До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

"Червоне — то любов, а чорне — то журба": пішов з життя поет Дмитро Павличко

Два кольори мої, два кольори,
Оба на полотні, в душі моїй оба,
Два кольори мої, два кольори:
Червоне — то любов, а чорне — то журба.

Дмитро Павличко, 1965

29 січня на 94-му році життя помер легендарний український поет-шістдесятник, перекладач, громадський та державний діяч Дмитро Павличко.

Дмитро Павличко в юності (фото "Бульвар Гордона")
Дмитро Павличко в юності (фото "Бульвар Гордона")

Реклама

Дмитро Павличко народився 1929 року на Івано-Франківщині. У 1945 році він був ув'язнений через причетність до Української повстанської армії, через рік його звільнили. Яскравий поетичний талант Дмитра Васильовича розквітнув на початку шістдесятництва, чиїм символом він назавжди залишиться. Саме Дмитро Павличко — автор слів найвідомішої української пісні "Два кольори", рядки якої знає напам'ять кожен українець з дитинства. Його найвідоміші поетичні збірки — "Гранослов" (1968), "Сонети подільської осені" (1973), "Таємниця твого обличчя" (1974), "Сонети" (1978) — розходилися країною багатотисячними тиражами та були відмічені Національною премією Тараса Шевченка.

1990-ті роки
1990-ті роки

Дмитро Павличко увійшов в історію української культури і як блискучий перекладач: українці читали Шекспіра, Бодлера, Данте, Лорку та інших світових поетів саме в перекладі Дмитра Павличка. 1986 року за його ініціативи в Україні вийшло перше повне зібрання творів Шекспіра.

Фото з сімейного архіву Дани Павличко, онуки поета
Фото з сімейного архіву Дани Павличко, онуки поета

У кінці 80-х — на початку 90-х років Дмитро Павличко був одним з організаторів Народного руху України та одним з авторів Декларації про державний суверенітет України. Починаючи з 90-х років, майже впродовж 16 років із перервами, Дмитро Павличко був народним депутатом, тому його поезія часто лунала і у Верховній раді. З 1995 по 2002 рік Дмитро Павличко працював на дипломатичній службі: спочатку в якості посла України в Словакії, а потім — у Польщі.

Фото із сімейного архіва Дани Павличко, онуки поета
Фото із сімейного архіва Дани Павличко, онуки поета

У 2004 році Дмитро Павличко здобув звання героя України.

"Пішов із життя український поет, громадський і державний діяч, Герой України Дмитро Павличко. Його пам’ятатимуть як одного з авторів Декларації про державний суверенітет України й організаторів українського національного руху. І звісно, як видатного поета. Вічна пам'ять", — написав ввечері 29 січня президент України Володимир Зеленський.

Дмитро Павличко був патріотом України та пристрасним борцем за її незалежність, захисником української мови, а кожен його рядок, написаний чи 60 років тому, чи в сьогоднішні часи, потрапляє в серце кожному з нас:

Благослови, мій Боже, Україну,
З'єднай водно всі київські церкви,
Завмерлу нашу мову оживи,
Козацьку славу підніми із тліну.

Я смерть свою молитвою зустріну,
Вклонюсь Тобі з-під каменя й трави,
Але не дай, щоб служники Москви
Знов обернули край мій на руїну!

"Покаянні псалми ("сонети"), 2004

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.