До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чому варто подивитися новий гіт Netflix "Жінка в домі навпроти дівчини у вікні"

Серіал з довгою назвою "Жінка в домі навпроти дівчини у вікні" очолив список десяти найпопулярніших серіалів Netflix в Україні й викликав неабиякий резонанс. Хтось називає його вдалою пародією, інші — пародією, але невдалою. Розповідаємо, чому на перегляд цього шоу варто витратити свій вечір.

Анна (Крістен Белл) — у минулому художниця, яка пережила загибель 9-річної доньки й розлучення з чоловіком. Тепер Анна закинула живопис, зате захопилася вином (його вона щедро наливає в келих по самі вінця), антидепресантами, бульварними детективами — і спостереженням за сусідами з вікна свого будинку.

Реклама

Одного разу в будинок навпроти переїжджає симпатичний сусід Нік з дев’ятирічною донькою — вдівець, дружина якого загинула в озері. Анна готує сусідові свою фірмову запіканку з куркою, кокетує з ним і читає на ніч його дочці, а заразом фантазує про секс із ним — але тут раптово приїжджає його дівчина, довгонога стюардеса Ліза. Наступного дня Анна, запивши заспокійливі таблетки вином, за звичкою сидить у кріслі біля вікна — і бачить, як хтось жорстоко вбиває Лізу. Нік все заперечує — каже, Ліз полетіла до Сієтла, показує листування з дівчиною. Але Анна не йме йому віри. Тепер у колись знудьгованої дівчини купа турбот: розібратися, чи не галюцинація це; якщо все ж убивство не привиділося, то знайти вбивцю, з’ясувати його мотив — а, головне, зрозуміти, чи не Нік це, який їй так сподобався.

Найімовірніше, сюжет вам видасться знайомим — десь ви це чи то чули, чи то бачили або вже читали. "Жінка в домі навпроти дівчини у вікні" — комедія, що пародіює популярний сюжет "дівчина біля вікна", де дівчина на межі нервового зриву бачить щось у вікні, а потім намагається розібратися, чи не галюцинація це. Творці серіалу кажуть, що вони надихалися передусім книжками "Дівчина у потягу" і "Жінка у вікні", сюжети яких однакові й банальні, а перебіг подій легко передбачити.

"Я люблю ці книги — „Загублена", „Дівчина у потягу", „Жінка у вікні", „Жінка в каюті 10" і цей список можна продовжити, — каже Рейчел Рамрас, актриса й комікеса, одна зі співавторів серіалу, в інтерв’ю Collider. — Нам просто здалося дуже кумедним, що їхні сюжети майже завжди ідентичні, але вони веселі й захопливі, і я могла б прочитати їх сотню. У назві кожного з них є або жінка, або дівчина, тож усе почалося з цієї абсурдної назви. Потім ми вирішували, наскільки відверто кумедним ми збираємося це зробити. Тон, на якому зупинилися, ми вважаємо найвдалішим".

Серіал справді дуже смішний. Найголовніший скарб — актриса Крістен Белл ("Застряг у коханні", "Дуже погані матусі"), яка грає ексцентричну й чарівну Анну із серйозним обличчям. Її Анна цілісінькими днями п’є, зловживає таблетками — і водночас завжди з укладкою, ідеальним макіяжем і прекрасним кольором обличчя. Анна уважна й добра до людей — наприклад, до працівника, який давно допомагає їй у господарстві; пригощає своїми стравами знайомих і незнайомих людей і має явний детективний талант і багату фантазію. До речі, сама Крістен Белл колись знімалася в детективі: майже шість років актриса грала роль підлітка-детектива в серіалі "Вероніка Марс", що розслідувала вбивство своєї подруги. Спершу героїня серіалу "Вероніка Марс" мала бути хлопцем, але творці вирішили, що жінка, яка розслідує вбивство, викликає більше довіри публіки. Що ж, над цим теж іронізують творці серіалу "Жінка в домі навпроти дівчини у вікні".

"Наші сценаристи читали й дивилися всі психологічні трилери, і особливо ті, які писали жінки або для жінок, — каже актриса Крістен Белл. — І ми відразу вирішили, що треба йти ва-банк і не стримуватися щодо того, яку абсурдність можемо показати. Інакше це не працюватиме. Це шоу, в якому ми мали діяти тонко, та у світі шоу немає нічого тонкого, тож ми зробили все дуже прямолінійно". Багато крові й відрубана рука, вагітна жінка, яка тоне в озері, серійний вбивця-людожер, пристрасний секс зі злочинцем — прямолінійності "Жінці в домі навпроти дівчини у вікні" справді не позичати. До речі, на запитання журналістів про те, що вона пила весь серіал замість червоного вина, Крістен Белл зізналася, що це був чай з гібіскусу — дуже багато чаю.

Іронію серіалу оцінили не всі кінокритики — так, Guardian поставили серіалу два бали з п’яти можливих. Але чого в "Жінки в домі навпроти дівчини у вікні" не відняти — так це яскравої детективної лінії. Те, що не буде нудно, стає ясно в другій серії, коли ми дізнаємося, як саме загинула дочка Анни — її вбив і з’їв серійний маніяк, коли чоловік Анни, психіатр, взяв дівчинку із собою на роботу й залишив в одній камері зі злочинцем. У кращих традиціях класичного "бульварного" детектива творці жонглюють фактами, підкидають нових персонажів (якоїсь миті з’ясується, що жертва Ліза не така вже й жертва, разом зі своїм сексуальним коханцем обманювала чоловіків і крала в них гроші), історії та деталі. Підозрюваним у цій історії може бути будь-хто — ну, а фінал змусить вас посміятися. Тим, кому це видасться занадто диким, варто прочитати ще один приклад жанру — детектив "Гострі предмети" Гілліан Флінн.

У фіналі в кадрі з’являється камео Глеон Клоуз, і шоу закінчується яскравим кліфгенгером, що дає глядачам надію на другий сезон. Творці поки його заперечують, кажучи, що "Жінка в домі навпроти дівчини у вікні" був від початку задуманий тільки як мінісеріал.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.