До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

"За морем" — чому треба подивитися новий серіал від творців "Неортодоксальної"

На Netflix вийшов мінісеріал "За морем", знятий за романом письменниці Джулі Оррінгер "Портфоліо польотів" (The Flight Portfolio). Працювала над ним команда "Неортодоксальної" — одного із найяскравіших проєктів стрімінгового сервісу останніх років.

Кадр із серіалу "За морем", Netflix
Кадр із серіалу "За морем", Netflix

Реклама

Серіал розповідає історію Варіана Фрая, американського журналіста та співзасновника Комітету з надзвичайних ситуацій, який організував порятунок біженців із окупованої нацистами Франції. Разом зі своїми товаришами він зміг перевезти через Атлантику понад дві тисячі осіб, яких переслідувала влада нацистської Німеччини за часів Другої світової війни. Дія серіалу відбувається в галасливому та колоритному Марселі, що надає серіалу особливої привабливості та барвистості.

Кадр із серіалу "За морем", Netflix
Кадр із серіалу "За морем", Netflix

Історія Варіана Фрая вже давно заслуговувала на екранізацію, адже його діяльність насправді була приголомшливою. Ризикуючи життям, він зміг організувати дуже складні процеси порятунку людей, за що в 1995 році був нагороджений медаллю Праведника світу — нагородою держави Ізраїль для відзначення неєвреїв, які ризикували життям під час Голокосту, щоб врятувати життя євреям від знищення нацистами. Фрай вперше зіткнувся з жахами Голокосту ще 1935 року, коли мешкав у Берліні. Там він побачив жорстоке поводження з євреями на вулицях без будь-яких наслідків. Свої свідчення він записав для The New York Times. Згодом він опинився в Марселі, який на той момент контролювався режимом Віші. Його поїздку профінансував Комітет з надзвичайних ситуацій. Там він зміг допомогти єврею Францу Верфелю та родичам письменника Томаса Манна втекти у 1940 році. З цього і почалася його діяльність. Незважаючи на тиск як з боку місцевого керівництва, так і з боку американської влади, яка вважала, що незаконні дії Фрая заважають тодішньому нейтралітету Америки у війні, Фрай та його співробітники продовжували займатися своєю діяльністю до серпня 1941 року, поки його не заарештували і не вислали із Франції.

Кадр із серіалу "За морем", Netflix
Кадр із серіалу "За морем", Netflix

Кадр із серіалу "За морем", Netflix
Кадр із серіалу "За морем", Netflix

Попри те, що в серіалі розповідається складна історія, заснована на реальних подіях, він сповнений гумору і не виглядає драматично. Процес порятунку людей тут приправлений ефектними костюмами 1940-х, розкішними інтер'єрами прибережних вил та богемною атмосферою, адже одними з тих, кого рятували Фрай та його команда, були художник Марк Шагал із дружиною, французький поет Андре Бретон, політологиня Ганна Арендт, а також екстравагантний Макс Ернст, без якого неможливо уявити сюрреалістичну течію у мистецтві початку XX століття.

Кадр із серіалу "За морем", Netflix
Кадр із серіалу "За морем", Netflix

"В основі "За морем" лежить здатність людини жити повним життям, знаходити радість і зберігати почуття гумору навіть у похмурі часи", — розповідає режисерка Анна Вінгер та додає, що роман "Через Атлантику", на якому заснований серіал, є радше художнім твором, аніж достовірною біографією. Також Вінгер додає, що історія героїзму Фрая та його невеликої групи однодумців у контрольованому Віші Марселі у 1940—1941 роках мала бути доведена до широкої масової аудиторії. "Якщо це означає розмиття, прикрашання, опускання та ігнорування історичних фактів, нехай буде так", — підсумовує режисерка.

Вражає і акторський склад серіалу "За морем" — Фрая грає Корі Майкл Сміт, відомий за серіалом "Готем", його соратницю, багату американку Мері Джейн Голд, зіграла актриса Джилліан Джейкобс, зірка серіалів "Кохання" та "Спільнота", а одного з головних антагоністів — Корі Столл із "Карткового будиночка". У серіалі також знявся Аміт Рахав із "Неортодоксальної".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.