До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як створювалися костюми принцеси Сісі у фільмі "Корсет"

В український прокат вийшла костюмована драма "Корсет" — яскрава історія про один рік із життя австрійської імператриці Єлизавети, дружини імператора Франца Йосифа I, яка увійшла в світову історію як принцеса Сісі. Вікі Кріпс, яка зіграла Єлизавету, отримала нагороду як найкраща акторка на Каннському фестивалі. Водночас окремої уваги у фільмі заслуговують костюми.

Про принцесу Сісі

Єлизавета, донька баварського герцога Максиміліана Йосифа, стала імператрицею Австрії в 16 років, коли побралася 1854 року у Відні з Францом Йосифом. Вона увійшла в історію як "найкрасивіша імператриця Європи". Водночас її образ у кіно та популярній культурі часто зображують сумним і трагічним, а її особисту історію порівнюють із долею принцеси Діани.

Принцеса Сісі
Принцеса Сісі

Реклама

Проте шлюб Єлизавети та Франца Йосифа укладався не за розрахунком, адже пара дійсно закохалася. Спочатку вигідною партією для імператора вважалася старша сестра Єлизавети, Олена. Але ці стосунки не склалися, і Франц Йосиф попросив руки саме Єлизавети. Та життя при дворі не було щасливим для Сісі. Мати імператора, ерцгерцогиня Софія, звикла керувати всім у палаці і "деспотично контролювала" життя Сісі, навчаючи її етикету та зробивши її життя майже нестерпним.

Відомо, що Сісі шукала розради у кінному спорті, моді, дієтах і уславилася тим, що мала нав’язливу мрію бути стрункою. Для цього імператриця, яка народила чотирьох дітей, майже не їла, багато займалася гімнастикою (спеціально для неї при дворі створили спортивні тренажери), а ще носила тугі корсети, які стягували її талію до 46 сантиметрів. Біографи підтверджують, що Єлизавета Баварська страждала на депресії та харчові розлади, а після 40 років відмовилася позувати для портретів, бо хвилювалася, що виглядала не так ідеально, як того прагнула.

"Корсет"
"Корсет"

Саме цей період зображений у фільмі "Корсет": його події відбуваються 1877 року, коли імператриці виповнюється 40 років, а її депресія та небажання жити в "золотій клітці" сягають свого піку. Здається, єдине, що вона може контролювати у своєму житті — це зовнішність і фігура…

Про фільм "Корсет"

Ідея стрічки народилась у акторки Вікі Кріпс, яку глядачі пам’ятають за яскравою роботою у фільмі Пола Томаса Андерсона "Примарна нитка". За зізнанням Вікі, вона виросла на фільмі "Сісі" 1955 року, де роль Єлизавети втілила легендарна Ромі Шнайдер, але її завжди дивувало, що образ принцеси там занадто романтичний. Чого точно не скажеш про "Корсет", над яким працювала австрійська режисерка Марі Кройцер. В її версії принцеса Єлизавета — незручна та чесна, справжня феміністка свого часу.

Вікі Кріпс в образі принцесі Сісі
Вікі Кріпс в образі принцесі Сісі

"Корсет" у багатьох сенсах феміністичне кіно, адже це жіночий погляд на образ принцеси Сісі. Окрім режисерки Марі Кройцер та акторки Вікі Кріпс, над образом принцеси працювала художниця по костюмах Моніка Баттінгер, перед якою стояло амбітне завдання — створити сучасний погляд на образ імператриці, яка була трендсетеркою та феміністкою, звісно, водночас не відмовляючись від історичних костюмів.

Вікі Кріпс в образі принцеси Сісі
Вікі Кріпс в образі принцеси Сісі

"Принцеса Сісі була абсолютною іконою, яка десятиліттями встановлювала тенденції далеко за межами Габсбурзької монархії, — розповідає Моніка. — Дія "Корсету" відбувається всього за один рік, між 1877-м і 1878-м, цей час увійшов в історію моди як Золотий вік. В моді Золотого віку принцеса Сісі була справжньою трендсетеркою. Я із задоволенням досліджувала той період, перш за все через книги та в музеях. Але потім мені було важливо залишити це позаду, звільнитися й більше зосередитися на сценарії. Адже разом із Марі Кройцер та Вікі Кріпс ми хотіли створити позачасову історію про жінок і розширення гендерних можливостей, тож і костюми мали справляти враження сучасних за своєю ідеєю".

Моніка Баттінгер
Моніка Баттінгер

Корсет для принцеси Сісі

Загалом художниця розробила для акторки Вікі Кріпс близько 40 образів. Щоб спростити процес, деякі костюми робили як трансформери. Зокрема, різні сукні, які принцеса носила в Гофбурзі, були модифіковані лише з невеликими змінами — наприклад, до сукні додавали іншу верхню спідницю або оздоблення у вигляді краватки, накидки… Це дозволило створити велику кількість "образів".

"Корсет"
"Корсет"

Участь у створенні костюмів брали артизанальні австрійські бренди. Наприклад, разом із MÜHLBAUER та SAGAN Vienna художниця створила аксесуари: капелюхи (зокрема капелюх із леопардової шкури), сумки, пояси.

"Корсет"
"Корсет"

Найважливіший сенсотворчий предмет одягу у фільмі — це, звісно, корсет. "Тугіше! Тугіше!" — нервово, майже на межі зриву, повторює принцеса у фільмі, коли швачки затягують на ній новий корсет. Це сильна художня метафора: ці сцени не так про ставлення героїні до власної зовнішності чи фігури, як про бажання володіти собою, контролювати хоча б щось у своєму житті.

"Корсет"
"Корсет"

"Так, ви маєте рацію, — каже Моніка Баттінгер. — Це була одна-єдина річ, яку вона могла контролювати, бувши замкненою в золотій соціальній клітці. Її образ, її зовнішність, її молодість…"

У фільмі художниці разом із акторкою вдалося створити культовий силует пісочного годинника, яким була відома струнка Єлизавета Баварська, та зменшити розмір талії Вікі Кріпс від 66 см до 58 см без використання візуальних ефектів. Талія імператриці, нагадаємо, була зашнурована до 46 см.

Ще один яскравий образ у стрічці — це костюм принцеси для фехтування, адже Сісі була пристрасною фанаткою не тільки кінного спорту, а й фехтування, де могла бути собою та вивільнити емоції. Саме цей костюм із фільму був придбаний у колекцію музею Kunsthistorisches Museum Wien та виставлений на їхній постійній експозиції SISSI, присвяченій австрійській імператриці, у Відні.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.