До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Найкращі фільми Рейфа Файнса

Сьогодні день народження, 61 рік, святкує Рейф Файнс — великий британський актор, дворазовий номінант на премію "Оскар", п’ятикратний номінант на "Золотий глобус". Ви точно бачили бодай один, а то й кілька фільмів з його участю — чи то "Список Шиндлера", чи то стрічку "Англійський пацієнт" або "Готель „Гранд Будапешт"". Про найкращі ролі Файнса читайте в нашому огляді.

Рейф Файнс

"Список Шиндлера"

У 1993 році Рейф Файнс знявся у фільмі, який прославив його на весь світ і став культовим. Це "Список Шиндлера" Стівена Спілберга. До цього 29-річний британський актор п’ять років пропрацював у Королівському шекспірівському театрі, грав у виставах за п’єсами Чехова й Шекспіра і зарекомендував себе як один з найяскравіших акторів британського театру. У стрічці Спілберга він грає Амона Гета — гауптштурмфюрера СС, військового злочинця, коменданта концтабору в Кракові, причетного до вбивства не менше ніж п’ятсот полонених. З чуток, цю роль Файнс відвоював у Тіма Рота: Спілберг вибрав саме Файнса через його "диявольську привабливість", а також тому, що той як дві краплі води схожий на реального Амона Гета. Саме в цьому фільмі Файнс уперше виявив свій блискучий драматичний талант і показав, що саме лиходії йому вдаються найкраще.

Реклама

"Англійський пацієнт"

Нині вже культова екранізація роману Майкла Ондатже. Зворушлива, поетична історія про "англійського пацієнта" (угорського графа й дослідника Ласло Алмаші), що помирає після авіакатастрофи в спорожнілому італійському монастирі під час Другої світової війни, вийшла в 1993 році й миттєво стала бестселером. Однойменний фільм із Жульєт Бінош і Рейфом Файнсом вийшов у 1996 році, був номінований на 12 премій "Оскар" і здобув з них дев’ять. Цінність фільму — не тільки в сильній літературній основі, але й, звісно, блискучому дуеті Жульєт Бінош з Рейфом Файнсом.

"Відданий садівник"

Один з улюблених фільмів самого Рейфа Файнса. Це екранізація однойменного роману Джона ле Карре: історія про дипломата Джастіна (Файнс) і журналістку Тесс (Рейфел Вайс), які одружуються й вирушають в Африку. Там журналістка розслідує справу про фармацевтичні компанії, які проводять експерименти на людях. Чоловік тим часом опікується садом. Та коли Тесс жорстоко вбивають, її чоловікові доводиться закінчити справу дружини й дізнатися, через що її ліквідували. Зворушливий фільм, у якому Файнс грає несподіваного для себе персонажа: ліричного й сентиментального чоловіка. "Відданий садівник" у 2006 році здобув чотири номінації на "Оскар".

"Гаррі Поттер і келих вогню"

Кого ми точно не очікували побачити в серії фільмів про Гаррі Поттера, так це Рейфа Файнса (в інтерв’ю актор не раз говорив, що не фанат поттеріани). А втім, Файнс уперше з’явився в серії у 2005 році — у четвертому фільмі "Гаррі Поттер і келих вогню" у ролі самого Волан-де-Морта. І так полюбився глядачам, що повертався до цього образу ще тричі. Грим Волан-де-Морта забирав по кілька годин кожного знімального дня — і це було того варте: Файнс у ролі Волан-де-Морта лячний і прекрасний.

"Готель „Гранд Будапешт""

Один з найкращих фільмів у фільмографії не тільки Файнса, але і його автора — режисера Веса Андерсона. Фільм зібрав майже 200 мільйонів доларів у прокаті й здобув чотири премії "Оскар", зокрема й за дизайн костюмів. Події картини відбуваються в утопічній Європі середини 1930-х, коли гітлерівська Німеччина й СРСР поступово починають знову роздирати континент на дві частини. Головний герой стрічки — ексцентричний і заповзятливий месьє Густав, управитель готелю "Гранд Будапешт", який розміщується в засніжених горах у вигаданій східноєвропейській країні Дубровка. Завдяки "Готелю „Гранд Будапешт"" ми переконалися, що Файнс ще й геніальний комедійний актор.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.