До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

"Сімейка Аддамсів": 6 актрис, які зіграли на екрані Мортішу Аддамс

Описана The Telegraph як найзнаковіша американська сімя після Кеннеді, сімейка Аддамсів стала імям узагальненим навіть через Атлантику.

Кадр з фільму "Сімейка Аддамсів"

Зловісні комікси Чарльза Аддамса, які публікувалися з 1938 по 1988 рік у газеті The New Yorker, були сатиричною протилежністю ідеальної американської сім’ї. Дивний особняк, похмурі застілля, смертельні розіграші... Сімейство Аддамсів зображується як багатий і вигадливий аристократичний клан, що впивається всім похмурим і, здається, не переймається тим, що думають інші. Серед представників цього всамітненого племені вирізняється Мортіша Аддамс. Пристрасна дружина, господиня, мати — вона стала взірцем для жінок у всьому світі завдяки своїй упевненості й гламурній чарівності.

Реклама
Керолін Джонс
Керолін Джонс у ролі Мортіші Аддамс

18 вересня 1964 року канал ABC представив телевізійну версію "Сімейки Аддамсів". Після завоювання аудиторії в The New Yorker Чарльз Аддамс і його "сімя" знайшли нове життя в серіалі. На роль Мортіші Аддамс продюсери обрали Керолін Джонс. Бліда шкіра, довге чорне волосся, лялькове обличчя — актриса втілювала ідеальний образ фатальної жінки в усіх можливих сенсах. Джонс повторно зіграла роль Мортіші в телефільмі The Addams Family: It's Party Time в 1977 році.

Анжеліка Г’юстон
Анжелика Хьюстон в роли Мортиши АддамсАнжеліка Гюстон у ролі Мортіші Аддамс

Майже через тридцять років після першого успіху культового серіалу режисер Баррі Зонненфельд захотів повернути моторошну сім’ю знову на екран. На роль чудової Мортіші він узяв оскароносну актрису Анжеліку Г’юстон. Її інтерпретація культового персонажа поєднує в собі тонкий, гламурний і зловісний образ Керолін Джонс із рисами моделі Джеррі Голл. Але перетворення Г’юстон на Мортішу Аддамс було драматичнішим, ніж у Джонс. Її вилиці розтягнені скотчем, макіяж — насиченіший, вона носить перуку, накладні нігті й вії. Загалом вийшов вельми спокусливий образ, який досі залишається головним джерелом натхнення для найгламурніших костюмів на Гелловін.

Кетрін Зета-Джонс

Кетрін Зета-Джонс
Кетрін Зета-Джонс

На Netflix вийшов серіал Wednesday Тіма Бертона, присвячений Венздей Аддамс. А ось її матір Мортішу блискуче зіграла 53-річна Кетрін Зета-Джонс. Багато глядачів спершу скептично поставилися до подібного вибору, але після виходу серіалу на екрани їхня думка змінилася. Важливо зазначити, що саме серіал з участю Зети-Джонс вийшов найбільш наближеним до оригінального дизайну коміксів карикатуриста Чарльза Аддамса, які вперше вийшли друком на сторінках The New Yorker.

Деріл Ханна

Фільм "Возз’єднання сімейки Аддамсів" досі залишається класикою попкультури. Він вийшов з повністю оновленим акторським складом: поряд з Тімом Каррі, що зіграв Гомеса Аддамса, Деріл Ханна надягла чорну перуку загадкової Тіші. Чуттєвіша, ніж її попередниці, вона перетворювала кожну свою сцену на можливість спокусити всіх навколо себе, зокрема й глядача. Попри те, що ця версія "Сімейки Аддамсів" менш відома за інші, Деріл Ханна в ролі Мортіші абсолютно чарівна.

Еллі Гарві

1990-ті були ідеальним середовищем для серіалів про надприродне й страхіття. "Мурашки", "Зачаровані", "Баффі — винищувачка вампірів"... Було очевидно, що "Сімейка Аддамсів" збирається повернутися на маленький екран. Деякі актори, як-от Джон Естін (Гомес Аддамс у серіалі 1964 року) і Ніколь Фужейр (Вензді в телефільмі 1997 року) повернулися і в цій версії історії. Але на роль Мортіші Аддамс вибрали абсолютно нову актрису. Зберігаючи ніжний і хворобливий образ, новий ситком був націлений на молодшу аудиторію, тому вибрали Еллі Гарві, яка зробила персонажа комедійнішим, ніж її попередниці.

Шарліз Терон
Шарлиз Терон в роли Мортиши АддамсШарліз Терон у ролі Мортіші Аддамс

З усіх різних анімаційних адаптацій "Сімейки Аддамсів" остання, що її зняв Конрад Вернер і Грег Тірнан, найкраще представляє Мортішу. Попри кілька негативних відгуків, анімаційний фільм зібрав у прокаті 180 мільйонів доларів, що стало величезним фінансовим успіхом для стрічки з початковим бюджетом у 24 мільйони. Так сталося, найімовірніше, тому що глядачі були дуже емоційно привязаними до дивної сімї впродовж усієї її довгої історії. Також у фільмі до озвучування залучені актори категорії "А", які теж привернули до релізу особливу увагу. Оскар Айзек зіграв Гомеса, а Шарліз Терон — Мортішу. В одному з інтервю актриса пояснила, що хотіла зберегти найвідоміші риси персонажа, але водночас додати трохи новизни.

За матеріалами vogue.fr

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.