До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 нових детективів, від яких не відірватись

Для тих, хто небайдужий до загадок і таємниць, і полюбляє розгадувати їх разом з героями книжок, ми зібрали добірку із п'яти нових трилерів та детективів, що точно будуть тримати вашу вагу до останньої сторінки.

"Алея жаху", Вільям Ліндсей Ґрешем

"Алея жахів", що сьгодні очолює списки класики американського нуару, була написана в далекому 1946 році. Її автор, романіст Вільям Ліндсей Ґрешем — людина непростої долі: в 1936 році він брав участь в Громадянській війні в Іспанії, після чого зіткнувся з серйзною депресією та намагався покінчити життя самогубством; його перші книжки не приносили йому слави та грошей. Але ось "Алея жаху" не просто стала бестселером, але й була ерканізована великою голівудською студією і зробила автора справжньою зіркою. Головний герой книги — молодий аферист Стен Карлайл, який працює карнавальним фокусником, але рано чи пізно починає видавати себе за людину, яка вміє розмовляти з мертвими. Критки називали книжку Грешема "несамовитим шедевром".

Реклама

Важається, що ідея книги сформувалася у Ґрешема після розмов з колишнім працівником мандрівного карнавалу, з яким він разом воював під час Громадянської війни в Іспанії. До речі, нова екранізація вийшла в 2021 році – з Бредлі Купером в ролі Стена Карлайла.

Bookchef, переклад Дар'я Лученкова, Ольга Калініна, Артемій Калінін

"Останні дівчата", Райлі Сейгер

Десять років тому Квінсі Карпентер вдалося неможливе. Вона вижила тієї жахливої ночі в Сосновому котеджі, коли загинули всі її друзі. Журналісти одразу ж охрестили її "останньою дівчиною", як до цього вже називали Саманту і Лізу. Поєднує дівчат те, що в різний час і за різних страшних обставин їм трьом єдиним вдавалося вижити. Але одного разу на порозі її дому з'являється Саманта, яка завзято набивається в подруги. А Лізу тим часом знаходять мертвою... І таким чином минуле перестає бути просто минулим..

"Останні дівчата" — захопливий детектив відомого журналіста, що взяв псевдонім Райлі Сейґер. Серед поціновувачів цього трилеру сам Стівен Кінг, також "Останні дівчата" отримала премію ITW Thriller Award, що виділяє найкращі американські трилери.

Видавництво Старого лева, Роман Гардашук

"Білий попіл", Ілларіон Павлюк

Ілларіон Павлюк — раніше журналіст-документаліст, репортер, який розпочинав кар'єру з висвітлення міжнародних конфліктів, а зараз письменник, який захищає Україну у складі Збройних сил. Його новий роман "Я бачу, вас цікавить пітьма" вийшов у фінал премії Книга року BBC-2020 року, і це не дивно: Ілларіон Павлюк майстерно працює з жанровою літературою. Новий роман — історія про темряву серед нас. "Київського кримінального психолога Андрія Гайстера відправляють консультантом у богом забуте селище Буськів Сад. Зимової ночі там зникла маленька дівчинка. А ще там водиться Звір — серійний маніяк, убивств якого місцеві жителі вважають за краще не помічати... У цьому проклятому селищі, де все по колу і всі живуть життям, ненавидять, розслідування постійно заходить в глухий кут. Андрій вірить, що загублена дівчинка, попри все, жива, і він її знайде. Але нікому, крім нього, це не потрібно".

Видавництво Старого лева

"Повільне горіння", Пола Гоукінз

Ім'я Поли Гоукінз ви, напевно, чули — британська журналістка прокинулася знаменитою 2015 року, коли опублікувала напружений психологічний трилер "Дівчина в потягу". Через рік його успішно екранізували — з Емілі Блант у головній ролі. Її нова книга "Тліючий вогонь" вийшла наприкінці 2021 року — і це захопливий закручений детектив. Інтрига плететься довкола загибелі художника Деніеля, чиє тіло знаходять у плавучому будинку. Серед підозрюваних — троє жінок: його подруга Лора, яка вже була засуджена за насильство; тітка Деніеля, яка ненавиділа його матір, — і сусідка, яка має "скелети в шафі".

КСД, переклад Віталій Ракуленко

"Тільки нікому про це не кажи", Ірена Карпа

Детектив — доволі неочікуваний жанр для популярної української письменниці Ірени Карпи, авторки гучного роману "Як иходити заміж стільки разів, скільки захочеться", але так, у її новій книжці, що виходить у серпні, суцільні загадки, а ще є вбивця та... одна допитлива фотографка Марго, українка в Парижі, яка буде з'ясовувати, хто винен.

"Марґо давно живе в Парижі. Вона працює фотографкою. Любить красивий одяг, відриватися на вечірках та у секс-клубах. У рідному Києві залишився її дід, з яким у неї дружні стосунки і таємничий С., якого вона переконує переїхати до Парижа. У неї наче все є, але щось всередині не дає їй спокою. У той самий час Марґо дізнається з інтернету про Месника, серійного вбивцю, який вчиняє самосуд над ґвалтівниками, корупціонерами та іншими негідниками на її батьківщині..."

#книголав

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.