До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Оскар 2019: найстильніші фільми-номінанти

22 січня кіноакадемія назвала номінантів премії "Оскар 2019", церемонія вручення нагород якої відбудеться 24 лютого. Одна з найцікавіших для модного світу номінацій "Найкращі костюми", в якій цього року триває неабияка боротьба. Vogue.ua розповідає про найстильніші номіновані фільми.

Рут Картер ("Чорна пантера")

Рут Картер, автора костюмів для фільму "Чорна пантера", в грудні 2018 року вже назвали найкращою худижницею костюмів за минулий рік, і у неї є великі шанси отримати ще й премію "Оскар".

Реклама
Кадр з фільму "Чорна пантера"

"Чорна пантера" – один з найкасовіших фільмів минулого року, що розповідає про життя вигаданої держави Ваканду у всесвіті Marvel, втраченої десь в Африці. Ці дані і стали початком відліку для Картер, в команді якої працювали понад 100 байєрів. Практично всі костюми створювали вручну, а до цього художник займалася дослідженням африканського вбрання різних племен. "Багато речей ніколи і ніхто ще не створював раніше, і вони були на стадії прототипу. Застібки і пряжки, з якими ми мучилися, щоб ті мали автентичний вигляд, можна було замінити липучками, але ми пішли іншим шляхом", – розповідає Картер.

Кадр з фільму "Чорна пантера"

Незважаючи на сильну етнічну складову, Рут Картер вдалося зробити образи досить футуристичними, адже її герої живуть все-таки у вигаданому всесвіті.

Кадр з фільму "Чорна пантера"
Сенді Пауелл ("Мері Поппінс повертається")

У скарбничці Сенді Пауелл вже є три статуетки "Оскар", і цього року у неї є великі шанси отримати ще одну, адже номінована художниця двічі. Один з її фільмів – "Мері Поппінс повертається".

Кадр з фільму "Мері Поппінс повертається"

Сама Пауелл розповідає, що моментально погодилася взяти участь в цьому проекті Disney. "Ви не повірите, але я виросла на оригінальній версії "Мері Поппінс", – згадує Пауелл. – Мені здається, що це перший фільм, який я дивилася в кінотеатрі". Дитячі емоції, помножені на професіоналізм, дали відмінний результат – актриса Емілі Блант легко перевтілилася в няню-чарівницю, трохи ексцентричну і дуже привабливу. Дія стрічки відбувається в середині 1930-х років і Мері Поппінс тут носить спідниці довжини до середини гомілки, популярні в той час, до блуз з принтом підбирає краватки-метелики, і дуже любить кокетливий горошок.

Кадр з фільму "Мері Поппінс повертається"
Кадр з фільму "Мері Поппінс повертається"
Александра Бірн ("Марія – королева Шотландії")

"Марія королева Шотландії" – історична драма про протистояння двох сестер, королеви Єлизавети I і Марії Стюарт, зіграли яких актриси Марго Роббі і Сірша Ронан. Художниця Александра Бірн у свій час вже отримувала "Оскара" за костюми для Єлизавети I, яку до цього грала Кейт Бланшетт, і цілком може розраховувати на ще одну статуетку, адже в жанрі історичних костюмів їй немає рівних. Тим більше, що Бірн цього разу дозволила собі трохи побешкетувати і з'єднала Середньовіччя з сучасністю – її героїні частенько носили в кадрі денім. Пов'язано це було і з умовами зйомок. Вони відбувались у Шотландії і художниці потрібна була тканина, яка захистить актрис від негоди.

Кадр із фільму "Марія – королева Шотландії"

Ще одна важлива деталь – Александра Бірн не мала мети зробити історично достовірні костюми, їй більше хотілося з їх допомогою показати характер цих двох жінок. "Для обох королев їх одяг –не питання моди, а, радше, стратегія і політична позиція. Суворіший він у королеви Єлизавети. Вона дуже контролювала силу своєї зовнішності і навіть використовувала свій образ, щоб замінити іконографію Діви Марії в протестантській Англії", – пояснює Александра Бірн.

Кадр із фільму "Марія – королева Шотландії"
Кадр із фільму "Марія – королева Шотландії"
Сенді Пауелл ("Фаворитка")

"Фаворитка" – другий фільм, за який Сенді Пауелл номінована на "Оскара" цього року. Над ним вона працювала паралельно з "Мері Поппінс", але зуміла грамотно розпланувати час і зробити два чудові проекти.

Кадр із фільму "Фаворитка"

Так, спеціально для "Фаворитки" Пауелл побудувала невелике ательє, адже всі образи створювали з нуля і вручну. На пошиття кожного потрібно було приблизно шість тижнів. Причому, бюджет у команди був обмежений, тому Пауелл прийняла стратегічне рішення обмежитися тільки двома кольорами – чорним і білим. Більше того, силует у багатьох суконь був однаковим, але завдяки майстерному декору всі вони мали різний вигляд. Порятунком для художньої команди стали різноманітні накладки, що віртуозно змінювали силует.

Кадр з фільму "Фаворитка"

До речі, Пауелл теж використовувала денім в історичному жанрі. Він її виручив під час створення образів для форми прислуги. "Ми купили всі старі джинси в благодійних магазинах біля Шеппертона, розрізали їх і зшили в жіночі корсети і чоловічі жилетки", згадує вона та ще раз доводить, що фантазія здатна творити чудеса.

Кадр з фільму "Фаворитка"
Мері Зофріс ("Балада Бастера Скраггса")

"Балада Бакстера Скраггса" – це серія з шести самостійних історій, присвячених тематиці Дикого Заходу. Зняли стрічку брати Коени, тому звичного погляду на світ вестернів тут очікувати не варто. Довірили режисери створити образи для своїх героїв Мері Зофріс, відомій завдяки роботі над фільмами "Ла-Ла Ленд" і "Інтерстеллар".

Кадр з фільму "Балада Бакстера Скраггса"

Зофріс розповідає, що добре знайома з естетикою Дикого Заходу завдяки вивченню щоденників, старовинних фотографій і музейних експонатів. Однак головною проблемою для неї стала шерсть. "Зараз вже таку не роблять, а саме з неї шили собі одяг ковбої, – каже художниця. – Допомогли із цим мені вінтажні магазинчики, які відправляли старі тканини з Лос-Анджелеса, а також європейські виробники". До речі, до 26 травня в нью-йоркському Museum of the Moving Image відкрита виставка, присвячена цим костюмам.

Кадр з фільму "Балада Бакстера Скрагса"
Кадр з фільму "Балада Бакстера Скраггса"

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.