До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 творів Трумена Капоте, які варто прочитати

Трумен Капоте — один з найвідоміших американських письменників, а деякі з його робіт визнали літературною класикою, зокрема й новелу "Сніданок у Тіффані" і детективний роман "Холоднокровне вбивство". Його твори екранізували більш як у 20 фільмах і телевізійних драмах.

Трумен Капоте лежит в своей квартире с карандашом, бумагой и телефоном рядом, Vogue, 1946Трумен Капоте лежить у своїй квартирі з олівцем, папером і телефоном поруч, Vogue, 1946

Капоте народився 30 вересня 1924 року. Він мав нелегке дитинство, засмучене розлученням батьків, тривалою відсутністю матері й численними міграціями. Покликання до письменства відчув ще змалку, а професійну кар’єру почав з написання оповідань, часто важких і похмурих, як і життя автора. Його розповіді завжди були загадкою для багатьох; вони змушують думати про буття й перебувати на межі реальності; він занурює читача з головою в екзистенціалістську філософію, але ніколи не буває гротескним або надмірним. Від романів до документальної літератури, від заміток до оповідань, від літературних портретів до п’єс — згадуємо 5 чудових творів американського письменника.

Реклама

"Холоднокровне вбивство"

Найбільшу популярність Капоте здобув завдяки журналістській праці "Холоднокровне вбивство", у якій докладно розповідає про вбивство чотирьох членів родини Клаттерів, скоєне в 1959 році в Голкомбі, штат Канзас. Гарпер Лі допомогла йому з дослідженням для цієї книги, яку вперше опублікували в чотирьох частинах у The New Yorker і тричі екранізували. Книга має блискучу репутацію одного з найперших кримінальних романів.

"Сніданок у Тіффані"

Одри Хепберн в фильме Одрі Гепберн у фільмі "Сніданок у Тіффані", 1961

Можливо, найвідоміша новела Капоте про світську левицю Голлі Голайтлі, яку на екрані втілила в життя Одрі Гепберн. Ця історія спершу з’явилася в журналі Esquire, а потім її опублікували в Random House з трьома іншими оповіданнями.

"Музика для хамелеонів"

Збірка оповідань і науково-популярних есе і статей "Музика для хамелеонів" — одне з найзагадковіших видань Капоте. Дивна метафора, пов’язана з рухом хамелеонів у часі під музику, проходить наскрізною ниткою через усю книгу. Із цими творами неспокійний і романтичний Капоте дарує своєму читачеві сенсаційний досвід.

"Почуті молитви"

"Почуті молитви" — це незакінчений роман, який Трумен Капоте писав перед смертю. Письменник переживав важкі часи, був схильний до чарки й наркотиків. "Почуті молитви" відверто передають переживання й емоції автора та перегукуються з раннім етапом творчості письменника. Останній незавершений роман Капоте оповідає про його дружбу зі світськими жінками. Розділи, опубліковані в Esquire перед смертю письменника, змусили багатьох друзів цуратися його.

"Інші голоси, інші кімнати"

Перший опублікований роман Капоте, який вважається напівавтобіографічним. Ідея написання твору виникла після прогулянки лісом у Монровіллі, штат Алабама. Він дебютував під номером 9 у списку бестселерів New York Times і здобув для Капоте місце в літературному каноні. "Інші голоси, інші кімнати" — це переживання Трумена Капоте про молодість, прожиту з родичами. У книзі йдеться про досить суворі часи для письменника-модерніста та неймовірно гнітючі анекдоти з його дитинства. Але, як і у великому стилі Капоте, все, що він пише, він пише прекрасно.

Читайте також

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.