До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Оскар 2019: що потрібно знати про актора Вігго Мортенсена

Вігго Мортенсен, який зіграв Френка "Тоні-Ліпа" Валлелонга у фільмі "Зелена книга", один з головних номінантів у категорії "Найкраща чоловіча роль" мало не всіх кінопремій цього сезону, в тому числі і Американської академії. Vogue UA розповідає, що потрібно знати про актора.

Вігго Мортенсен

Мортенсен ніколи не був таким, як інші голлівудські актори. Його не часто зустрінеш на сторінках таблоїдів або в об'єктивах папараці. На червону доріжку він не виходить у смокінгу Dior або Tom Ford, а в основному носить вінтаж. Він живе не в Беверлі-Гіллз, а в Мадриді, працює, коли хоче працювати, і робить те, що йому хочеться.

Реклама
Вігго Мортенсен у фільмі "Свідок" (1985)

Мортенсену – 60 років, і він в кінематографі з 1982 року. Вігго вирішив стати актором у віці двадцяти трьох років після того, як надивився всіляких фільмів і подумав, що запросто зможе грати. До початку акторської кар'єри в його CV можна було знайти різні види діяльності: від водія вантажівки до постачальника квітів і вантажника суден в Данії. Важко сказати, що його життя стало значно кращим після рішення зніматися у фільмах: довгі роки він жив від ролі до ролі, від зарплати до зарплати, і завжди на мілині. Протягом багатьох років він підтримував свою акторську кар'єру, та паралельно працював барменом і офіціантом, поки одного разу не отримав кілька проривних ролей. Спочатку він знявся у Вуді Аллена в "Пурпуровій троянді Каїру", потім у "Перезмінці" разом з Куртом Расселом і Голді Гоун. Нарешті, йому дісталася роль Аміша в стрічці "Свідок" з Гаррісоном Фордом, і публіка вперше побачила молодого красеня. Але це був 1985 рік. Пройде ще шістнадцять років і, як мінімум, стільки ж ролей, перш ніж він стане справді відомим.

Вігго Мортенсен у фільмі "Володар перснів"

Коли Мортенсену було 40 років, він отримав роль Арагорна в екранізації трилогії Дж. Р. Р. Толкіна "Володар перснів". Ця роль дісталася йому як везіння: Стюарт Таунсенд відмовився брати участь у проекті, а Мортенсен погодився лише тому, що його син читав (і любив) Толкіна. Касові збори всіх трьох фільмів зірвали куш і зробили Вігго шалено відомим (на той час) і багатим.

Потім Мортенсен зробив щось справді дивне за голлівудськими мірками. Світ був біля його ніг, великі кіностудії пропонували йому чудові ролі і божевільні гонорари. Але він відмовився від усього цього та вирішив робити те, що хотів він – зніматися у малобюджетних фільмах. "Скільки, чорт забирай, людині потрібно грошей?", – сказав актор в одному з інтерв'ю.

Вігго Мортенсен у фільмі "Виправдана жорстокість/ A History of Violence" (2005)

Частину свого гонорару зі зйомок у "Володарі перснів" він використовував, щоб заснувати видавництво Perceval Press, яке публікує поетів і письменників, яких більше б ніде не надрукували. Він також дозволяє собі витрачати час на особисті інтереси: писати вірші, фотографувати, малювати.

Проте, Мортенсен не переставав грати. Просто ролі, які він виконував, були в основному в інді-фільмах або фільмах Девіда Кроненберга – похмурі, складні, інтелектуальні, які навряд чи знайдеш в розкладі місцевого мультиплексу. Це призвело до ефектних виступів у класиці, такій як "Виправдана жорстокість", в якій він грає власника кнайпи у глушині, у якого таємниче темне минуле, і "Порок на експорт" (перша номінація на "Оскара"), де він перевтілюється в високоморального російського злочинця, який рятує немовля, усуває зловісного боса мафії і, незважаючи на всю чарівність Наомі Воттс, відмовляється з нею спати.

Венсан Кассель і Вігго Мортенсен у фільмі "Порок на експорт" (2007)

Раніше Мортенсена, здавалося, залучали до проектів за його приголомшливу зовнішність. Наприклад, сексуального злочинця, у якого успішна кар'єра у сфері сучасного мистецтва, і який спить з Гвінет Пелтроу ( "Ідеальне вбивство"). Незважаючи на деяку схожість його героїв, Мортенсен завжди міг увійти в образ, або вийти з нього, не привласнювати собі штампів. Навпаки, саме ці три ролі показали, як Вігго здатний нести моральну вагу історії. Він може грати нескладного героя, як Арагорн, але також – передати, як в "Історії насильства", двозначність боротьби за справедливість життя серед хаосу.

Вігго Мортенсен у фільмі "Капітан Фантастік" (2016)

"Капітан Фантастік" (друга номінація на "Оскара") також входить в список найяскравіших робіт актора. Мортенсен грає химерного батька шести дітей, який намагається захистити їх від тиску конформістського суспільства. Тут багато полювання, крові і наготи, безпосередньо у сценах Мортенсена. У нього ніколи не було з цим проблем. Як його здатність говорити на восьми мовах (він може вільно говорити англійською, іспанською, датською та французькою мовами, а також володіє каталонською, шведською, італійською та норвезькою), він дійсно не розуміє, чому люди роблять з цього таку велику справу. Як каже його персонаж у фільмі: "Це просто пеніс. У кожного він є".

Вігго Мортенсен і Махершала Алі "Зелена книга" (2018)

Його останній фільм "Зелена книга" оснований на реальній історії дружби, що виникла у дорожній поїздці 1962 року по американському півдню між джазовим піаністом Доном Ширлі і його водієм Тоні Валлелонгою, або, як його називали, Тоні-Ліп. Махершала Алі грає спокійного і елегантного Ширлі, а Мортенсен зухвалого і грубого хлопця "з району". Згодом поїздка змушує кожного героя розкрити несподівану сторону себе. Відмінна робота як знімальної групи, так і акторського складу принесла проекту десятки номінацій, в тому числі – п'ять на "Оскар".

Гвінет Пелтроу і Вігго Мортенсен у фільмі "Ідеальне вбивство" (1998)

Вігго Мортенсен той актор, який з легкістю перетворюється і здатний проектувати емоції і характер лише завдяки геометрії свого обличчя – гострими вилицями і проникливим поглядом блакитних очей. Він грав всіх: від комівояжера і голого лібертаріанця до Зигмунда Фройда і "морського котика". Йому абсолютно комфортно бути голим, його герої настільки ж просто займаються оральним сексом, як і дихають повітрям, і все ж він може легко вбити своїх ворогів голими руками, мечем під час верхової їзди, з пістолета, і хтозна, як ще. Навіть коли він покритий брудом, потом або кров'ю (а іноді всім разом), він все ще має гідність, з якою не так багато акторів можуть позмагатися.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.