До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що дивитися на Київському фестивалі короткометражних фільмів

З 17 по 22 листопада в київському кінотеатрі "Жовтень" відбудеться фестиваль короткометражних фільмів, який цього року порушує питання війни очима українців та іноземців, деколонізації, прав людини та ідентичності.Розповідаємо про найцікавіші стрічки в програмі.

"Стожари"

Одна з найважливіших програм фестивалю присвячена репресованим російським режимом українським митцям, яким забороняли працювати, яких кидали у в’язниці, катували та вбивали. "Стожари" — стрічка відомого українського скульптора й режисера, піонера жанру кіноопер Івана Кавалерідзе. Вона розповідає про тракториста Андрія Стожара, який їде на Далекий Схід замість брата Максима, що загинув на службі в прикордонних військах радянського союзу. Стрічку знято в 1939 році, після цього Кавалерідзе опинився під німецькою окупацією, а після неї за ним закріпилося тавро колабораціоніста в Радянському Союзі.

Реклама
"Світ Параски Горицвіт"

Ще одна стрічка в програмі "Століття репресованих", що присвячена українській мисткині Парасці Плитці-Горицвіт. Документальна стрічка Павла Фаренюка 1992 року розповідає про унікальну постать гуцульської культури: фотографиню, художницю, етнографку та філософиню Параску Плитку-Горицвіт, яка всамітнено жила все життя в карпатському селі Криворівня. Параска пройшла радянські табори, була ув’язнена понад 10 років, а повернувшись додому, створила хор, захоплювалася фотографією й живописом і залишила після своєї смерті в 1998 році величезний доробок. Якщо ви не бачили мистецьких робіт Параски, то точно закохаєтеся в цю унікальну жінку після перегляду стрічки.

"Київські фрески"

Кіноколаж Параджанова зібраний з кінопроб, що збереглися після того, як дирекція закрила фільм "Київські фрески" й наказала знищити негативи. "Київські фрески" — це незавершена робота Параджанова за сценарієм Павла Загребельного, над яким режисер працював у 1965 році. Стрічка — алегоричні роздуми над наслідками війни, і через її незручність влада не дала Параджанову випустити роботу.

"Золотошукачі"

Стрічка американського режисера Антоніо Марзіале розповідає про інтимну зустріч голлівудського режисера із секс-працівником... Ця історія впродовж фільму перетворюється на драматичний квір-сюжет про помсту. Стрічку "Золотошукачі" покажуть у межах програми "Out&Proud".

"Українські квір-борці за свободу"

24 лютого о 06:31 мені зателефонував мій партнер зі словами: "Будь ласка, не панікуй, але вони почали бомбити Київ". Цей момент поклав початок новій реальності. Реальності, сповненої жаху та болю. Цей документальний фільм фіксує досвід квір-людей у період війни. Стрічку покажуть у межах Українського конкурсу.

"Літургія протитанкових перешкод"

Документальна стрічка Дмитра Сухолиткого-Собчука розповідає про українців, які тимчасово змінили професію й хочуть бути корисними під час війни з Росією. Ключові герої стрічки — відважні скульптори, які тепер зварюють металеву оборону для Збройних сил України.

The One Minutes: діти України
Кадр з фільму Motherland

Програма The One Minutes: діти України — 46 зворушливих і відвертих історій, що їх розказують діти з прифронтових територій. Ці стрічки — результат воркшопів, які у 2016—2017 роках провели в Бахмуті, Маріуполі, Сєвєродонецьку, Слов’янську та Мелітополі автори нідерландського проєкту The One Minute. Герої фільмів — уже давно не діти, а міста, де вони жили, більше не придатні для життя.

Більшість стрічок цього року також можна подивитись онлайн у кінотеатрі ТИТР.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.