До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як дві краплі: що треба знати про Елізабет Дебікі, яка грає Діану в новому сезоні "Корони"

У новому сезоні "Корони" принцесу Діани грає австралійка Елізабет Дебікі, схожість якої з реальною Діаною просто неймовірна. Розповідаємо про шлях Дебікі від театральної акторки до ролі однієї з найпопулярніших жінок нашого часу.

"Корона"

Чи можна собі уявити найкращу кандидатку на роль принцеси Діани, ніж колишня тендітна балерина Елізабет Дебікі? Адже Дебікі не лише професійна танцівниця (балет і класична хореографія — одна з найбільших пристрастей королівської сім’ї), вона ще й висока (має зріст 185 см), у неї прекрасний британський акцент і, безперечно, вона має чудовий вигляд у легендарній мстивій сукні Діани.

Реклама

Елізабет Дебікі народилась і перші п’ять років життя провела в Парижі — її батьки були артистами балету й познайомилися під час роботи над шоу. В 1995 році родина переїхала до Мельбурна. Оскільки батьки Дебікі були танцівниками, вона також захоплювалася балетом у дитинстві — перш ніж стала актрисою. "Я лінива колишня балерина. Я не ходила на заняття десь чотири роки", — з гумором зізналася вона Vogue у 2018 році. До речі, любов до балету об’єднує її з принцесою Діаною. Як відомо, принцеса обожнювала балет — брала уроки класичної хореографії, поряд з джазом і чечіткою. У 1985 році принцеса, як відомо, вивчила уривок з балету "Дівчата з міста" Біллі Джоела й виконала його на сцені для найбільших шанувальників трупи Королівського балету, серед яких був її чоловік принц Чарльз.

Елізабет Дебікі

Елізабет Дебікі закінчила Victorian College of the Arts у Мельбурні, і вже в 21 дебютувала в австралійському фільмі "Кілька найкращих чоловіків". Саме ця стрічка стала її квитком у велике кіно, адже цю роботу побачив Баз Лурманн ("Мулен Руж"), який саме проводив кастинг до фільму "Великий Гетсбі". У 23 роки дівчина дістала головну жіночу роль в екранізації роману Фіцджеральда, де знімалася з такими голлівудськими зірками, як Леонардо ді Капріо та Тобі Магвайр.

"Великий Гетсбі"

Після "Великого Гетсбі" в молодої акторки була низка яскравих робіт: це "Агенти А.Н.К.Л." Гая Річі, "Макбет" Джастіна Курзеля, популярний серіал "Нічний адміністратор", де її партнерами були Том Гіддлстон та Г’ю Лорі. У 2018 році Дебікі зіграла британську письменницю Вірджинію Вулф у байопіку "Віта і Вірджинія". Удавати спадкову британку непросто, та в цій ролі Дебікі продемонструвала багатство нюансів англійського акценту. Паралельно актриса грала в театрі: серед найгучніших її робіт — вистава "Служниці" за відомою п’єсою Жана Жене, у якій також взяли участь Кейт Бланшетт та Ізабель Юппер.

"Нічний адміністратор"

"Я часто граю заможних, самотніх та сумних жінок", — з гумором каже про своє амплуа 32-річна Елізабет Дебікі. З цим складно сперечатися — саме такою, зрештою, є її героїня в трилері "Тенет" Крістофера Нолана, одній з найгучніших робіт Дебікі в останні роки. Такою, на думку самої акторки, є і принцеса Діана — одна з найпопулярніших жінок XX століття, втілити яку їй пощастило в легендарному серіалі Netflix "Корона".

Дебікі офіційно запросили на участь у серіалі "Корона" два роки тому. Цікаво, що спершу вона мала взяти участь у другорядній ролі в першому сезоні шоу, але продюсери відразу вигукнули "Ді!", коли вона ввійшла до кімнати, де відбувався кастинг. В інтерв’ю британському Vogue акторка каже, що не бачила величезної схожості з Діаною, та щойно наділа перуку й приміряла новий макіяж очей, ефект був дивовижним, і всі погодилися, що вона просто має її зіграти.

Елізабет Дебікі в ролі "Діани"

Окрім танців, є ще одна річ, яка об’єднує Дебікі й Діану. Дебікі вища від середнього зросту: її зріст — 182 см, що, як зазначили фанати "Корони", робить її ідеальною для ролі принцеси Діани, чий зріст був 177 см. Актриса Віола Девіс, партнерка Дебікі з фільму "Вдови", міркувала в інтерв’ю Vogue 2018 року: "Інколи роль допомагає вам розібратися в тому, що стосується вас самих. Елізабет говорила мені, що завжди почувалася некомфортно через свій зріст…". Безперечно, нині вона почувається трохи інакше.

Елізабет Дебікі грає Діану в найдраматичніший період її життя — дев’яності роки. Критики, описуючи її гру, кажуть, що вона "торкнулася оголеного дроту, граючи принцесу Діану". Адже 1990-ті — це той гучний період, коли Діана таємно співпрацює з Ендрю Мортоном над грандіозним бестселером "Діана: її правдива історія", катається на розкішних суперяхтах, дає скандальні інтерв’ю, а також відчуває дуже багато болю з приводу того, що фактично її життя стає матеріалом для жовтої преси... Це десятиліття, яке визначить саме Діана, але це знищить її.

"Корона"

Увійти в цей образ, бути впевненою й не думати про думку оточення актрисі допомогло те, що вона не британка та не має особливого ставлення до королівської родини. "У мене немає особливої думки про королівську сім’ю. Це перевага, чи не так?" — каже вона в інтерв’ю британському Vogue. На запитання, чи знає вона особисто когось із королівської родини, Дебікі відповідає "ні" й додає: "Можливо, тепер ніколи не знатиму... Принц Гаррі здається веселим", — додає вона, але каже, що взагалі не стежить за королівськими новинами.

Один з найцікавіших моментів п’ятого сезону — поява Дебікі в мстивій сукні принцеси Діани. Нагадаємо, це маленька чорна сукня Christina Stambolian, у якій Діана вирушила до галереї "Серпентайн" у 1994 році, невдовзі після розмови з принцом. У цей момент, коли Діана вирушила на прийом, принц давав інтерв’ю, де мав розказати про свою зраду. Дебікі зізнається, що це головне, що цікавило всіх її друзів: чи вдягне вона цю сукню?.. Для серіалу зробили точну копію творіння Крістіни Стамболян з відкритими плечима. "Це був неймовірний тиск, — коментує акторка реакцію суспільства на появу Діану в цій сукні в 1994 році. — Але зрештою, я зрозуміла, чому Діана її вдягла. Того вечора вона була впевнена, відкрита й вирішили ризикнути. Вирішила, що говоритиме про себе через моду... Це був її козир, неймовірно потужний".

Елізабет Дебікі знає, про що каже — адже вона справжня зірка фешн-кіно. Кожна її роль гідна того, щоб її розібрали модні критики, адже містить безліч референсів і цитат з історії моди та костюма XX сторіччя: їй легко вдаються ролі, що занурюють як у розкішний декаданс 20-х років XX століття, так і англійські 60-ті, ніби вона зійшла зі світлин фотографа Девіда Бейлі, та драматичні й скандальні образи 90-х років.

Елізабет Дебікі у фільмі "Агенти А.Н.К.Л."
"Віта і Вірджинія"

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.