До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Які фільми дивитися на фестивалі "КиївКіноФест", присвяченому Дню Києва

З 25 по 28 жовтня в Києві відбудеться кінофестиваль, присвячений Дню міста. Добірка культових стрічок, знятих у Києві — від німого кіно Михайла Кауфмана "Навесні" 1929 року до комедії "За двома зайцями" — занурить глядачів у історію улюбленого міста.

"Навесні", 1929

Реклама

Шедевр українського авангардного кіно, створений майже сто років тому Михайлом Кауфманом, братом ДзигиВєртова. Це естетська документальна стрічка, присвячена Києву. "Кадри пробудження міста, поновлення його життя, перегукуються з ліричними картинами відродження природи", — так описують фільм у Довженко-центрі. — Уважна камера Кауфмана надовго зупиняється на усміхнених обличчях дітей, малюючи ліричну картину освідчення в коханні Києву". Показ фільму відбудеться в музичному супроводі від сучасного київського композитора ― Олександра Кохановського.

"За двома зайцями", 1961

Прем'єра стрічки "За двома зайцями" режисера Віктора Іванова, якій судилося стати кульовою, відбулася в Дарницькому клубі залізничників 1961 року. Віктор Іванов, учень Ейзенштейна й Довженка, більшу частину життя присвятив комедійному жанру, і після фільму "Шельменко" за Квіткою-Основ’яненком "За двома зайцями" завершують його авторську трилогію екранізацій "легкої" української літератури. Фільм про любовні пригоди цирульникаСвирида Голохвастова здобув величезну популярність у всьому радянському союзі, проте тоді його дивилися в російській озвучці. Оригінальну українську доріжку було знайдено в Маріуполі та відновлено у 2010-х за сприяння Довженко-Центру.

"Штепсель одружує Тарапуньку", 1957

Фільм культового гумористичного дуету, артистів розмовного жанру — одесита ЮхімаБерезіна та полтавчанина Юрія Тимошенка, частково автобіографічний. Це історія пригоди двох фронтових друзів, які шукають творчої реалізації та особистого щастя. Події відбуваються після війни, Тарапунька працює в Києві регулювальником, а його приятель Штепсель — в театрі технічним працівником; у Києві на них чекає низка випадковостей та пригод...

Творчий дует "Тарапунька та Штепсель" Березіна та Тимошенка народився після війни, артисти виступали разом на комедійних концертах, а також зняли сім сьогодні вже легендарних фільмів.

"Приятель небіжчика", 1997

Естетський, меланхолійний, незвичний Київ 90-х років постає перед нами у стрічці В'ячеслава Криштофовича, знятої за повістю Андрія Куркова "Любий друг, приятель небіжчика". Головного героя фільму Анатолія залишила дружина. На дворі 90-ті. У той час, як всі знайомі кинулися заробляти "легкі" гроші, Анатолій ніяк не може вписатися в епоху "дикого капіталізму", що його оточує. Не допомагає тут ані робота перекладачем, ані всі його знання. Відчуваючи себе зайвим, Анатолій звертається до найманого вбивці та замовляє йому самого себе...

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.