До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Які українські фільми покажуть на Венеційському кінофестивалі

30 серпня розпочинається Венеційський кінофестиваль, де Україну цьогоріч представлять кілька фільмів. Розповідаємо про них.

"Назавжди-назавжди"

Реклама

У конкурсі фестивалю цьогоріч представлений дебютний фільм режисерки Анни Бурячкової. "Назавжди-назавжди" — це щемка історія дорослішання. Події відбуваються у Києві наприкінці 1990-х років: Тоня переходить зі школи в центрі міста до іншої, у спальному районі, та потрапляє до компанії відчайдушних підлітків. Разом вони шукають пригод та неприємностей на околицях пострадянського Києва.

Режисерка каже, що ця стрічка — "пісня любові, присвячена розгубленим підліткам кінця 1990-х, які виросли серед пострадянської руїни, добре засвоївши правило: якщо тебе ніхто не полюбить, ти не виживеш". Cценарій був написаний у співпраці з режисеркою Мариною Степанською ("Стрімголов").

"Фотофобія"

Стрічка спільного виробництва Словаччини, Чехії та України увійшла в програму Giornate degli Autori Венеційського кінофестивалю. "Фотофобія" режисерів Івана Остроховського і Павола Пекарчика розповідає про 12-річного Нікі, який із родиною живе на станції харківського метро. Тут вони ховаються від страшної війни, що вирує надворі. Для сім'ї Нікі денне світло — синонім смертельної небезпеки, тому хлопчику не дозволяють виходити назовні. Безцільно блукаючи покинутими вагонами й заповненими платформами, Нікі зустрічає 11-річну Віку, і перед ним відкривається новий світ. Коли їхній зв’язок зміцнюється, діти знову знаходять сміливість відчути сонце на своїх обличчях.

"Тіні забутих предків"

У програмі із красномовною назвою Venice Classics цього року покажуть культовий український фільм "Тіні забутих предків" (1965) Сергія Параджанова. У Венеції демонструватимуть реставровану версію, яку було зроблено 2012 року. Ініціатори показу — кінокритик Андрій Алферов та Довженко-центр.

"Тіні забутих предків" ніколи не мали свого фестивалю класу "А", — написав Андрій Алферов у фейсбуці. — Мар-дель Плато, Салоніки та навіть римський — це все фестивалі не для новаторського шедевра Параджанова, який міг претендувати на Канни чи Берлін з Мострою. Але радянські реалії та ексцентричний характер творця позбавили фільм такого шансу. Нарешті історичну помилку виправлено".

VR-проєкт "Перша доба"

На фестивалі відбудеться прем'єра імерсивного проєкту "Перша доба", ідея якого — завдяки віртуальній реальності перемістити глядачів у події першого дня повномасштабного російського вторгнення. Проєкт засновано на історіях реальних людей. Глядач зможе побачити будинки Бородянки та Бучі, зруйновані снарядами окупантів. Разом із великою кількістю артефактів війни будівлі були скановані та далі відтворені у віртуальному просторі. Режисер відео — Валерій Коршунов, продюсерка — Світлана Коршунова. Проєкт "Перша доба" став переможцем Biennale Cinema College 2023 року.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.