До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 цікавих книжок про політиків, які варто прочитати

Історії життя відомих та неординарних політиків – це завжди цікаво. Для когось це просто пізнавальне читання, а для когось – можливість дізнатися більше про причинно-наслідкові зв’язки історії та вчитися на помилках минулого. В нашій добірці – кілька гідних уваги книжок про політиків: від біографії Черчилля, що її написав Боріс Джонсон, до мемуарів першого прем’єр-міністра Сингапуру, автора Сингапурського дива Лі Куан Ю.

"Фактор Черчилля: як одна людина змінила історію", Боріс Джонсон

Захопливу біографію одного з найвидатніших політичних діячів усіх часів написав інший видатний політичний діяч – нинішній прем’єр-міністр Великої Британії Боріс Джонсон. Книжка цінна передусім цікавими фактами. Один з них, наприклад, про таланти Вінстона Черчилля. 1895 року Вінстон розпочав кар’єру військового, вступивши у гусарський полк, але швидко зрозумів, що це не для нього. Він не полишив армії, але використовував службу, щоб отримати матеріал для власних журналістських статей. Як військовий кореспондент він працював на Кубі, у гірській області Малаканд, на північному заході країни, у Судані та Південній Африці. Його статті були шалено популярними та приносили авторові чималий прибуток. Водночас він писав книжки. Бібліографія Вінстона Черчилля налічує сім видань з історії Великої Британії, один роман та автобіографію. 1953 року Черчилль здобув Нобелівську премію з літератури за його "мистецтво історичного та біографічного опису, а також за блискуче ораторство на захист людських цінностей".

Реклама

З огляду на теплі стосунки України й Боріса Джонсона, нині бестселер повністю розкуплений – на сайті видавництва Vivat зазначено, що книга з’явиться в продажу наприкінці квітня.

Vivat

"Дипломатія", Генрі Кіссинджер

Генрі Кіссинджер – один з найвпливовіших політиків в історії США, радник національної безпеки та держсекретар за президента Ніксона. Окрім блискучої політичної кар’єри, Кіссинджер встиг стати провідним науковцем: він отримав докторський ступінь (PhD) з історії політики, а в 1973 році став Нобелівським лауреатом. Головний політичний талант Кіссинджера – вміння домовлятися: саме завдяки йому потеплішали стосунки між США та СРСР. Його книжка "Дипломатія" – це, по суті, історія такого явища, як дипломатія взагалі. Він розповідає про те, як мистецтво дипломатії "збудувало світ, у якому ми живемо, і як підхід Америки до закордонних справ завжди суттєво відрізнявся від підходу інших націй". Але читати Кіссинджера варто критично: він, до речі, був проти вступу України до НАТО та неодноразово зустрічався з путіним.

"Страх. Трамп у Білому домі", Боб Вудворд

Анотація обіцяє, що книжка з ефектною назвою – "найінтимніший портрет чинного президента США, а також анамнез нервового зриву виконавчої влади найпотужнішої країни світу. Тут ви знайдете вибухові суперечки та скандальні перипетії ухвалення доленосних для світу рішень в Овальному кабінеті та владних кулуарах". Читати її справді цікаво: її автор – один з найвідоміших у США журналістів Боб Вудворд, редактор газети "The Washington Post", автор низки публікацій щодо Вотергейтського скандалу та більш ніж 10 книг, що стали бестселерами в США. Для написання цієї книги він провів сотні годин інтерв’ю з політиками в Білому домі, а також взяв одне інтерв’ю в Трампа, який тривалий час відмовляв у бесіді Вудворду.

Yakaboo Publishing

"Ґолда", Елінор Беркет

Ґолда Меїр була першою жінкою-прем’єр-міністром Ізраїлю, однією з його засновників, успішним політиком, справжньою "залізною леді". Саме її непересічній особистості присвячена книга "Ґолда", що вийшла у 2020 році у видавництві Vivat. Це деталізована, цікава біографія цікавої особистості: про її дитячі роки в Києві (Ґолда народилася в Києві в бідній єврейській родині), про те, як ще дівчинкою вона стикнулася з єврейськими погромами, про життя в Америці, про труднощі та брак грошей, які спіткали Ґолду у 20-х в Єрусалимі. І, звісно, це книга про її блискучу політичну кар’єру, завдяки якій 17 березня 1969 року Голда Меїр стала першою в історії жінкою – прем’єр-міністром Ізраїлю. Наснажлива, зворушлива книга, яка нагадує нам, що все можливо, якщо ти в це віриш.

Vivat

"Із третього світу в перший. Історія Сингапуру. 1965–2000 рр.", Лі Куан Ю

Лі Куан Ю – прем’єр-міністр Сингапуру, один з творців сингапурського "економічного дива", який був при владі понад 50 років та увесь цей час опікувався розвитком Сингапура. Лі Куан Ю народився в Сингапурі в родині китайського походження, отримав освіту в Кембриджі, був одним із засновників партії народної дії, опозиціонером та учасником відокремлення Сингапуру від Малайзії в 1965 році. Книга розповідає про життя героя з 1965 року: батькові-засновнику Сингапуру, Лі Куану Ю, довелося вирішити чимало проблем – як побудувати мирні відносини з вороже налаштованими сусідніми державами, як забезпечити людей житлом та й узагалі підвищити рівень їхнього життя, як налагодити постачання води, як позбутися небезпечних комуністичних партій. Книга намагається дати відповіді на запитання, як цій непересічній людині вдалося домогтися економічного "дива" для своєї країни.

КМ-Букс

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.