До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Все про костюми в новому фільмі Netflix "Ребекка"

На Netflix вийшла екранізація культового роману Дафни дю Мор'є "Ребекка". У головних ролях — Лілі Джеймс і Армі Гаммер.

Фото: Kerry Brown/Netflix

Роман "Ребекка" Дафни Дю Мор’є давно став літературною класикою. Книга, яку видали 1938 року, має безліч перевидань. Роман увійшов до сотні найкращих детективів усіх часів. Оповідь у фільмі триває від імені молодої жінки (її грає Лілі Джеймс): вона працює компаньйонкою у найбагатшої жінки, і на Лазуровому узбережжі знайомиться із сумним і вродливим аристократом Максиміліаном де Вінтером (Армі Гаммер). Вони закохуються одне в одного, одружуються, і дівчина переїздить до його маєтку в Мендерлі. Рік тому в Максиміліана таємниче загинула дружина (потонула під час подорожі на яхті), і її дух все ще відчувається в домі, де всім порядкує холоднокровна економка міс Денверс...

Реклама
Фото: Kerry Brown/Netflix

Переїхавши до родового маєтку, нова місіс Де Вінтер захоплена думками про свою попередницю. Попри її смерть, присутність Ребекки відчувається всюди в Мендерлі — у каталозі спідньої білизни 30-х років у її комоді; у волоссі, залишеному на її срібному гравійованому гребінці; у зеленому халаті, що висить у передпокої, з вишитим носовичком у кишені.

Події фільму відбуваються в 1930-ті, і мода тут відіграє величезну роль. У "Ребеці" є момент, коли, вдягнена для костюмованого балу в Мендерлі, героїня Лілі Джеймс дивиться на себе в дзеркало. І в книзі, і у фільмі Альфреда Гічкока 1940 року її сукня скопійована з картини в будинку: біле вбрання зі шлярками, рукавами-буфами й поясом. Але в новій версії режисера Бена Вітлі ("Висотка") образ Лілі Джеймс набагато драматичніший — її сукня в цій сцені виготовлена з оксамиту малинового відтінку.

Фото Kerry Brown / Netflix

Місіс Де Вінтер у виконанні Лілі Джеймс менш покірна, ніж у самому романі й у фільмі Гічкока. Дізнавшись про першу дружину свого чоловіка — примарну Ребеку, — вона намагається розгадати таємницю її передчасної смерті. Героїня смілива й активна, на що багатозначно натякають її костюми. Відмова від високих комірів і довгих спідниць, гардероб, що складається зі спортивного трикотажу, широких штанів і легких суконь, допомагає місіс де Вінтер панувати над собою й виявляти стійкий характер. Над костюмами нинішньої "Ребекки" працював художник Джуліан Дей (серед його минулих проєктів — "Рокетмен" і "Богемна рапсодія".) "Наш фільм розповідає про той час, коли жінки тільки почали носити штани, і їхній одяг став менш формальним. Тому Лілі Джеймс має досить феміністичний вигляд", — каже Джуліан Дей.

Фото Kerry Brown / Netflix

Образ Лілі Джеймс натхнений найрішучішими жінками того часу — серед них Коко Шанель і герцогиня Віндзорська. Нова місіc Вінтер носить брунатні вовняні костюми, твідові піджаки немов із чоловічого плеча. "Я багато вивчав зовнішність Волліс Сімпсон, а також Коко Шанель, особливо в той період, коли в неї був роман з герцогом Вестмінстерським, і вона часто носила чоловічі твідові куртки великого розміру", — розповідає Джуліан Дей.

Фото: Kerry Brown/Netflix

Водночас фінал фільму цілковито змінює місіс де Вінтер. Розкриваючи таємницю смерті Ребеки й знаходячи опертя в Мендерлі, вона також змінює свій образ: ми бачимо її в золотому "переможному" костюмі. "Мені сподобалося, що костюми ставлять крапку в цьому фільмі", — каже режисер Бен Вітлі. Зрештою, додає Лілі Джеймс, цей золотий ансамбль "відчувався як обладунок".

Образ економки міс Денверс, яку грає Крістін Скотт Томас, суворий і манірний — і вона прекрасно підходить маєтку Мендерлі з його темними кімнатами й манірним персоналом. Вона носить сукні з вузькими ліфами й спідницями, що свідчить про її сталевий характер і, звісно, почуття втрати. "З роману ми дізнаємося, що вона була нянею Ребекки, була поруч із нею в підлітковому віці, і коли та вийшла заміж, — каже Крістін Скотт Томас. — Так що її прихильність, одержимість, любов має дуже глибоке коріння".

Крістін Скотт Томас у ролі міс Денверс

Щоб розповісти цю історію візуально, костюмерка використала ефектну метафору. "Після того, як Ребекка померла, місіс Денверс була схожа на людину, яку вдарили, — каже він. — Тому, коли ви дивитеся на її блузки і їхній колір, то бачите, як вони змінюються — від темно-фіолетового до синього, а наприкінці ми бачимо, що колір її блузок став злегка вохристим".

Фото Kerry Brown/Netflix

Фільм "Ребекка" можна подивитися на Netflix

За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.