До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що читати: 5 найкращих книг за останні півстоліття

8 липня Букерівська премія, одна з найважливіших у сучасній літературі, оголосить найкращу книгу за останні 50 років. Тим часом, журі назвало шортлист з п'яти номінантів. Vogue.ua розповідає, що це за твори і чому їх варто внести в свій список книг на літо.

"Англійський пацієнт", Майкл Ондатже

Найвідоміший учасник цього списку – роман "Англійський пацієнт" Майкла Ондатже. Світову славу 1996 року йому принесла, як це часто буває, екранізація – однойменний фільм з Жульєт Бінош і Рефом Файнсом, який був номінований на 12 премій "Оскара", і дев'ять з них забрав. Канадський письменник Майкл Ондатже випустив свій роман 1992 року: зворушлива, поетична історія про "англійською пацієнта", вмираючого в спорожнілому італійському монастирі під час Другої світової війни, миттєво стала бестселером. 1992 року книга отримала Букерівську премію – не тільки за тонкий стиль, але і за талант автора зіштовхувати в одному контексті і часі різні долі і культури (його герої: угорець, канадець, американка). В якійсь мірі в романі позначився і особистий досвід Ондатже – він жив в Англії, Канаді, а його предки – вихідці з Шрі-Ланки.

Реклама
"Вовчий зал", Гіларі Ментел

Гіларі Ментел – одне з найбільш обговорюваних імен в літературних кругах, але справа тут не в літературі, а в питаннях гендерних і політичних. 65-річна англійка – єдина жінка, яку удостоїли Букерівської премії двічі. До слова, серед лауреатів премії за 50 років її існування жінок всього дев'ять. Хіларі – шанована британська письменниця, лауреат десятка літературних премій, командор Британської імперії, яка отримала свій орден з рук королеви Єлизавети II, літкритик, а в минулому ще й соціальний працівник і завзята мандрівниця. Букерівську премію вона отримала за роман "Вовчий зал". "Фішка" Ментел – історичний жанр: вона автор трилогії (в неї входить і "Вовчий зал") про епоху Генріха VIII, яка написана від імені Томаса Кромвеля, радника короля і головного ідеолога англійської реформації. Хіларі Ментел – автор прямолінійний, жорсткий і любить факти, а в Великобританії її тексти вважаються національним надбанням.

"Місячний тигр", Пенелопа Лайвлі

Пенелопа Лайвлі – одна з найуспішніших в Англії дитячих авторів. Вона починала як автор дитячої фантастики, і за 40 років встигла створити більше 20 романів для дітей та підлітків. Букерівську премію, проте, отримала за "дорослий" текст – роман "Місячний тигр", який розповідає про кохання журналістки Клаудії і військового Тома в Єгипті, на тлі Другої світової війни. Історія в книзі ведеться від імені постарілої героїні, яка згадує своє минуле на лікарняному ліжку; це зворушливий, ніжний, в хорошому сенсі жіночний, роман. Важливе місце в творах Лайвлі займають поняття часу і пам'яті. Її тексти часто автобіографічні – сама письменниця народилася і виросла в Каїрі.

"У вільній державі", Відіадхар Найпол

Відіадхар Найпол – англійський письменник індійського походження, випускник Оксфорда і лауреат Нобелівської премії з літератури 2001 року. "У вільній державі" – його найвідоміший і найуспішніший роман. Це міркування про свободу, яке автор завуальовує в трьох історіях: індійського дипломата і його пригодах в США; подорожах жителів однієї африканської держави і історії про небагату британську сім'ю, одного з синів якої зобов'язали отримати престижну освіту. Роман опублікували 1971 року.

За походженням Відіадхар – індієць, народився і виріс на острові Тринідад у Карибському басейні, а в Англію переїхав в 17 років. Світ його книг – поліфонічний і різноманітний, наповнений різними культурами та релігіями. Нобелівську премію з літератури Відіадхар отримав як раз за це – за "чесність в творах, які змушують читача замислитися про існування пригноблених культур".

"Лінкольн в Бардо", Джордж Сондерс

Дія роману "Лінкольн в Бардо" триває всього одну ніч – 20 лютого 1962 року. Президент Авраам Лінкольн влаштовує великий прийом в Білому домі, тим часом, від черевного тифу помирає його 11-річний син. Лінкольн вирушає в фамільний склеп і оплакує там сина. Бардо – це буддійський стан, що означає проміжок, перехід – між початком вмирання і відходом душі від тіла.

"Лінкольн в Бардо" називають найсміливішим романом, який коли-небудь отримував Букера, і, водночас, експериментальним. Це фантасмагорія, дотепна, смішна, при цьому, вона одночасно опирається на історичні факти (історія ця дійсно була 1962 року). Джордж Сондерс – зірка американської літератури: його книги незмінно очолюють рейтинги The New York Times, права на екранізацію романів любить купувати актор Бен Стіллер, а аудіокнигу "Лінкольн в Бардо" озвучили голлівудські зірки-шанувальники Сондерса – серед них Джуліанна Мур і Лена Данем.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.