До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чому варто прочитати твори Гарпер Лі

Багатьох великих письменників знають лише завдяки одній книзі, попри безліч інших виданих праць. Але не так багато письменників за все життя публікують тільки один твір, що зрештою стає шедевром світової літератури. До цієї когорти належать: Емілі Бронте з її романом "Буремний перевал", Маргарет Мітчелл зі "Звіяними вітром" і Гарпер Лі з книгою "Вбити пересмішника".

Гарпер Лі, 1960

Гарпер Лі не потребує попереднього зазнайомлення — вона широко відома й улюблениця багатьох читачів у всьому світі. Лі випустила свій культовий роман, коли їй було за тридцять, а потім ніколи не закінчила жодного твору до кінця свого життя. Вважається, що вона не раз працювала над новими книгами, але кидала їх на ранніх стадіях. Проте Лі є однією з найважливіших і загадкових постатей в історії американської літератури.

Реклама
"Вбити пересмішника"

Усталена класика не тільки американської, а й світової літератури, яка високо цінується за пропаговані моральні якості своїх персонажів. Одна з головних тем роману — відвага — той аспект, який миттєво пов’язує читачів з історією. Персонажі книги вірять у те, що потрібно обстоювати правильні речі, вони співчутливі, люблячі й насамперед чесні. Попри розв’язання серйозних проблем зґвалтування, расової й класової нерівності, гендерних ролей тощо роман відомий своїм теплом і гумором. Аттікус Фінч, батько оповідача, був моральним героєм для багатьох читачів і зразком чесності для адвокатів. Перше видання вийшло тиражем приблизно 5000 примірників і миттєво стало бестселером. Авторку відзначили Пулітцерівською премією 1961 року. Сьогодні роман — класика всіх часів, переведений більш ніж на сорок мов, а його продажі сягнули понад сорок мільйонів екземплярів у всьому світі. Книгу було також екранізовано 1962 року. Фільм за її мотивами отримав вісім номінацій на премію "Оскар" і три з них здобув.

"Іди, вартового постав"

Життя часто підносить неприємні сюрпризи, про що Гарпер Лі прекрасно написала у своєму романі "Іди, вартового постав". Вона написала його ще до виходу "Вбити пересмішника", і хоча спочатку книгу називали сиквелом культового роману Лі, нині її вважають першою версією "Вбити пересмішника". За сюжетом Скаут уже за двадцять, і вона повертається додому до свого батька Аттікуса, який все так само живе в Мейкомбі. Аттікус дуже змінився, що дивує, а також шокує Скаут. До слова, назва книги походить з Книги пророка Ісаї, 21: 6: "Бо так сказав мені Господь: Іди, вартового постав, нехай каже, що побачить". Вона натякає, що Джин Луїза дивиться на батька як на моральний компас ("вартового") міста. "Іди, вартового постав" розв’язує проблему расової напруженості, що виникла на півдні в 50-х роках, і заглиблюється в складні відносини між батьком і дочкою. Несподівана поява книги через десятиліття після її написання й статус єдиної іншої роботи американського класика зробили її вихід неймовірно очікуваним. Amazon заявив, що це була одна з найчисленніших книг за попереднім замовленням із часів "Гаррі Поттера й Дарів смерті" у 2007 році, а книгарні влаштовували нічні відкриття, починаючи з півночі, щоб впоратися з очікуваним попитом.

Інші роботи

Гарпер Лі публікувала й інші твори, які ніколи не збирали й не перевидавали, бо їх неймовірно важко знайти, переважно через те, що вони надруковані в літературних університетських журналах і газетах наприкінці 40-х років.

Гарпер Лі, 1961

Однією з найпопулярніших таких публікацій стала Romance and High Adventure — стислий нарис авторки про її пристрасть до історії Алабами, який вона підготувала для Alabama Heritage Festival. Наклад становив лише 100 екземплярів, жоден з яких не виставляли на продаж на бажання авторки, а передали їй для подарунків на пам’ять знайомим. Однак попри волю Лі, копії цієї рідкісної маленької брошури таки з’явилися в продажу.

Серед інших робіт письменниці також прославилися такі публікації: "Кохання — іншими словами" (Love — In Other Words) — есе для випуску Vogue від 15 квітня 1961 року про значення кохання. "Різдво для мене" (Christmas to Me) — твір для грудневого випуску журналу McCall's 1961 року про отримання заповітного різдвяного подарунка. "Коли діти відкривають Америку" (When Children Discover America) — короткий нарис про те, як навчити дітей відкривати для себе країну (США) для серпневого номера McCall's 1965 року. "Відкритий лист Опрі Уїнфрі" (Open Letter to Oprah Winfrey) — есе для випуску липневого номера журналу O: The Oprah 2006 року, у якому Лі описує свою любов до книг і важливість читання.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.