До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Книга на вихідні: "Що приховує шкіра" Йаель Адлер

Кожні вихідні редакція Vogue.ua обирає книги, які нас вразили. Цього тижня б’юті-редактор Олена Пономаренко розовідає про захоплюючу книгу "Що приховує шкіра. Два квадратних метри, які диктують, як нам жити​" німецької авторки Йаель Адлер.

Відверто кажучи, книга не зовсім нова: її було видано рік тому, в 2016. Але вона викликала такий резонанс, що з того моменту її переклали 25-ма мовами. Я давно чула, що науково-популярна література б’є рекорди – і популярності, і продажів, і якщо месенджери типу Telegram – нові соцмережі, то нон-фікшен – це нові триллери. Переконалась я в цьому, читаючи минулого року бестселлер Джулії Ендерс "Внутрішня історія. Кишечник – нвйцікавіший орган нашого тіла". Книга була написана простою та доступною мовою, в легкій та неймовірно цікавій манері. Хоча рекомендувати її знайомим я не наважилася – все ж таки не "Дівчина в потягу" чи "Щоденник покоївки", – але прочитала із задоволенням і зробила для себе чимало цікавих відкриттів, до того ж повеселилась досхочу.

"Книгу про шкіру" випустили ті ж видавці, що й "Кишечник", і тепер онлайн вона продається саме з такою преамбулою: "Від творців "Внутрішньої історії" ("Від режисера "В пошуках Немо", – подумки сміюсь, але що ж – маркетинг працює). Книгу й справді читають: буквально декілька днів тому я була присутня на презентації нового бренда по догляду за шкірою, і один з його засновників щонайменше двічі цитував її зміст (щоправда, без посилання на автора).

Книга присвячена шкірі та всьому, що з нею пов’язано. Це зовсім не підручник з дерматології, а радше цікаве чтиво, написане абсолютно чарівною мовою. Йаель Адлер, автор, – нащадок медиків: її дід був дерматологом, а сама вона вивчала шкірні та венеричні захвоювання. Вжемайже 15 років вона виступає на TV в якості експерта – тому може просто розповідати про складні речі, наводити точні та наочні приклади, захоплює увагу – та тримає в напрузі.

Я скачала книгу на телефон – і постійно роблю закладки, практично на кожній сторінці. "Якщо протягом трьох тижнів щодня вживати по 30 мг бета-каротину, то отримаєш шкіру світло-помаранчевого відтінку. Підфарбована морквою людина може залишатися на сонці без сонцезахисного крема до однієї години, а не 10-20 хвилин". "Для запобігання розтяжок можна дещо робити – наприклад, розтягувати шкіру щипковим масажем". "Мелатонін стимулює імунну систему та допомагає першкоджати винекненню раку".

Окрім цього, в книзі мільйон одкровень, які на сайті Vogue особливо не процитуєш: наприклад, про те, що чоловічий піт пахне санталом, а в сперматозоїдів є рецептори "які бояться" запаху конвалії; про те, чи можна видавлювати прищі (якщо вже дуже хочеться, то як правильно це зробити). Але багато і таких, які спонукають уважніше ставитися до себе і свого здоров’я. Наприклад, мене особливо вразила інформація про проект в федеральній землі Шлезвіг-Гольштейн, який проводили в 2003-2004 роках. Там робили скрінінг по раку шкіри з участю 370 тис. громадян. Виявили набагато більше випадків захворювання меланомою, ніж звичайно, але в такій ранній стадії, що за результатами лікування знизили захворюваність вдвічі.

Мені книга цікава з очевидних причин – я пишу про догляд за шкірою та обговорюю це з експертами, – але від неї отримають задоволення всі. Адже "Гаррі Поттера", наприклад, читали не лише студенти Хогвартсу :) Єдина категорія людей, кому вона протипоказана, – іпохондрики: вони неодмінно діагностують у себе всі згадані на сторінках хвороби.

Реклама

Instagram: @vogueua_beauty

Читайте також:

Книга на вихідні: "Неаполітанський квартет", Елена Ферранте

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.