До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Нобелівську премію з літератури дістала французька письменниця Анні Ерно

Сьогодні оголосили ім’я лауреата Нобелівської премії з літератури — перемогла 82-річна французська письменниця Анні Ерно. Нагадаємо, що серед тих, хто міг здобути нагороду цього року, був і український письменник, поет й активіст Сергій Жадан — на премію його номінувала Польська академія наук.

Нобелівський комітет зазначив, що Анні Ерно дістала премію "за мужність і гостроту, з якою вона розкриває коріння, відчуження та колективні обмеження особистої пам’яті". Перший роман Ерно був опублікований у 1974 році. Як каже сама авторка, роман "Порожні кімнати" зображує стихійний бунт вихідців з низів у їхньому бажанні порвати зі своїм середовищем задля прилучення до вищого рівня цивілізації та культури.

Реклама
Анні Ерно (фото goodreads.com)

Цей роман та інші твори Анні Ерно належать до жанру автофікшн, адже в основі більшості текстів авторки лежать автобіографічні мотиви. Ерно розповідає про особисте життя, шлюб, формування власної сексуальності й аборт, боротьбу з раком грудей та смерть матері. Серед найвідоміших книжок Ерно, що в різні часи були відзначені рейтингами New York Times та Washington Post — "Проста пристрасть" (про закоханість Ерно в чоловіка зі Східної Європи), "Жінка" (про смерть матері Ерно від хвороби Альцгеймера) та "Місце" (про стосунки письменниці з батьком). Українською, зокрема, можна знайти її збірник "Майдан. Жінка", виданий у "Фоліо".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.