона. Після її смерті автор опублікував повні стенограми відповідей, які можна почути в документальному фільмі Netflix "Діана: Історія її словами" (2017). Втім, розповідь Діани про те, що трапилося з її шлюбом, — це всього лише розповідь, і колишня редакторка Tatler Тіна Браун чинила опір пориву агіографії успішніше, ніж більшість. У своїй книзі The Diana Chronicles Браун дає збалансовану кількість інформації про еволюцію леді Діани Спенсер від наївної дівчини до впливової людини в складі королівської сім'ї. І написала Тіна Браун про це становлення із властивою їй увагою до деталей, перетворюючи біографію принцеси на таке ж захоплююче чтиво, як і Vanity Fair Diaries.

Реклама
Photo: Des Willie/Netflix
The Windsor Diaries, Алатея Фіцалан Ховард (2020)

Узимку 1940 року зарозумілу 16-річну аристократку Алатею Фіцалан Ховард відправили до Віндзору, щоб та вела війну зі своїм дідом. Упродовж усього свого перебування там (а насправді — все своє життя) вона вела веселі щоденники пліток про всіх, з ким зустрічалася, в тому числі про юних принцес Єлизавету і Маргарет, які стали її довіреними особами. "Лілібет зараз у поганому віці, вона досить товста", — коментує вона один із записів, підкріплений гучним сміхом, тоді як у іншому вона нарікає на те, що Маргарет "набагато більше схожа на ту королеву, яку я б хотіла бачити в майбутньому — їй притаманні ті легковажність і безвідповідальність, яких бракує L ". Тим часом, щоб дізнатися більше про раннє життя королівських сестер, зверніться до The Little Princesses Маріон Кроуфорд. Уперше опублікована в 1950 році, ця нібито "достовірна розповідь" від колишньої гувернантки Елізабет і Маргарет насправді позбавлена скандальних викриттів. Замість цього в книзі представлена ​​приємна для ока історія життя дівчаток до і після абдикації, яка назавжди змінила їхнє життя, демонструючи ранні прояви їхніх абсолютно різних характерів.

Photo: Liam Daniel/Netflix
The Other Side of the Coin: The Queen, the Dresser and the Wardrobe, Анджела Келлі (2019)

Як відомо, королева дозволила Анджелі Келлі написати звіт про роки, які Келлі провела в стінах королівського дому, одягаючи монарха з 1994 року. Як наслідок, The Other Side of the Coin: The Queen, the Dresser and the Wardrobe не лише дає захоплююче уявлення про гардероб Її Величності, але і пропонує інтимний портрет самої королеви. Серед примітних подробиць, розкритих на сторінках книги: алмази королеви поліруються джином напередодні подій; Келлі дійсно носить взуття для королеви; Її Королівська Високість самостійно робить макіяж щодня упродовж року, крім 25 грудня, коли вона звертається по допомогу до фахівця для підготовки до своєї різдвяної промови, яку транслюють по телебаченню.

Prince Charles: The Passions and Paradoxes of an Improbable Life, Саллі Беделл Сміт (2017)

Книга Саллі Беделл Сміт Elizabeth the Queen: The Life of a Modern Monarch стала основним джерелом натхнення для серіалу "Корона", і, зважаючи на те, що принцу Чарльзу приділяється дедалі більше уваги в серіалі, його фанатам не завадило б прочитати неординарну біографію майбутнього монарха від колишнього журналіста Vanity Fair. Неминуче багато уваги приділяється взаєминам Чарльза і Діани — Беделл пропонує набагато співчутливіший погляд на дії принца Уельського, на відміну від Netflix. Уривки про ексцентричні захоплення Чарльза — від гомеопатії до акварелі — і його химерні звички (він завжди одягає беруші на рок-концертах) не менш цікаві.

Photo: Des Willie/Netflix
Princess Margaret: A Life of Contrasts, Кристофер Ворік (2002)

Крістофер Ворік написав єдину достовірну біографію принцеси Маргарет, багаторазово зустрічаючись із королівською родиною в Кенсингтонському палаці в процесі підготовки. Опублікована 2000 року (і оновлена ​​після смерті Маргарет у 2002 році), біографія вийшла дуже захоплюючою, об'єднавши дитячі спогади принцеси про переїзд до Букінгемського палацу; розповідь про її приречений роман з Пітером Таунсендом; її таємний роман (а потім і шлюб) з графом Сноуденом; і її життя на карибському острові Мюстік. Прочитайте цю біографію повністю, а потім відкрийте книгу Крейга Брауна в жанрі королівської біографії Ma'am Darling: 99 Glimpses of Princess Margaret. Ось невеликий уривок з неї: "Принцеса Маргарет народилася в 1930 році. У тому ж році, коли частиною лексики стали слова "стюардеса" і "телеведучий". І померла в 2002 році, коли вперше з'явилися слова "гуглити", "селфі", "блогер" і "зброя масового знищення"..."

Photo: Des Willie/Netflix
Elizabeth: The Queen Mother, Х'юго Вікерс (2005)

Якщо ви встигли забути про королеву-матір, тоді пройдіть повз гігантську (і, чесно кажучи, досить упереджену) офіційну біографію Вільяма Шоукросса. Натомість зверніть увагу на біографію Elizabeth: The Queen Mother Х'юго Вікерса. Одержимий переслідувач Віндзорів з часів його перебування в Ітоні, Вікерс описує складне життя шотландки з дитинства в замку Глеміс — домі сім'ї Лайон з XIV століття — до її смерті у віці 101 року, коли понад 150 000 людей стояли в черзі, щоб пройти повз її труну у Вестмінстерському абатстві. Цікаво, що Вікерс зачіпає в біографії сумну долю Нерісси і Кетрін Боус-Лайон, двоюрідних сестер Елізабет і Маргарет, які були відправлені до притулку. Хоча для докладнішої інформації про їхнє життя і стосунки з королівською родиною потрібно буде звернутися до інших джерел.

Photo: Des Willie/Netflix
The Duke: A Portrait of Prince Philip, Тім Хілд (1991)

Кожен, кому цікава сюжетна лінія герцога Единбурзького в "Короні", має спробувати дістати копію біографії Тіма Хілда 1991 року, опубліковану до 70-річчя герцога. Упродовж багатьох років Хілд повідомляв про діяльність герцога і працював з ним над написанням біографії — приєднувався до нього під час королівських перельотів, спостерігав за ним під час зустрічей і отримував доступ до його особистих листів і щоденників. З ким ще спілкувався Хілд для створення книги? З принцесою Маргарет, королевою-матір'ю і принцесою Анною. Також слід звернути увагу на нещодавно випущений том Prince Philip Revealed Інгрід Сьюард (який набагато легше дістати) — це ретельно вивчений і добре зібраний портрет чоловіка Єлизавети II, який займає свою "посаду" найдовше в історії.

Photo: Liam Daniel/Netflix

Текст: Hayley Maitland

За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.