До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

"Останні з нас" — просто одне з найкращих шоу в історії

Схоже, прокляття поганих адаптацій відеоігор знято. Вирішальним доказом того, що відеоігри можуть стати чудовим телевізійним проєктом або кінофільмом, став серіал "Останні з нас" (The Last of Us) від HBO.

Педро Паскаль у серіалі
Педро Паскаль у серіалі "Останні з нас"

Реклама

Гра The Last of Us 2013 року для PlayStation 3, вважається однією — якщо не найкращою — з колись створених. Власне, вона більше нагадувала престижний серіал чи фільм, ніж будь-яка інша гра доти. Тому створити екранізацію такого проєкту стало справжнім викликом та цілком могло бути приречене на невдачу й обурення прихильників гри.

Врешті, сталося навпаки. Шоу "Останні з нас" — це абсолютний майстер-клас з адаптації. Оригінальний сценарист-постановник гри від розробника Naughty Dog Ніл Дракманн став одним зі співавторів сценарію шоу разом із Крейгом Мейзіном, який отримав безліч премій "Еммі" за мінісеріал "Чорнобиль". Разом вони створили чудове шоу, яке залишається вірним грі, а також використовує всі переваги кінематографа для створення захопливої драматичної історії.

Кадр з серіалу
Кадр з серіалу "Останні з нас"

"Останні з нас" — історія виживання, яка розгортається на тлі постапокаліптичних Сполучених Штатів. Як і гра, серіал занурює глядача у світ, спустошений грибком Cordyceps, що перетворює своїх господарів-людей на жорстоких, схожих на зомбі істот різних форм. Ті, хто вижив, або живуть у карантинних зонах, якими керує безжальне Федеральне агентство з реагування на стихійні лиха, або випробовують свої шанси вижити у дикій природі.

Серед тих, хто вижив — контрабандист Джоел (Педро Паскаль), якому доручено переправити 14-річну Еллі (Белла Ремсі) через країну. Взаємна зневага забарвлює їхню зустріч і перші етапи подорожі, втім, що далі вони подорожують разом через небезпечні обставини, то більше довіряють і залежать одне від одного.

Белла Ремсі в серіалі
Белла Ремсі в серіалі "Останні з нас"

Найпоширеніша скарга ентузіастів відеоігор щодо телевізійних або кіноадаптацій полягає в тому, що вони рідко залишаються вірними вихідному матеріалу. Просто запитайте будь-якого шанувальника гри Resident Evil, якому довелося пройти через кунг-фу Мілли Йовович протягом шести фільмів, які майже ніяк не натякали на оригінальну гру. У 2022 році шоу Halo від Paramount викликало невблаганну реакцію з боку ігрової спільноти через те, як персонажі були перероблені так, що отримали інші мотиви та особистості.

Оскільки гра The Last of Us уже була структурована і написана як серіал, HBO залишалося лише вдало її інтерпретувати — і компанії це вдалося. Адаптація добре трактує більшість ключових сцен гри. У певному сенсі, шоу навіть трохи краще, оскільки в ньому можна отримати детальніше уявлення про життя певних персонажів. Наприклад, братам Сему та Генрі — ключовим персонажам гри — присвячується історія, яка пояснює їхню долю та причини бажання приєднатися до Джоела та Еллі. В серіалі вони не є персонажами "побічного квесту".

Белла Ремсі та Педро Паскаль у серіалі
Белла Ремсі та Педро Паскаль у серіалі "Останні з нас"

Так, "Останні з нас" — це шоу, яке рясніє високобюджетними ефектами та разючими декораціями. Деякі з найцікавіших операторських робіт у серіалі імітують досвід гри, залишаючись поруч із персонажами під час їхніх пригод. Ці моменти є не лише розважальним відгомоном гри — вони також дозволяють глядачеві цілком зануритися у світ Джоела та Еллі. Серіал майстерно поєднує наукову фантастику та жахи. Кожен темний тунель може бути заповнений зараженими, кожен гучний звук лякає. Проте, хоч би яке страхітливе буде шоу, від нього неможливо відвести погляд. Багато в чому це завдяки його постапокаліптичній красі, яка водночас захоплює та відчужує. За будь-якими показниками "Останні з нас" — це шедевр. Це однозначний тріумф не лише жанру, а й форми.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.