До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що читати в серпні: 5 книжкових новинок українською

Культура присутності, журналістське розслідування про те, чим годували диктаторів, і багато українських світлин — Vogue традиційно радить, що з новинок читати у серпні.

"Як нагодувати диктатора" Вітольд Шабловський; "Видавництво Старого Лева"

Життєві історії п'ятьох найкривавіших диктаторів ХХ століття — Саддама Хусейна, Іді Аміна, Енвера Ходжі, Фіделя Кастро і Пол Пота — у спогадах їхніх кухарів. Спочатку здається, що ми читатимемо тільки про кулінарні вподобання диктаторів, але польський репортер Вітольд Шабловський випитує про стосунки з жінками, дітьми, про особисті трагедії. Він дає зазирнути за лаштунки палаців та історичних рішень, а також спілкується з місцевими жителями, часто лише запитуючи: "Як вам жилося при N?". Так і проходить подорож чотирма континентами і п'ятьома країнами: Уганда, Куба, Ірак, Албанія та Камбоджа. Страшно читати про те, як народ жив у злиднях і харчувався з того, що росло або жило на вулицях, тоді як у диктаторів були свої кухарі і меню на кожен день. Але у кожного історія своя: когось диктатор обдаровував новими машинами і палацами, комусь доводилося ходити у військові походи разом з босом, а хтось досі боїться за своє життя. Все з різними культурами й історіями, які ще раз ілюструють страшну річ: як багато залежить від однієї людини і її настрою.

Реклама
"Продукування присутності" Ганс Ульріх Гумбрехт IST Publishing

"Продукування присутності. Що значення не може передати" — фундаментальна праця Ганса Ульріха Гумбрехта, американо-німецького теоретика літератури, культуролога і філософа, професора Стенфордського університету. Гумбрехт пише, що в постійному пошуку сенсу втрачається не менш важливий вимір культури — її матеріальна присутність. "Завдяки культурі присутності, явища і події стають більш цінними, інтенсивно переживаються і впливають не тільки на почуття, а й на наші тіла". До книги також увійшли передмова редактора видавництва Бориса Філоненка і післямова перекладача книги Івана Іващенка.

Це вже друга книга філософа, видана в IST Publishing. Перша — "Розладнаний час" — розповідає про те, чому спортивні події захоплюють глядачів, як змінилося відчуття часу і що таке естетичний досвід у повсякденному житті.

"UPHA Made in Ukraine" BOOKSHA

"UPHA Made in Ukraine" — перша книга видавництва "BOOKSHA", яке заснували дизайнер Михайло Букша і фотограф Ярослав Солоп. Книжковий проєкт "UPHA Made in Ukraine" представляє добірку робіт учасників групи Українська фотографічна альтернатива (UPHA). Над проєктом працювали упродовж трьох років. Усі світлини, що увійшли до книги, є документацією важливих соціальних, політичних, культурних та історичних метаморфоз в Україні. Загалом редактори відібрали роботи 57 фотографів УФА. Серед них: Євген Нікіфоров, Сергій Мельниченко, Роман Пятковка, Євген Павлов, Gorsad. Книга складається з текстової і візуальної частин. Поки що книгу можна попередньо замовити на сайті видавництва. Планується, що вона вийде друком наприкінці серпня.

"Ukrainian Railroad Ladies", Саша Маслов Видавництво "Основи"

"Ukrainian Railroad Ladies" — це серія портретів жінок, чергових по переїзду, які контролюють безпеку руху українських залізниць. За часів, здавалося б, максимальної автоматизації, вони продовжують виконувати свою службу. Автор Саша Маслов фотографує їхні маленькі, облаштовані на свій лад будиночки-станції. На деяких світлинах здається, що вони вже зливаються з цими будиночками і не існують одне без одного. Це одна з особливостей роботи Саші Маслова: в центрі уваги герой завжди у своєму предметному середовищі.

До книги увійшло 50 портретів.

"Микола Трох. Enfant Terrible української фотографії" Валерій Сахарук

Добірка книг про українську фотографію поповнилася новим виданням — монографією мистецтвознавця і дослідника Валерія Сахарука "Микола Трох. Enfant Terrible української фотографії". Микола Трох — активний учасник мистецького життя українських 90-х. Саме він є автором більшості світлин сквоту "Паркомуна". Головна тема творчості Троха — оголене тіло, яке слід сприймати як символ суспільства. Трох рано пішов з життя. Попри чутки про втрачений архів, його спадщина збереглася — впродовж усіх цих років роботи перебували в Любомлі, рідному місті художника. Світлини з цього архіву і стали головним джерелом матеріалів, на яких ґрунтується монографія.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.