До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Джилліан Андерсон – про другий сезон серіалу "Статеве виховання", дітей і менопаузу

17 січня на Netflix вийшов другий сезон комедійного серіалу "Статеве виховання". Акторка Джилліан Андерсон зіграла сексолога Джин Мілборн і розповіла британському Vogue, як блокує своїх молодших дітей в "Інстаграмі" і про секс-листи, які пишуть їй підлітки – шанувальники серіалу.

Джилліан Андерсон – легенда телебачення. Ще 25 років тому, завдяки ролі Дани Скаллі в "Цілком таємно", акторка захопила цілу армію відданих шанувальників з усіх усюд. А крім них – "Золотого глобуса", "Еммі", 2 премії SAG і безмежне визнання в кіноіндустрії. 2019-го Андерсон виповнилося 50 років – і відзначила вона це особливим способом: зіграла невротичного секс-терапевта Джин Мілберн у комедійній драмі "Статеве виховання".

Сюжетна лінія серіалу розвивається навколо сина Мілберн – Отіса (Аса Баттерфілд), якого бентежить сексуальна відвертість його матері. Але вона виявляється корисною, коли Отіс вирішує створити консультаційний центр з питань сексу на базі школи. Допомагає йому з цією затією подруга Мейв, у яку хлопець закоханий. Завдяки висвітленню найрізноманітніших тем, від мастурбації до абортів і гомофобії, серіал зачарував глядачів по всьому світу. У новому сезоні шкільне і сімейне життя Отіса зіткнуться в момент, коли Джин виступить на зборах. Саме тоді все кардинально зміниться.

Якою буде Джин у другому сезоні?

У мене точно було більше "простору" в цьому сезоні. Що мені подобається в Джин, так це те, що вона абсолютно безсоромна, коли мова стосується інтиму. Абсолютно, крім випадків, коли у неї самої є близькі стосунки з потенційним партнером. А так – у неї немає меж, вона нестримна і часто буває абсолютно нетактовною. При цьому Джин сповнена протиріч. Вона – секс-терапевт і психолог, але риється в комоді свого рідного сина, уявіть! Інша тема, яку я хотіла б краще розкрити, – те, що відбувається з жінками, коли вони старіють. Є така ймовірність, що ви станете більш розсіяними і ексцентричними, та й момент менопаузи нагадує про себе.

З трейлера ми знаємо, що Джин виголошує промову в школі Отіса. Як він до цього ставиться?

Це принизливо для нього. Навіть сама думка про те, що його мати буде в кампусі, та ще й говоритиме з однокласниками про секс, просто руйнівна для хлопця. Збори – перший випадок в історії цього серіалу, коли ми, аудиторія, будемо так само збентежені поведінкою Джин, як і Отіс. Я трохи хвилювалася, як це вплине на персонажа. Але по суті, все вдалося класно. Вона той персонаж, який показує весь спектр людських слабкостей, що чудово. Вона не ідеальна.

Серіал дуже точно відображує наш час. Як ви вважаєте, чому перший сезон став таким успішним?

Раніше нічого схожого не було. Шоу дало можливість говорити про речі, яких люди раніше соромилися. Все показане в серіалі – частина нашого повсякденного життя, але люди вперто роблять вигляд, що цих речей і тем не існує. "Статеве виховання" виносить все це на обговорення загалу. Я в жодному випадку не ханжа, але в серіалі дійсно є сцени, під час перегляду яких я зіщулююся. Це обурливо, з одного боку, і саме це робить його прекрасним".

Серіал викликав безліч відвертих розмов. Фани говорили з вами коли-небудь на інтимні теми?

Якось я пішла на одну вечерю, де п'яний чоловік хотів обговорити зі мною мастурбацію підлітків. [Сміється]. І я тоді подумала: "Хлопче, я ж не експерт!" Але це один з рідкісних випадків.

Фанатам подобаються ваші гештеги #YoniofhteDay і #PenisoftheDay в "Інстаграмі". Коли ви почали їх постити?

Під час першого сезону шоу, тоді в домі Джин було дуже багато речей, схожих на пеніси і йоні. Я зробила багато фотографій і мій помічник по соцмережах сказала: "Думаю, тебе можуть забанити". Звичайно, ніхто з нас не був упевнений, що пости з картинками пенісів не призведуть до неприємних наслідків, але поки що все добре. Тепер люди надсилають мені в директ все, що нагадує їм пеніси або йоні – рослини, наприклад. Іноді відобразити їх складно: наприклад, якщо ви в таксі їдете по Лондону і помітили щось дорогою. Я ще не дійшла до того моменту, коли скажу: "Зупиніть таксі, мені потрібно терміново зробити фото!" Але думаю, що скоро зможу так".

Джин би схвалила. А ваші діти стежать за вашим "Інстаграмом" чи може дивляться серіал?

Молодших дітей у своєму профілі я заблокувала. Коли "Статеве виховання" закінчиться, можливо, я розблокую їх. Їм 11 і 13 років, і я впевнена, що вони поки не бачили серіалу. Ну навіть якщо і бачили, мені не казали. З огляду на той момент, що скоро почнеться новий сезон, який їхні однолітки точно обговорюватимуть, – я не можу бути такою певною. Хтозна.

Як ви гадаєте, чи змушує той факт, що Джин сексуально впевнена доросла жінка, деяких людей почуватися дискомфортно?

Це можливо. Схожий досвід у мене був під час роботи над The Fall. У перший же день моя героїня підчепила молодшого за неї офіцера поліції. Усі сприйняли це як дуже сміливий крок. Люди продовжували обговорювати цей момент, навіть коли вийшов вже третій сезон. І мене тоді здивувало, що глядачів шокував такий простий момент: 50-річна жінка виявилася досить сміливою, щоб запросити молоду людину – або шокував той факт, що вона все ще займається сексом?..

Голлівуд часто грішить "списанням" жінок після досягнення певного віку. На вашу думку щось змінюється?

На телебаченні змінюється. За останні 15 років були чудові пропозиції для жінок за 40. Серед них, наприклад, серіал "Велика маленька брехня". А де все залишилося так само – це кіно. Дуже рідко можна побачити картину, де головній акторці більше сорока. А якщо ви і побачите таку, найімовірніше, це незалежний проєкт.

Чому різниця між телебаченням і кіноіндустрією така велика?

Я не знаю точно. Але думаю, що знівелювати її може кілька фільмів. Коли "Подружка нареченої" стала успішною, усі сказали: "Ой, а кінострічка під жіночим керівництвом може бути прибутковою". Це привело, наприклад, до феміністичної версії фільму "Мисливці за привидами". Щоб інші студії надихалися прикладом, потрібно спочатку довести, що люди купуватимуть квитки на це кіно. Потрібно показати, що конкретний жанр може бути успішним. Була ось у нас "Диво-жінка", а тепер є й інші фільми Marvel з класними жіночими персонажами.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.