КУПИТИ КВИТКИ

Які фільми дивиться на фестивалі "Київський тиждень критики"

Цьогоріч у програмі "Київський тиждень критики", що відбудеться з 17 по 23 жовтня у столичному кінотеатрі "Жовтень", справжні гіти: призер Венеційського кінофестивалю, фільм "Бруталіст", нова стрічка Паоло Соррентіно та документальна картина Олега Сенцова про війну. Про найцікавіші стрічки програми читайте нижче.

"Бруталіст"

Реклама.

У картині "Бруталіст" харизматичний Едріан Броуді грає одну з найпотужніших ролей у своїй кар'єрі — угорського єврея Ласло Тота, архітектора, який пережив Голокост та прибуває до Америки в пошуках кращого життя. Йому замовляють великий проєкт, який дасть змогу Ласло здійснити свою мрію та допомогти родині перебратися до Америки. Однак із просуванням будівництва виникає все більше проблем: фінансові труднощі, недовіра оточення, конфлікти з замовником. Ласло усвідомлює, що ціна успіху в новій країні може бути надто високою.

"Бруталіст" режисера Брейді Корбета здобув приз "Срібний лев" за найкращу режисерську роботу на цьогорічному Венеційському кінофестивалі.

"Емілія Перес"

Селена Гомес, Зої Салдана, Едгар Рамірес грають головні ролі в новому фільмі володаря "Золотої пальмової гілки" Жака Одіара. У центрі історії — адвокатка (Зої Салдана), яка отримує несподіваний запит: допомогти грізному босу мексиканського картелю, який хоче піти на пенсію та пройти операцію зі зміни статі, аби стати тією жінкою, бути якою наркоторговець завжди мріяв... Завдяки оригінальним пісням, написаним французькою співачкою Каміллою, і роботі дизайнера Ентоні Ваккарелло, який створив костюми та виступив у якості співпродюсера, "Емілія Перес" обіцяє cтати одним з найяскравіших вражень Київського тижня критики.

"Сестра-опівніч"

Яскрава й сатирична стрічка індійського режисера Карана Кандгарі розповідає про молоду жінку Уму, яка виходить заміж та намагається впоратися з новим життям — з незграбним чоловіком, у тісній квартирі. Невдовзі жінка відкриває в собі дику, неприборкану сторону, яка загрожує зруйнувати не лише її шлюб, але й усе навколо...

Ось як описує стрічку кінокритик Сергій Ксаверов:"Різка, імпульсивна, як і його героїня, і ніколи не нудна, ця стрічка зіткана з ниток, зібраних чи не з усього світу і які ніколи не мали б сплестися разом, — та вони створюють унікальну текстуру і дивовижні візерунки полотна "Сестри-Опівночі".

Фільм "Сестра-опівночі" був представлений у програмі "Двотижневик режисерів" на Каннський кінофестиваль-2024.

"Партенопа"

"Пертенопа" — новий фільм італійського режисера Паоло Соррентіно, фентезійна драма, присвячена рідному місту режисера, Неаполю. В 1950 році в Неаполі народжується неймовірної краси дівчина — її називають Пертенопа на честь міфічної сирени, яка, згідно переказам містян, водилася в водах біля Неаполя. Пертенопа зачаровує кожного, проте сама жінка намагається намагається знайти своє місце у світі, прагнучи ніж просто захоплені погляди.

"Реал"

"Реал" — це стрічка режисера, а з лютого 2022 року і військовослужбовця Олега Сенцова, якої не мало би бути. Улітку 2023 Сенцов, який тоді служив на Херсонщині, випадково зняв один із боїв, коли його БТР був уражений ворогом. Олег опинився в найближчий траншеї та за допомогою радіозв’язку намагався організувати евакуацію частини свого підрозділу, який був під обстрілом, майже без боєприпасів, на позиції під кодовою назвою "Реал".

Прем'єра стрічки відбулася на кінофестивалі у Карлових Варах влітку. Описуючи фільм в інтерв'ю Суспільне Культура, Олег Сенцов зазначив: "Для мене особисто це пам'ять про тих, хто загинув. Не тільки під час цього бою, а й в інших. То люди гинуть, і про них забувають. І для мене це спосіб пам'ятати їх".

"Дочка"

Дебютний фільм відомого українського продюсера Єгора Олесова (саме він спродюсував найбільш український гіт останніх років — анімацію "Мавка"), в якому режисер осмислює події перших місяців вторгнення. У центрі цієї драматичної історії — 17-річна Ольга, яка має порушенням слуху, приїздить до батька та його нової сім'ї в Бучу, де їх застає початок повномасштабної війни. Їхній будинок захоплюють російські окупанти. Опинившись у пастці, Ольга та її родина стикаються з жорстокістю загарбників та загрозою для життя.

У головних ролях — зірки українського кіно: Ахтем Сеітаблаєв ("Додому"), Анастасія Карпенко ("Перевізниця", "Я і Фелікс"), Єлизавета Козлова.

"Чудо в краю забуття"

В рамках фестивалю "Київський тиждень критики" запланована програма української ретроспективи "Химерний час", яка пропонує по-новому подивитися на поетичне кіно та показати його зв'язок з літературою, зокрема фантастичною. Одна з таких стрічок — "Чудо в краю забуття" режисерки Наталії Мотузко , знята 1991 року за мотивами Валерія Шевчука, письменника-шістдесятника, майстра готичної і химерної прози.

У селі стається вбивство двох братів-близнюків, яких мешканці села вважають однією людиною. Від страху, що це прийшов Месія, який чинить Страшний суд, люди коять нові злочини. Стрічку знімали на Одеській кіностудії, у ній Наталія Мотузко зафільмувала зірок тогочасного українського кіно: Валентина Троцюка, Анатолія Хостікоєва, Раїсу Недашківську.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.