До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Все, що потрібно знати про фільм "Усі страхи Бо" з Гоакіном Феніксом

З 27 квітня в українських кінотеатрах можна побачити фільм "Усі страхи Бо" від молодого горормейкера Арі Астера ("Реінкарнація", "Сонцестояння"). Стрічка розширює фільмографію "великого та могутнього" Гоакіна Фенікса ще одним потенційним фаворитом наступного "Оскара". Незвичайну картину, чиї подробиці трималися в глибокому секреті, вже встигли оцінити критики, що назвали її "приквелом до Джокера" і "кращим катарсисом на екрані за останні 20 років". Розбираємось, що чекатиме на глядача під час перегляду "Усіх страхів Бо".

Реклама

Про сюжет

Це була найбільша загадка, яку студія А24 та Арі Астер берегли і намагаються продовжувати берегти, навіть попри те що фільм офіційно вийшов у США. Перший синопсис був максимально лаконічний: "Бо пройде свій шлях від початку до кінця. А можливо, і навпаки — від кінця до початку, де на нього чекає джерело всього. Адже, як відомо, усе, чого ви бажаєте, є по той бік страху".

Згодом стало відомо трохи більше: Гоакін Фенікс грає Бо Вассермана — сивого чоловіка за 45, який живе в божевільному світі, спілкується тільки з психіатром і своєю загадковою мамою Моною. Наскільки світ навколо нього божевільний? Це середовище Арі Астер описує як місце "контрольованого хаосу": "У нашому фільмі кожна деталь має своє значення. Це стосується і безумства навколо світу Бо. З одного боку — все в цьому всесвіті управляється "великим братом", загадковою корпорацією MW Perfectly Safe. З іншого — на кожному кроці Бо чекає хвиля за хвилею безперервного безумства, що плавно переходить у насильство, незважаючи на камери навколо".

Саме через цей "контрольований хаос" звичайна поїздка Бо додому обертається на непередбачувану одіссею, в якій буде все: сатира, горор, трилер, фентезійні пригоди та сюжетні повороти, частина з яких для уважного глядача не стане сюрпризом, а частину передбачити справді неможливо. Чи створювався цей фільм заради "шокової терапії"? Постійний продюсер Астера Ларс Кнудсен не згоден з таким твердженням: "Я вважаю, що преса активно спекулювала навколо фрази Гоакіна про те, що А24 достатньо шалені для того, щоб взятися за такий фільм та необхідний для цього бюджет. Це вже звичний тон для розмови про А24 у Голлівуді, не більше. Але не про безумство самого фільму. Так, це певною мірою шок, місцями — терапевтичний катарсис, але в жодному разі не шок заради шоку. Арі надто любить кіно, щоб займатися такими фокусами."

Хто у ролях

Арі Астер вигадав Бо понад десяток років тому, але тільки під час роботи над повноцінним сценарієм зрозумів, що це має бути Гоакін Фенікс: "Я шукав того, хто чесно пропустить Бо через себе, хто стане частиною не просто знімань, а імерсивного занурення в історію. Гоакін абсолютно чесний артист, не здатний на фальш. Тому ми зробили все, щоби зацікавити його проєктом".

Процес залучення Фенікса в проєкт Астер назвав періодом "залицянь" із довгими розмовами по телефону та зуму, обговореннями кожної деталі сюжету. Але не тому, що Гоакіну не сподобався сценарій: "Я перебуваю в абсолютному захваті від того, що робить Арі в кіно. Гадаю, публіці, особливо після "Оскара" за "Джокера", важко, як і раніше, прийняти те, що я завжди сумніваюся в собі, боюся сфальшувати, тому ми з Арі пройшли довгий шлях іще до того, як камери почали працювати. Я не мав права видати фальш, історія надто грандіозна, щоб її підвести. Ми тут зібралися не для своєї зручності, а заради історії Бо", — заявив актор на прем'єрі "Усіх страхів Бо" у Лос-Анджелесі, куди вилетів одразу після останнього знімального дня другого "Джокера".

Компанію Феніксу склали численні зірки Бродвея та номінанти безлічі премій американської кіноіндустрії, серед яких — номінантка на премію "Оскар" Емі Раян ("Бердмен", "Шпигунський міст"), Паркер Поузі ("Кафе бажань", "Повернення Супермена"), Нейтан Лейн ("Король Лев") та інші. У ролі матері Бо, Мони, з'явилися одразу дві акторки: молоду жінку зіграла Зої Лістер-Джонс ("Хороша людина"), а зрілу Мону — зірка Бродвея, володарка премії "Тоні" Патті Люпон ("Американська історія жахів"). У профайлі про фільм New York Magazine пише, що театральний досвід акторів, які оточують Фенікса, був важливим для Астера, який хотів створити атмосферу театру і тривалих сцен навколо перформансу Гоакіна, навіть якщо вони далі обріжуться при монтажі.

Це стосувалося і молодої версії головного героя. Підлітка Бо зіграв 15-річний Армен Наапетян, якого, за словами кастинг-директора Джима Карнагана, шукали досить довго: "Окрім зовнішньої схожості, ми шукали того, хто має енергетику, схожу на Гоакінову. Поки на проби не прийшов Армен. Вони абсолютно різні, і моя перша думка була: "Як шкода, візуально ідеально підходить". Але потім Армен почав читати текст та перетворився на молодого Бо з абсолютною легкістю. "Зірка народилася" — ось що всі присутні прочитали одне в одного в очах".

Про знімальний процес

Для Арі Астера "Усі страхи Бо" — проєкт мрії, який він задумав ще у 2010-му, хоча з роками переосмислив, а самого Бо зробив героєм однієї зі своїх перших короткометражок у 2011-му. Зараз в інтернеті можна знайти драфт сценарію від 2014 року, та у фільмі, що ось-ось вийде на великі екрани, від нього мало що залишилося.

"Усі страхи Бо" під назвою "Бульвар розчарувань" почали знімати у лютому 2021 року в Канаді. Та незважаючи на перенесення робіт із США до Монреаля і Торонто, А24 та режисер все одно турбувалися, що велика кількість знімань на локаціях та вулиці неминуче призведе до потенційних витоків. І справді, папараці змогли сфотографувати Фенікса в образі Бо під час натурного фільмування. Але в той момент, завдяки старанням А24, преса вважала, що Астер та Фенікс знімають якийсь фільм про бізнесмена з кризою середнього віку, і допоки в січні публіка не побачила трейлер стрічки з новою назвою "Beau is Afraid", ніхто насправді навіть приблизно не розумів, що на них чекає.

Для знімань Астер знову задіяв свого постійного оператора Павла Погожельського, який працював над "Реінкарнацією" та "Сонцестоянням", а також екшеном "Ніхто" та сатирою "Свіже". Знаменитий композитор та саундпродюсер Боббі Крлік, відомий за роботою з Б'єрк, повернувся до роботи з Астером після "Сонцестояння".

"Усі страхи Бо" також потребував великої команди каскадерів, яку очолив Девід Маквейн, що зробив собі ім'я на франшизі "Люди Ікс". А за спецефекти фільму відповідає студія Hybrid, чиї фахівці працюють над франшизою "Світ Юрського періоду" та всесвітом "Зоряних війн".

В кінотеатрах з 27 квітня

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.