До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чому варто подивитися історичну драму Netflix "Закон Лідії Поет"

На Netflix вийшов серіал "Закон Лідії Поет" — костюмна драма про першу жінку-адвоката Італії, сміливу і завзяту Лідію Поет, яка бореться зі стереотипами та відстоює права жінок.

Хто така Лідія Поет

Лідія Поет народилася 1855 року в маленькому містечку в П'ємонті в родині відомого і заможного адвоката. Як і було передбачено тодішнім суспільством, дівчина отримала хорошу освіту в Швейцарії та мала стати викладачкою. Проте Лідія мріяла продовжити справу батька та стати адвокатом, тож 1881 року закінчила факультет юриспруденції Туринського університету. Вона пройшла практику в кількох юридичних конторах та блискуче склала іспит з юридичної практики — і 1883 року подала заявку на членство в Асоціації адвокатів Турина. Відтоді біографія Лідії Поет перетворюється на справжню юридичну драму — адже її бажання вступити до Асоціації викликало справжній супротив серед колег. На той час в Італії офіційно не було жодної жінки-адвоката, тож деякі колеги Поет навіть демонстративно пішли з Асоціації адвокатів, таким чином висловлюючи супротив її кандидатурі, а оскаржити її заявку намагався навіть Генеральний прокурор.

Реклама

Лідія Поет
Лідія Поет

Утім, за рішенням президента Асоціації адвокатів, який сказав, що" жінки, згідно з італійськими цивільними законами, є такі самі громадяни, як чоловіки", в серпні 1883 року Лідія Поет стала першою італійською жінкою-адвокатом. Проте тривало це не більше року: 1884 року Генеральний прокурор оскаржив рішення попереднього наказу, та Лідію Поет виключили з Асоціації адвокатів Італії.

Це рішення не зупинило роботу юристки, а тільки розпалило її жагу до справедливості та захисту прав жінок. Усе своє життя Лідія Поет була активісткою жіночого руху. Як юристка вона захищала права жінок та дітей та боролася за виборче право для жінок. Разом з тим сама щодня стикалася з обмеженнями та заборонами. Так, за законом, Лідія Поет могла працювати як адвокатка, але не мала права виступати у суді або підписувати документи власним ім'ям, бо не була членкинею Асоціації адвокатів, тож все життя працювала в юридичній конторі свого брата, який представляв її в суді.

1919 року в Італії вийшов закон, що дозволяв жінкам посідати державні позиції та виступати в державних структурах, тож саме тоді Лідія Поет нарешті стала офіційною учасницею Асоціацією адвокатів Турина. На той час їй було 65 років.

Чому присвячений серіал "Закон Лідії Поет"

Шестисерійне шоу Netflix "Закон Лідії Поет" — яскрава та стильна костюмна драма, яка занурює нас у життя сміливої героїні. Один зі слоганів серіалу звучить так: "Якби Бог хотів, щоб ти була адвокатом, він би не зробив тебе жінкою"...

"Закон Лідії Поет"
"Закон Лідії Поет"

Перед нами розгортається справжня юридична битва: після того, як суд забороняє Лідії працювати адвокаткою, вона вирішує досягти цього будь-якою ціною. Рішуча та сповнена гордості, Лідія влаштовується на роботу в юридичну фірмі свого брата Енріко, де вона готує апеляційну скаргу, яка скасує рішення суду... Паралельно Лідія зухвало розслідує складні вбивства, використовуючи власну дотепність та винахідливість не менш блискуче, ніж Шерлок Голмс; закохується та рішуче змінює світ.

"Світ не готовий до того, що ти робиш", — говорить один з героїв стрічки. "Ми можемо втрати все, але хоча б спробуємо боротися", — відповідає Лідія.

Хто грає головну роль

Великий успіх серіалу — виконавиця ролі Лідії, 27-річна італійка Матильда де Анжеліс. Матильда — одна з найяскравіших акторок Італії, відома аудиторії, зокрема, по нещодавньому гіту HBO "Відіграти назад" з Ніколь Кідман та Г'ю Грантом (вона зіграла роль Єлени, головної жертви серіалу). Серед інших робіт акторки — фільми "Італійська гонщиця" та "Премія", за перший фільм вона була номінована на престижну італійську премію Давіда ді Донателло як найкраща дебютантка.

В її втіленні Лідія Поет — молода, зухвала, харизматична жінка, яка знає, чого хоче, і йде до своєї мети.

Феміністична мода ХІХ століття у сеіралі

Якщо любите костюмні драми, то, скоріше за все, "Закон Лідії Поет" вас захопить, адже серіал знімали в розкішних історичних локаціях Турина, і художникам дійсно вдалося передати королівську атмосферу Турина кінця ХІХ століття (який на той момент був столицею королівства Італії).

В інтерв'ю Матильда де Анжеліс зізналася, що, працюючи над серіалом, майже п'ять місяців поспіль носила корсет, який помітно обмежував її свободу, але водночас дав зрозуміти, що могли відчувати жінки ХІХ століття. Загалом, художники з костюмів не ставили собі за мету стовідсотково відповідати історії в художньому аспекті, тож візуально "Закон Лідії Поет" скоріше ближчий до іншого гіта Netflix, "Бріджертонів", що зачарував глядачів яскравими, зухвалими, сексапільними та дещо іронічними костюмами. Лідія Поет носить ефектні головні убори з пір'ям, любить вбрання яскравих, кокетливих кольорів та незмінно привертає до себе увагу — ставши таким собі Шерлоком Голмсом на італійський манер.

Серіал "Закон Лідії Тар" можна подивитися на Netflix.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.