До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

8 найочікуваніших новинок "Книжкового Арсеналу"

Сьогодні, 22 травня, в Києві починається " Книжковий Арсенал". Напередодні події Vogue.ua вибрав вісім новинок українських видавництв, за якими варто полювати перш за все.

"Добрі новини з Аральського моря"

"Наступного ранку, виштовхавши Філіпа в булочну відразу ж після розслабленого сексу, Рита лежала в його ліжку й намагалася читати Adieu aux armes. Читати улюбленого американського письменника французькою – явне збочення, думала Рита, але так вона вбереже себе від усіх його розкиданих по дому Лаканів і Камю. Хай тут і геть малий шрифт. І хай у його спальні, завішаній важкими лляними шторами, які лінь розсувати, доволі темно цього ранку. "Просто скільки можна спати з людьми, в яких рівно та сама бібліотека, що й у тебе?" – сказав Іван у її голові. "Не твоє сране діло", – буркнула Рита".

Реклама

Чотири роки тому письменниця Ірена Карпа переїхала в Париж і стала аташе з питань культури в посольстві України. Паризький досвід і пригоди самої Карпи стали основою її нового роману. Головні героїні – чотири українки, які хочуть почати нове життя в Парижі. Написана книжка чарівно і легко, і її, ймовірно, розберуть на цитати в соцмережах. Книжку представляє видавництво #книгоlove.

"65 українських шедеврів. Визнані й неявні"

"65 українських шедеврів. Визнані й неявні" – збірка есеїв про головні шедеври української культури з VI століття і до 1990 року. Для багатьох читачів вона напевно стане відкриттям і справжнім сюрпризом: можливо, не всі знають, що легендарне історичне полотно "Козак Мамай" невідомого художника XVIII століття сьогодні перебуває в колекції Одеського художнього музею, а для того, щоб побачити картину "Супрематизм номер 65" Казимира Малевича, потрібно всього лише від'їхати 375 кілометрів від Києва – і дістатися до Пархомівського художнього музею. У видавництві Arthuss кажуть, що "проект працює на створення альтернативної історії українського мистецтва, доповненої творами, які в ХХ столітті не вважали "канонічними" або "вартими уваги" з ідеологічних причин, і пропонує суб'єктивний погляд на окремі твори, що зберігаються в музеях і приватних колекціях України". Автор книжки, мистецтвознавець Діана Клочко, представить свій "канон" і пояснення, чому саме ці твори мають таке значення для нас, чому всі вони – "не сироти в стильовому розмаїтті, а свідки великих (хоча і не завжди відомих) інтелектуальних історій".

"Район "Д", Артем Чех

Один з найцікавіших українських письменників Артем Чех, автор збірок "Цього ви не знайдете в Яндексі", "Пластик", "Точка нуль" представляє нову книжку. Це збірка історій, об'єднаних одним простором і часом, і з яких вимальовується портрет автора на тлі подій його дитинства і юності. Місце дії, як пояснює сам автор, – "Черкаський район і декількох десятків жителів з їх спробами пережити несподіваний перехід від пострадянської до ранньонезалежної України".

"Жодна з попередніх книжок не давалася мені так важко, як ця, – розповідає Артем Чех. – Ейфорія, розчарування, знову ейфорія, забуття, знову розчарування, вагання і, врешті, рішучий крок – видавати. Книжку почав писати ще у січні 2015 року. Зробив вимушену перерву, продовжив за півроку на Донбасі. Там її і дописав. Потім вона лежала, я повертався до неї, викидав оповідання, доповнював. Переписував і дописував. Мене хитало. Я сумнівався".

На Книжковому Арсеналі книжку можна знайти на стенді MERIDIAN CZERNOWITZ.

"Меланхолії", Юрко Іздрик

Це гарне видання – результат спільної роботи поета Юрія Іздрика і письменниці, головного редактора "Видавництва Старого Лева", Мар'яни Савки, яка в цьому випадку стала ще й ілюстратором. Самі автори ці ілюстрації називають значно поетичніше – акварельні аплікації. 29 травня Мар'яна Савка та Юрій Іздрик проведуть у Львові перформанс, який представить нову поетичну збірку. Він називатиметься "Меланхолії із саундом і сенсом".

"Мій дід танцював краще за всіх"

"Мій дід танцював краще за всіх" – нова збірка оповідань Катерини Бабкіної, успішної української письменниці і сценариста, автора кількох поетичних збірок, романа "Соня" (2014 року) і збірок оповідань "Лілу після тебе" (2008) та "Щасливі голі люди" (2016). Її нова книжка – історія п'яти сімей, діти яких знайомляться 1 вересня в перший рік незалежності України і стають друзями на 20 років. Як йдеться в анотації: "Перш за все, про прийняття минулого. Про те, як події і обставини впливають на нас незалежно від того, чи знаємо ми про них. Про спадковість і зв'язок поколінь, бажання кохання і прийняття, самотність як наслідок або як причину. Про втрати – осмислені вони чи неосмислені, виправдані чи безглузді. І, головне, про те, що навіть самотнім, відкинутим, поламаним теж можна вижити і жити, тому що незважаючи на все, завжди залишається можливість нарешті стати щасливим".

Книжку публікує видавничий дім "Комора".

"Троянда", Мирослав Лаюк

Мирослав Лаюк – прозаїк і поет з Прикарпаття; PhD філософії та викладач Києво-Могилянської академії. Три роки тому Мирослав випустив дебютний роман "Баборня", який увійшов до списку фіналістів премії Книга року BBC. Цього року Лаюк представляє відразу дві нові книжки: збірку для дітей "Заврик і його молодший брат" і книжку поезії "Троянда". Ілюстрації і графіку для поезії розробила Олена Соломадіна, а книжку представляє "Видавництво Старого Лева".

"Це книжка про реабілітацію "слів з великої букви", про те, що страх перед шаблоном став шаблоном, що коли "слова з великої букви" стають лише словами – ми мусимо їх перезапустити, навіть якщо це не всім подобається", – Мирослав Лаюк в інтерв'ю Yakaboo.

"Жизня", Олег Сенцов

"Жизня" – автобіографічний збірник Олега Сенцова, українського режисера, сценариста і громадського активіста, якого затримали в Криму 2014 року, і з того часу він засуджений до 20 років ув'язнення в російській в'язниці через звинувачення у тероризмі. Ця книга – перше видання Олега Сенцова, перекладене на українську мову. У "Видавництві Старого Лева" кажуть, що Сенцов брав активну участь у роботі над книгою.

"За спиною", Гаська Шиян

Письменниця зі Львова, Гаська Шиян випустила два романи. Дебютний – 2014 року "Hunt, doctor, Hunt", другий – "За спиною" представила весною, і він вже номінований на Літературну премію Євросоюзу. Два тижні тому спеціально для Vogue.ua Галина написала оповідання "Айсберг-навпаки". Її новий роман "За спиною" – про молоду дівчину Марту, чий коханий вирушає в армію. Книжку можна знайти на стенді видавництва "Фабула".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.