КУПИТИ КВИТКИ

5 романів у жанрі young adult, на які варто звернути увагу

Книги в жанрі янг едалт (young adult) на піку популярності: вони очолюють списки бестселерів The New York Times, їх екранізує Netfliх, а наклади сягають мільйонів примірників. У нашій добірці – п’ять чудових романів, які будуть цікаві не тільки підліткам.

Про жанр young adult (дослівно — "молоді дорослі") повсюдно заговорили в середині 20 століття, а одним з перших прикладів називають культовий роман Джерома Селінджера "Ловець у житі". Хоча журнал Time свій рейтинг "100 найкращих young adult книжок всіх часів" починає з роману "Маленькі жінки" Марі Луізи Олкотт, написаного в далекому 1800 році — тож будь яка дата народження цього жанру умовна.

Реклама.

Переважна більшість книжок у жанрі янг едалт зображують підлітків як головних героїв. Звідси і теми, які порушує ця література: умовно їх можна об’єднати як складності та виклики дорослішання. Любов та перший секс, самоідентифікація та стосунки з батьками — все, що турбує молодих людей, знаходить відображення в цих текстах. Серед найяскравіших прикладів літератури янг едалт — серія книг про Гаррі Поттера Джоан Роулінг, фентезі-романи Лі Бардуго, "Голодні ігри" Сюзанни Коллінз, "Сутінки" Сюзанна Мейєр тощо.

"Ти тут, Боже? Це я, Маргарет", Джуді Блум

Культова американська авторка романів для дітей та підлітків, Джулі Блум (сьогодні їй 86 років) у своїх книгах, що неодноразово потрапляли у списки бестселерів The New York Times, ще в 1980 роки перша порушила теми, що вважалися табу у підлітковій літературі — як секс, мастурбація чи контрацепція. Коли журналісти питали Блум, чому вона така відверта зі своїми юними читачами, та завжди відповідала, що добре пам'ятає себе дитиною, коли ніхто навкруги не був щирим з нею — тож пообіцяла собі, що коли стане дорослою, завжди буде чесна з дітьми.

"Ти тут, Боже? Це я, Маргарет" — історія дорослішання одинадцятилітньої дівчинки, яку турбують типові для її віку питання: хто з однокласників найгарніший, коли в неї почнуться місячні й виростуть груди, як правильно цілуватися... Є ще одне питання — релігія, адже Маргарет росте у родині іудея та християнки та сама поки не визначилася з питанням релігії. Саме тому дівчина починає шкільний проєкт, присвячений релігії, та знаходить багато відповідей на свої питання. "Ти тут, Боже? Це я, Маргарет" — зворушливий роман, який однаково захоплює як підлітків, так і дорослих, бо Джуді Блум вміє чіпати за живе.

"Персеполіс", Маржан Сатрапі

"Персеполіс" — культовий міжнародний бестселер, перекладений понад 20 мовами. Графічний роман іранської письменниці і режисерки Маржан Сатрапі, в якому вона розповідає про своє дитинство в Ірані під час Ісламської революції, вийшов у Франції у 4 томах з 2000 по 2003 рік. "Персеполіс" став міжнародною сенсацію: здобув нагороду на Франкфуртському книжковому ярмарку, був екранізований — мультфільм "Персеполіс" в 2007 здобув нагороду Каннського кінофестивалю і був номінований на "Оскар", також книга увійшла у навчальну програму університетів Штатів та США. "Персеполіс" входить в список 100 найкращих книг 21 століття за версією New York Times

Маржан Сатрапі — донька іранських інтелектуалів з лівими поглядами — виросла в період великих потрясінь, коли Ісламська революція 1979 року повалила шаха, Іран розпочав війну з Іраком, а дисиденти різних політичних поглядів опинилися у в’язницях. Маржані описує складні політичні процеси, що відбуваються в країні і ті жертви, на які йдуть люди, намагаючись осмислити це з досвіду дівчини-підлітки. Зрештою батьки відправляють Маржані на навчання в Австрію, де вона пристосовується до нової культури. Згодом Маржані поселилася у Франції, де створює комікси та знімає кіно. Українській аудиторії ця книга буде особливо актуальною, адже "Персеполіс" — важливий текст про досвід дітей, які переживають важкі часи.

"Поет X", Елізабет Асеведо

Головній героїні роману американо-домініканської авторки Елізабет Асеведо Сіомарі Батісті, ім'я якої перекладається як "та, що готова до війни", майже 16 років. Сіомара, що живе в Гарлемі, походить з патріархальної домініканської сім'ї: вона швидко дорослішає та стає привабливою жінкою, а батьки не знають, що робити з донькою-підліткою. Через поезію — книга написана як поетичний щоденник Сіомари — дівчина намагається зрозуміти та прийняти себе та знайти власне місце у світі, міркуючи про те, що буде цікаво багатьом дівчатам-підліткам – від об'єктивізації її тіла до розчарування у традиційних установках

За словам письменниці Елізабет Асеведо, ідея книги народилася, коли вона викладала в школі у Вашингтоні, де учні сказали їй, що вони не люблять читати, тому що більшість книг не пишуть про персонажів, з якими вони могли б асоціювати себе. З цієї потреби виникла лірична й дуже красива книга "Поет Ікс", яка отримала Національну книжкову премію у 2018 році та стала міжнародним бестселером.

"Всім хлопцям, який я кохала", Дженні Хан

"Усім хлопцям, яких я любила раніше" — це історія 16-річної Лари Джин, романтичної дівчини, яка потпаляє в незручне становище: любовні листи, які вона писала своїм коханим (і зберігала в дорогоцінній капелюшній коробці своєї покійної матері), раптово надсилають їм без її відома. Потім вона починає стосунки з популярним у школі спортсменом Пітером Кавінським: Пітер хоче викликати ревнощі у своєї колишньої, а Лара Джин сподівається, що її нинішній коханий помітить її...

Дженні Хан — одна з найпопулярніших сучасних авторок літератури у жанрі янг едалт. "Усім хлопцям, яких я любила раніше" (2014) – перша з серії романів про пригоди Лари Джин, які були були перекладені на 30 мов, та адаптовано Netflix у серії популярних фільмів.

"Арістотель і Данте розкривають таємниці всесвіту", Бенджамін Аліре Саенс

Арістотель і Данте розкривають таємниці Всесвіту" сподобається тим шанувальникам жанру young adult, які розуміють, що ці книги виходять далеко за межами аудиторії підлітків та здатні на рівних говорити як з підлітками, так і з дорослим. Це знаковий роман відомого американського письменника мексиканського походження Бенджаміна Аліре Саенса, лауреата Американської премії ПЕН (2013).

У романі Аліре Саенс, що ріс в 70-ті роки на фермі в Нью-Мексіко, розповідає непросту історію двох хлопців на шляху дорослішання та пізнання себе. Данті і Арі живуть у кінці 1990-х в Ель-Пасо, штат Техас, неподалік кордону США й Мексики: вони дуже різні, проте знаходять одне в одному підтримку і разом дізнаються, що світ — жорсткий та складний. Окрім того, що роман порушує важливі соціальні питання — наприклад, дискримінації, булінгу та підліткової жорстокості, — він ще й дуже добре написаний, адже Бенджамін Аліре Саенс чудовий оповідач.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.